Home Vakantie landen in Zuid Amerika Argentinië Argentinië

Argentinië

65
0
DELEN
Argentinie waterval

Argentinië (Spaans: República Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 65 keer zo groot als Nederland.

Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrenst door het Beagle-kanaal. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.

Buiten het continentale gebied bezit Argentinië geen territoria, maar doet wel aanspraken gelden op de Falklandeilanden (Islas Malvinas), Zuid-Georgië, de Zuid-Orkneyeilanden (Orkadas del Sud), alsmede op een sector van het Antarctisch continent, in totaal ca. 1,23 miljoen km2. Bovendien meent het recht te hebben op het voor de oostkust liggende continentaal plat, Mar Argentino.

Na de Amazonerivier in Brazilië is de Parañarivier, die bij Iguazú het land binnenkomt, de langste rivier van Zuid-Amerika met een totale lengte van 4500 kilometer, waarvan 1800 km door Argentinië.

De Falklandeilanden (Spaans: Islas Malvinas) worden sinds 1833 bezet door Groot-Brittannië. Toch heeft Argentinië sinds die tijd nooit haar aanspraken op de eilanden opgegeven.
Dat leidde in 1982 zelfs tot een heuse oorlog tussen Argentinië en Groot-Brittannië, die gewonnen werd door de Britten.

Bevolking
Circa 80% van de bevolking is van Spaanse of Italiaanse origine. Om deze reden is de culturele oriëntatie van de meeste Argentijnen voor een aanzienlijk deel op Europa gericht.

Taal
Spaans. Kennis van vreemde talen zoals het Engels is, vooral buiten Buenos Aires, niet wijd verspreid.

Klimaat
Argentinië heeft een rijk geschakeerd klimaat met een subtropisch noorden terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst.

Argentinië ligt op het Zuidelijk Halfrond, waar de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Nederland. Kerstmis wordt gevierd in het warme jaargetijde. Het klimaat in het belangrijkste en dichtstbevolkte deel van Argentinië, d.w.z. Buenos Aires en omgeving, is gematigd: er heersen geen strenge winters (nauwelijks temperaturen beneden 0° C), doch wel warme zomers (temp. tot 40° C). De luchtvochtigheid is hoog en kan vooral in de zomer (december t/m maart) oplopen richting 100%. Er is vaak sprake van abrupte temperatuurschommelingen, die in 24 uur tijd een verschil van meer dan 20° Celsius kunnen bedragen; in de winter (juni t/m september) behoren zwoele perioden niet tot de zeldzaamheden, terwijl in de zomer frisse dagen kunnen voorkomen. De regenval in Buenos Aires (vaak stortbuien) is gemiddeld 940 mm per jaar en komt onregelmatig verdeeld over het gehele jaar voor.

Landschap

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s: Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter.
De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren.
Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

Het noordoosten, één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen,
rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay.
In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay.
Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

In het midden van Argentinië ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca.
De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger.
Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen tweegrote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.
Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. De bergen in het merendistrict zijn niet meer zo hoog, maar vermeldenswaard zijn de vulkaan Lanín (3776 m) en de cerro Tronador (3554 m). Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden.
Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.
Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van Patagonië verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie.
Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

Toerisme
De toeristische sector in Argentinië is vooral afhankelijk van de binnenlandse toeristen. In 2000 bezochten maar drie miljoen buitenlanders Argentinië, het merendeel uit de buurlanden Uruguay en Paraguay.
Argentinië is vooral rijk aan natuurschoon en de vele recreatiemogelijkheden op het gebied van watersport, sportvissen en jagen.
Verder trekt de hoofdstad Buenos Aires vele binnen- en buitenlandse toeristen.
Bezienswaardig zijn verder de stad Córdoba, de oude provinciehoofdsteden in het noorden als Tucumán, Jujuy, Catamarca met hun bouwwerken uit de koloniale periode, het in 1553 gestichte Santiago del Estero, de oudste stad van het land, en Salta, een belangrijk toeristencentrum.
In de provincie Misiones bevinden zich ook de wereldberoemde watervallen in de rivier de Iguaçú, een van de grootste toeristische attracties van het land.
In de provincie San Luis zijn in holen en grotten nog rotsschilderingen te zien.
Zeer karakteristiek zijn de pampa’s, de schier eindeloze grasvelden, die zich in de provincie La Pampa, maar ook daarbuiten, uitstrekken. Aan deze provincie grenst de provincie Mendoza, waarin de hoogste toppen van de Andes liggen (Aconcagua). De provincie is verder beroemd om haar wijn en haar vele minerale bronnen.
Befaamde bronnen zijn er ook in Rio Hondo (Aguas del Sol) in de provincie Santiago del Estero.
Toeristisch in trek is ook het merengebied Bariloche (een nationaal park) in het zuidwesten. De belangrijkste plaats in het merengebied Bariloche is San Carlos de Bariloche, ‘s winters een wintersportcentrum.

