Gran Canaria – Canarische eilanden

Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan, 210 km verwijderd van de noordwestkust van Afrika. Het behoort tot Spanje. Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het eiland werd vanaf 3000 v. Chr. bevolkt door de Guanchen. Zij noemden het Tamarán. Spanje veroverde het in de 15e eeuw.

De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt 1560 km² en het hoogste punt van het eiland ligt op 1949 meter (Pozo de las Nieves).

Er wonen ongeveer 900.000 mensen op het eiland, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. De markt in de vissersplaats Arguineguin (in de gemeente Mogán) is de grootste van het eiland, en wordt gehouden op dinsdagen.

Jaarlijks krijgt het eiland 2,2 miljoen bezoekers, en dit aantal groeit. Niet alleen toeristen uit andere landen bezoeken de eilanden, ook veel Europese Spanjaarden gaan hier graag op vakantie. De meeste toeristen verblijven in het zuiden van het eiland, dat zonniger is en waar minder regen valt dan in het noorden. Er bevindt zich in het zuiden van het eiland een groot vogelpark, het Palmitos Park.

Agaete is een pittoresk vissersdorpje aan de noordwestkust van Gran Canaria.
Boven de witgekalkte huizen steekt de rode koepel van de “Iglesia de la Concepción” uit en er zijn vele plantages met onder andere koffie, avocado’s en papaja’s. Het staat bekend om zijn visgerechten. Het ligt vlakbij “Puerto de las Nieves” waar de beroemde “Dedo de Dios” (Gods vinger), een steil uit de zee oprijzende rotsformatie te vinden is. Vanuit Agaete worden bootexcursies gehouden naar de andere Canarische eilanden.

Agüimes is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 79 km². In 2001 telde Agüimes 20.124 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Artenara is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 67 km². In 2001 telde Artenara 1319 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Arucas is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 33 km². In 2001 telde Arucas 32.466 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Firgas is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 16 km². In 2001 telde Firgas 6865 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Gáldar is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 62 km². In 2001 telde Gáldar 22.154 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Ingenio is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 38 km². In 2001 telde Ingenio 24.439 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Mogán is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 172 km². In 2001 telde Mogán 12.444 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Moya is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 32 km². In 2001 telde Moya 8137 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Las Palmas de Gran Canaria, of kortweg Las Palmas, is de hoofdstad van het Spaanse eiland Gran Canaria. Samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van buureiland Gran Canaria, vormt het de hoofdstad van de autonome regio van de Canarische Eilanden.
Geschiedenis
De stad is in 1478 gesticht door Juan Rejón, na een strijd met de Guanches, de lokale bevolking. In 1492 maakte Christoffel Columbus een tussenstop op dit eiland, voordat hij voor de eerste keer westwaarts voer naar Amerika. Ook op de terugreis naar Spanje maakte hij hier een tussenstop. In 1598 is de stad gedurende een week veroverd geweest door Nederlanders.
Geografie
De stad ligt in het noordoosten van het eiland, aan de Atlantische Oceaan. Zoals de meeste Canarische eilanden heeft Gran Canaria een natte en een droge kant van het eiland. Waar de meeste toeristen de zonnigere en droge (maar ook deels kale) zuidzijde van het eiland opzoeken, is de veel nattere noordzijde, waar Las Palmas ligt, in trek bij de Canarianen. Vanuit de toeristenoorden in het zuiden is de hoofdstad in ongeveer drie kwartier per bus te bereiken. De stad heeft veel zeer goedkope winkels, en is ook minder toeristisch dan de steden in het zuiden van het eiland.

In 2001 had Las Palmas 365.000 inwoners. Hiermee is het de grootste stad van de Canarische Eilanden.

Vandaag de dag is Las Palmas een kosmopolitische stad. Er zijn populaire stranden dicht bij de stad (Las Canteras). Verder heeft het een drukke haven (Puerto de la Luz haven).

San Bartolomé de Tirajana is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 333 km². In 2001 telde San Bartolomé de Tirajana 34.515 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

San Nicolás de Tolentino is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 124 km². In 2001 telde San Nicolás de Tolentino 7668 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Santa Brígida is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 24 km². In 2001 telde Santa Brígida 17.598 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Santa Lucía de Tirajana is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 62 km². In 2001 telde Santa Lucía de Tirajana 47.652 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Santa María de Guía de Gran Canaria is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 43 km². In 2001 telde Santa María de Guía de Gran Canaria 13.893 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Tejeda
Het bergdorp Tejeda (2000 inwoners) is de hoofdstad van de Cumbre, het centrale bergland van Gran Canaria. Het is 28 kilometer ten noorden van San Bartolomé de Tirajana en 24 kilometer ten zuiden van Valleseco gesitueerd. Witte huizen staan midden tussen de amandelbomen. In het dorp kun je zoete lekkernijen kopen; de marsepein met honing en amandelen die hier gemaakt wordt, wordt op het gehele eiland verkocht. Lunchrestaurant: “de Parador”, een ontwerp van Néstor de la Torre, werd in 1938 gebouwd als hotel. De Spaanse schrijver en filosoof Miguel de Unamuno (1864-1936) vergeleek het uitzicht vanaf het terras van de eetzaal op de Roque Nublo en Bentaiga met ‘een orkaan in steen’.

Telde is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 102 km². In 2001 telde Telde 87.949 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Teror is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 26 km². In 2001 telde Teror 12.042 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Valleseco is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 22 km². In 2001 telde Valleseco 3949 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Valsequillo de Gran Canaria is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 39 km². In 2001 telde Valsequillo de Gran Canaria 7964 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.

Vega de San Mateo is een gemeente in de Spaanse provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 38 km². In 2001 telde Vega de San Mateo 6979 inwoners. De gemeente ligt op het eiland Gran Canaria.