vakantie Ierland

Ierland bestaat uit 32 graafschappen en 4 provincies: Ulster, Munster, Leinster en Connacht.
Het eiland Ierland is 450 km lang en 300 km breed en beslaat ongeveer 84.500 vierkante kilometer. Ierland is verdeeld in vier provincies: Ulster, Munster, Leinster en Connacht en telt 32 graafschappen. De republiek Ierland telt 26 graafschappen en Noord-Ierland telt er 6.

Ierland hanteert de Greenwich Mean Time (GMT) en de klok wordt elk jaar een uur vooruit gezet rond half maart en een uur achteruit rond eind oktober. In de zomer blijft het licht tot elf uur ‘s avonds maar half december kan het om 4 uur ‘s middags al donker zijn. Het is in Ierland 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geschiedenis
De geschiedenis is springlevend in Ierland. Het eiland beschikt over een immens rijk historisch erfgoed waaronder stenen bouwwerken van meer dan 8.000 jaar oud.
Het meest bekend van de megalitische monumenten zijn dolmens, door de plaatselijke bevolking ook wel aangeduid als reuzengraven. Het zijn inspirerende stenen constructies met een grote deksteen, waarvan er in Ierland zo’n 170 staan. Wanneer u zo’n dolmen heeft gezien, bijvoorbeeld de Poulnabrone Dolmen in de Burren of de Legananny Dolmen in Co. Down, dan begrijpt u waarom deze oeroude overblijfselen in hun vaak prachtige omgeving zo’n diepe indruk maken.

Het bekendste prehistorische bouwwerk in Ierland en beslist de best bewaard gebleven grafheuvel in West Europa is Newgrange, gebouwd zo’n 3200 jaar voor Christus. Het is de grootste van een serie grafheuvels in de vallei van de rivier de Boyne nabij Drogheda, waar ook de grote heuvels van Knowth en Dowth staan.

Vlakbij is Tara, ooit de zetel van de opperkoningen van Ierland. Het is een plek die ontzag inboezemt en die het toneel vormt van veel oude Ierse verhalen en legenden. Dat geldt ook voor Navan Fort bij Armagh, waar vanaf 700 voor Christus de koningen van Ulster resideerden. Historische overblijfselen in dit gebied passen opmerkelijk goed bij de vertellingen uit de zogeheten Ulster Cyclus, de oudste Ierse heldenverhalen die in dit genre bestaan. Ossian’s graf, een tombe in de valleien van Antrim, werd gebouwd zo’n 3000 jaar voordat de verhalen van de reus Finn McCool en zijn zoon Oisn, in de 8e eeuw werden opgetekend.

Niet alleen prehistorische overblijfselen, maar ook vroegchristelijke kerkjes en middeleeuwse kloosters heeft Ierland in overvloed. Of u nu op de fiets door Ierland reist, te voet een trektocht maakt, een boot heeft gehuurd, of een autovakantie houdt, overal komt u karakteristieke dorpjes en marktplaatsjes tegen, vaak met een kasteel en met een Keltisch kruis op het centrale plein.

Sinds de stichting van de eerste vestigingen in Ierland rond 6000 voor Christus, heeft het eiland, Keltische, Christelijke, Normandische, Elizabethiaanse en moderne perioden gekend. Monumenten, gebouwen en plaatsnamen geven blijk van een rijke traditie die in toenemende mate gewaardeerd wordt in het huidige Ierland.

Cultuur
In Ierland is de literaire geest overal merkbaar. Iedere stad heeft zijn eigen theater. Dublin heeft de Abbey & Gaiety, Belfast de Lyric. De muziek laat u nergens los. In clubs en pubs wordt u door dansmuziek en traditionele Ierse deunen meegesleept naar een andere wereld.
In het Opera House van Belfast en Cork doen de grote werken van illustere componisten u terugverlangen naar het tijdperk van de romantiek. Voor Ierse en internationale kunst kunt u terecht in het Irish Museum of Modern Art in Dublin en in moderne gallerieën in het hele land. Bekende Ierse culturele festivals zijn onder andere het Belfast Festival at Queen’s en het Dublin International Film Festival.

