Home Vakantie landen in America Canada Vakantie in Canada

Vakantie in Canada

69
0
DELEN
Canada natuur

In Canada vind je vele natuurwonderen, zoals de imposante Niagara Falls, de diamantblauwe gletsjers, de Rocky Mountains en de fjorden die diepe en smalle wiggen drijven in de kustlijn.
De golven van de Atlantische Oceaan beuken in het oosten tegen het steile, rotsachtige voorgebergte. De hoge golven van de Stille Oceaan storten zich in het westen met geweld op de prachtige zandstranden die worden omgeven door dichte regenwouden.
In het centrale deel van het land liggen uitgestrekte prairies, een ‘gouden’ zee tijdens de zonsondergang!

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 miljoen km2 en omspant hiermee een kwart van alle tijdzones van de wereld. Het is het op een na grootste land ter wereld. De grillige kustlijn van het noorden is bijna 24000 km lang en grenst aan de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. De gigantische Hudson Baai snijdt vanuit het noordoosten diep in het land. Geen land op aarde heeft meer rivieren en zoetwatermeren dan Canada. Bijna 25 % van het totale aantal op aarde vind je in Canada. ‘s Werelds grootste zoetwaterbassins, de Grote Meren, deelt het met de Verenigde Staten en het heeft tevens nog 32 andere meren die groter zijn dan 1300 km2.

Geschiedenis van Canada
De geschiedenis van Canada kent geen duidelijk samenhangend patroon, het is eerder een lappendeken die is samengesteld uit verschillende verhalen welke geen relatie met elkaar hebben. De diverse verschillend geaarde volkeren ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar in ver uit elkaar liggende, afgelegen gebieden. Ongeveer een eeuw geleden werden deze gebieden samengevoegd tot één natie.

Feitelijk werden de grenzen pas in het jaar 1949 vastgelegd, toen Newfoundland aan het grondgebied werd toegevoegd. Canada is in zekere zin nog altijd een soort Balkanstaat met rivaliserende etnische groepen en regio’s. De grote verscheidenheid aan volkeren en landschappen maakt Canada zo interessant en levendig.

Klimaat Canada
Omdat Canada zo’n uitgestrekt land is, varieert het klimaat sterk en geven wij u enkel de klimaten van BC. In het voorjaar (½ maart tot ½ mei) kunt u temperaturen verwachten van rond de 8 en 17 graden Celcius. De zomer (½ mei tot ½ september) is een stuk warmer en dan kan het kwik stijgen tot 22 graden. In de maanden september en oktober daalt de temperatuur naar de 17 graden en de wintermaanden zijn koud. Vooral als u noordelijker gaat in deze staat. Temperaturen rond het vriespunt zijn niet ongewoon. In de staat Alberta (waar de Rocky Mountains liggen) ligt de temperatuur een stuk lager en vindt u enkel in de maanden juni, juli augustus echt zomerweer met temperaturen van 12 – 19 graden.

Flora en Fauna
In Canada vind je prachtige natuurgebieden en natuurparken. Een lust voor het oog van elke natuurliefhebber of fotograaf. De flora en fauna is zo divers dat het te ver gaat om alles op te noemen.
Veel voorkomende bomen zijn: berk, beuk, ceder, den, eik, esdoorn, levensboom, spar en zwepenboom . Tot de fauna behoren baribal, bizon, eland, grizzly, ijsbeer, kariboe, poema, vos en wapiti.

Politiek/Economie
Canada is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest met aan het hoofd koningin Elizabeth II. De hoofdstad is Ottawa met 1.000.000 inwoners.

De monarchie is toegetreden tot de VN (op 9 november 1945) en de Organisatie van Amerikaanse Staten. De politiek speelt zich af in twee politieke partijen: de Liberal Party of Canada (LPC) en de Reform Party (RP). Canada is geen eenheidsstaat te noemen. Het land bestaat uit een verzameling naties met verschillende karakters die in redelijke harmonie naast elkaar bestaan. Deze vele naties vieren allen dezelfde nationale feestdag, de Dag van Canada op 1 juli. Deze dag is uitgeroepen tot nationale feestdag in het jaar 1867, toen Canada opgericht werd.