Electriciteit
Het voltage is 220 en aan schommelingen onderhevig. Algemeen wordt gebruik gemaakt van stekkers met twee of drie (geaard) platte polen en van stekkers met twee dunne ronde polen. Nederlandse stekkers met dikke polen zijn niet direct bruikbaar.

Valuta
De lokale munteenheid is de Peso. Per februari 2002 is de koppeling aan de US-dollar losgelaten. Men kan vrij vrijwel overal gebruik maken gemaakt van geldautomaten d.m.v. een bank-/giropas (met Cirrus-teken!) c.q. creditcard (Mastercard, Visa, American Express).

Openbaar vervoer
Buenos Aires beschikt over een efficiënt metro- en bussennetwerk. Ook rijden er veel taxi’s, te herkennen aan hun zwart-gele kleur.
Argentinië beschikt over een uitstekend net van buslijnen die bijna alle plaatsen van het land met elkaar verbinden. Veel bussen zijn uitgerust met een bar, toilet, t.v en airconditioning. Het net van spoorlijnen daarentegen is vrij beperkt.

Verkeer
In de hoofdstad zijn de belangrijkste straten geasfalteerd. Sommige kleinere straten en lanen zijn geplaveid met ‘kinderhoofdjes’.
Buiten Buenos Aires zijn de hoofdwegen van redelijke kwaliteit: overwegend tweebaans en geasfalteerd. In de meer afgelegen streken van Argentinië zijn vele wegen evenwel onverhard, waaronder ook grote delen van de Route 40 die langs het gehele Andesgebergte voert.

Autoverhuur en gebruik (brom-) fietsen
Vrijwel alle grote internationale autoverhuurbedrijven zijn redelijk tot ruim vertegenwoordigd in geheel Argentinië. Het hectische verkeer, met name in Buenos Aires, maant tot enige voorzichtigheid. In de stadscentra is het gebruik van (brom)fietsen, in verband met het drukke en chaotische verkeer, zelfs zonder meer gevaarlijk. Ook in de buitenwijken, waar de verkeersdrukte minder is, dient men voorzichtig te zijn gezien de onberekenbaarheid van andere weggebruikers.

Rijbewijs
Alle autorijdende personen zijn verplicht over een rijbewijs te beschikken. Een internationaal rijbewijs is aan te bevelen. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB in Nederland.

Buenos Aires
De officiële naam van de federale hoofdstad luidt: Ciudad de Nuestra Señora de Buenos Aires”. De stad werd in 1536 door Pedro de Mendoza gesticht, doch pas sedert 1580 permanent bewoond. In 1776 werd het de hoofdstad van het Onderkoninkrijk La Plata (Bolivia, Paraguay, Uruguay en het latere Argentinië omvattend). In 1810 brak er een opstand uit, die uiteindelijk leidde tot onafhankelijkheid van het land van Spanje in 1816. De economische expansie van de stad dateert van het midden van de 19e eeuw, toen het een centrum werd van uitvoer van vooral agrarische producten en een massale immigratie uit Europa op gang kwam.
De Federale Hoofdstad zelf thans 3 miljoen inwoners, terwijl in Groot Buenos Aires ruim 12 miljoen mensen wonen. De stad is het centrum van het Argentijnse politieke, sociale en culturele leven, alsmede van handel en industrie en doet met de vele parken, brede boulevards en rijke gevels voor velen erg Europees aan.

Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel
Olga Cossenttini 831, piso 3
C1107 BVA, Buenos Aires
Tel: (54-11) 4338-0080
Fax: (54-11) 4338-0081