Verreweg de belangrijkste economische en culturele invloeden komen van over de grens. De goedgezinde, maar overmachtige en gigantische buurman, de Verenigde Staten, speelt een dominerende rol in alle aspecten van het dagelijks leven van Canada – en deze invloed zal alleen nog maar toenemen door het vrijhandelsakkoord dat aan het einde van de jaren tachtig met de VS werd gesloten.
Het grootste gedeelte van de bevolking werkt in de dienstensector, maar liefst 71%. Het overige gedeelte werkt in de industriesector (25%) en in de landbouw (3%). De belangrijkste inkomstenbronnen voor Canada zijn goud, koper, lood, kaliumcarbonaat, molybdeen, nikkel en zink.

Bevolking
Canada is een multicultureel land in de ware zin van het woord. Een lappendeken van volkeren die voor 96% uit immigranten en voor slechts 4% uit de oorspronkelijke bevolking bestaat. De meerderheid van de immigranten is uit Europa afkomstig, met name uit Groot-Brittannië en Frankrijk, maar in de loop der jaren zijn ook veel Aziaten naar Canada getrokken. Zo is er een grote Chinese minderheid. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit 3 hoofdgroepen: de Indianen, de Inuit en de Métis, de mensen geboren uit een Indiaanse – Europese verbintenis.

Canada is officieel tweetalig: Engels en Frans. Quebec is een uitzondering, hier is alleen Frans de officiële taal. In Nunavut wordt naast Engels ook Inukitut gesproken.

Cultuur
Sinds de komst van de blanken is hun lot bepaald door tragedie en droefheid. De Europeanen brachten onbekende ziektes met zich mee. Men schat dat in een periode van 200 jaar 95% van de oorspronkelijke bevolking hierdoor het leven liet. Vervolgens verloren zij hun macht en land aan de blanken, werden vele tradities verboden en werd men teruggedrongen in reservaten.
Hoewel de Indiaanse bevolking nog steeds een gedepriveerde minderheid is en er nog veel grote problemen zijn, is er ook veel bereikt. Voorheen ondenkbaar, wordt de overheid nu gedwongen om de landrechten opnieuw te bekijken. Er is een sterke hernieuwde belangstelling van de mensen in hun eigen cultuur. Pow-wow feesten, bijna vergeten tradities en spiritualiteit herleven, waardoor ook zelfrespect en trots terugkomen. Toerisme is een snel groeiende bron van inkomsten.

Canada heeft geen officiële godsdienst en zo’n 13% van de Canadezen heeft al helemaal geen godsdienst. Rooms-Katholieken maken ongeveer de helft van de bevolking uit. Dit zijn vooral de Canadezen van Franse afkomst. Er zijn ook grote groepen van Protestanten. Andere godsdiensten als het Jodendom, Boeddhisme en de Islam komen ook voor in Canada.
De Canadese feestdagen hebben veel weg van onze feestdagen.
1 januari – nieuwjaarsdag
13 april – Goede vrijdag
16 april – Paasmaandag
21 mei – Victoria Day
1 juli – Canada Day
6 augustus – Bank Holiday
3 september – Labor Day
2. maandag van october- Thanksgiving
11 november – Remembrance day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing Day

Naast deze Nationale feestdagen kent bijna iedere streek, elk dorp en elke gemeenschap nog vele feestdagen, die vaak op een uitbundige manier worden gevierd.

Geld en Valuta in Canada
De Canadese munt is de Canadese Dollar. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 cent en 1 en 2 Dollar. Bankbiljetten zijn er van 1, 2 ,5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 Dollar. Voor elke euro ontvangt u 1,60 Canadese Dollars (maart 2003).

Contant geld en reischeques in Canada
U kunt travellers cheques (American Express of Thomas Cook) en/of contant geld mee nemen. Canadese dollars zijn bij alle banken in Nederland te bestellen. De cheques of het geld kunt u wisselen bij een Canadese bank, open van 10.00 tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag. Op enkele plaatsen zijn deze ook op zaterdag beperkt open. De euro wordt nog niet overal geaccepteerd, wél kunt u deze inwisselen ter plaatse.

Bankpassen en creditkaarten
Met je bank- of giromaatpas met het Maestro/Cirrus-logo kun je bij de meeste geldautomaten in het land geld opnemen. Betalen met creditcards is bijna overal mogelijk: winkels, tankstations, hotels, restaurants, campings etc. Daarnaast staan er op veel plaatsen geldautomaten waar u met uw creditcard geld kunt opnemen (pincode!). Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Houdt u er rekening mee dat de meeste artikelen geprijsd staan exclusief tax. U moet er dus gemiddeld zo’n 7% bijtellen.

Vervoer in Canada
De makkelijkste manier om snel grote afstanden te overbruggen is per vliegtuig. Buiten de twee grootste Canadese luchtvaartmaatschappijen, die geregelde diensten uitvoeren tussen alle grote steden, zijn er nog diverse kleinere maatschappijen die voor het vervoer naar kleinere plaatsen en afgelegen gebieden zorgen. In het hoogseizoen, vooral in juli en augustus, kunnen tal van vluchten totaal volgeboekt zijn.

Toeristen met meer tijd worden aangeraden om de trein te nemen. De transcontinentale reis met VIA Rail van Halifax naar Vancouver is een van de mooiste treinritten die men op deze wereld kan maken, maar het is wel aan te bevelen om de vier dagen en drie nachten durende trip in etappes te ondernemen. Tal van andere spoorlijnen dringen diep door in de nog steeds ongerepte wildernis: die van Winnipeg naar Churchill (aan de Hudson Baai), van Vancouver naar Prince George en van Edmonton naar Prince Rupert zijn bijzonder interessant. Het reizen per trein is net zo duur als per vliegtuig, maar wanneer u genoeg tijd hebt, kies dan voor de trein, aangezien u dan optimaal van het landschap kunt genieten.

Verder kunt u de meeste plaatsen in Canada bereiken met een comfortabele bus. Verschillende kleinere maatschappijen verzorgen het vervoer in de regio’s, terwijl Greyhound de verbindingen tussen de grote steden voor z’n rekening neemt. De busstations bevinden zich gewoonlijk in de stadscentra en tussen de grote steden worden frequente diensten onderhouden. Een reis van de ene naar de andere kant van het land in één ruk per bus is slechts aan de meest geharde reiziger voorbehouden, maar wanneer u dit in etappes doet, zult u er veel plezier aan beleven.

Auto’s zijn ook overal te huur, zelfs in de kleinere plaasten. Voor de huurauto kunt u zelf aangeven met welk type auto u graag uw rondreis wilt maken. Zie de verschillende reizen voor meer informatie omtrent de autohuur en kosten. Alle grote verhuurbedrijven -Avis, Budget, Hertz en Tilden- hebben kantoren op de luchthavens en in de steden. U kunt de auto altijd in een andere plaats afleveren dan waar u hem hebt gehuurd. Een geldig rijbewijs en een credit card zijn gewoonlijk een vereiste. Alle buitenlandse rijbewijzen zijn gedurende een periode van 6 maanden in Canada geldig. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden en bij de verkeersborden wordt het metrieke stelsel gehanteerd. Het wegennet is uitmuntend en op het platteland, waar u over het algemeen relatief weinig auto’s zult tegenkomen, is het autorijden een waar genot. Montreal en Vancouver zijn de steden met de grootste verkeersdrukte en hier wonen eveneens de slechtste chauffeurs.

De snelheidsbeperkingen in de steden en op de provinciale hoofdwegen worden in kilometers per uur aangegeven. Ze variëren van provincie tot provincie. Normale benzine, loodvrije benzine en diesel zijn overal verkrijgbaar en ze worden per liter verkocht.

Alcohol in het wegverkeer is in alle delen van Canada een ernstig misdrijf en aan de wetgeving hieromtrent wordt strak de hand gehouden en dit geldt ook voor buitenlanders. De straffen zijn zwaar en het is niet ongebruikelijk dat mensen wegens het onder invloed rijden achter de tralies belanden, ook al is het de eerste keer dat ze voor een dergelijk vergrijp worden berecht. Het dragen van veiligheidsgordels is in de meeste provincies verplicht, evenals het dragen van een helm voor motorrijders.

Tijdsverschil Canada – Nederland
Canada heeft verschillende tijdzones, gerekend naar Middel Europese tijd zijn de tijdsverschillen:

Newfoundland time: -4 1/2 uur
Atlantic time: -5 uur
Eastern time: -6 uur
Central time: -7 uur
Mountain time: -8 uur
Pacific time: -9 uur