Een verblijf in Waterford is niet compleet zonder een bezoek aan de kristalfabrieken. En bent u in Fermanagh, breng dan beslist een bezoek aan de Belleek porseleinfabriek. Vergeet niet het beroemde Noord-Ierse linnen te kopen. Ook de tweed die in boetieks, ateliers en winkels in heel Ierland verkocht worden, is de moeite waard. Overal vindt u ontelbare handgemaakte en traditionele producten die een perfect aandenken aan de Ierse cultuur en aan uw bezoek zijn.

Uitgaan
Op het gehele eiland blijft de traditie van ‘craic’ voortbestaan. Hoewel vandaag de dag waarschijnlijk minder mensen bijeenkomen op de hoek van de straat, bieden de pubs, winkels, restaurants en diverse evenementen nog steeds podia om elkaar te ontmoeten en met elkaar te lachen.
De Ierse keuken combineert het beste van verse producten en traditionele en moderne recepten. Er is een enorme keuzemogelijkheid op restaurantgebied; Ierse en Europese restaurateurs hebben eerste klas etablissementen geopend en hiernaast vindt u nog Italiaanse, Indiase, Chinese, Thaise, Japanse en vegetarische restaurants.
Voor een lunch betaalt u in een pub ongeveer € 8,00 – € 10,00, in een brasserie € 15,00 – € 45,00 en in een restaurant € 50,00 – € 100,00.

Ook winkelmogelijkheden zijn er in Ierland in overvloed. Waarom trakteert u zichzelf of een ander niet op een leuke souvenir? Bijvoorbeeld een exemplaar van ‘Ulysses’ uit een boekwinkel in Dublin, kristalwerk uit Galway, Tipperary, Tyrone of Waterford, porselein uit Belleek, een fles Jameson whiskey of Bushmills whiskey van de oudste distilleerderij ter wereld.

Ook voor linnen, Ierse wollen truien, kant en diverse handgemaakte artefacten kunt u in Ierland prima terecht. En natuurlijk moeten we de verse of gerookte Ierse zalm niet vergeten!

Winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Donderdagavond is koopavond; de meeste grote winkels zijn dan tot acht of negen uur ‘s avonds geopend.Op zondag zijn de belangrijkste winkelcentra en de grotere warenhuizen geopend vanaf het begin van de middag tot 17.00 of 18.00 uur. Veel kleine supermarkten in dorpen en andere plaatsjes zijn eveneens open.

Pubs&Clubs
Ierland is bezaaid met gezellige pubs. Vaak zijn er ook live muzieksessies in de avonden. In de grotere steden is er een ruime keuze aan trendy clubs die tot in de vroege uurtjes open blijven.
De leeftijd waarop men in Ierland alcoholische dranken mag gebruiken is gesteld op 18 jaar. Sommige pubs hanteren echter 21 als minimumleeftijd. Bij twijfel over de leeftijd kan om identificatie worden verzocht. Een pint bier kost in Belfast ongeveer £ 2,00 en in Dublin zo’n € 4,00.
Pubs zijn open van maandag tot en met woensdag van 10.30 uur tot 23.30 uur; op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 uur tot 00.30 uur en op zondag van 12.30 uur tot 23.00 uur. Veel pubs kennen wat langere openingstijden, vooral in het weekeinde. Meer informatie is te verkrijgen bij The Vintners Federation of Ireland Tel: +353 1 492 3400 of bij The Federation of Retail License Trade Tel: +44 28 90 327 578.

Clubs zijn in de grotere steden vaak van woensdag tot en met zondag tot in de vroege uurtjes geopend. De minimumleeftijd die gehanteerd wordt is 18 of 21 jaar.

Aktiviteiten
Wandelen, fietsen, golfen, vissen; Ierland is de perfecte bestemming voor allerlei activiteiten.
Speel eens een partijtje golf in Ierland. U zult onder de indruk zijn! Ierland met haar heldere, onvervuilde meren en rivieren is een paradijs voor sportvissers. Maak een zeiltocht rond het eiland. Ga eens brandingsurfen bij de vele prachtige stranden.
Maak een boottocht over de Shannon en de Erne. Of ga eens windsurfen of duiken in de oceaan.

Huur een fiets en u bent vrij om te gaan en te staan waar u wilt. Maak een wandeltocht langs de Ulster Way of gewoon een wandelingetje door een park in Limerick. Of ga paardrijden in Connemara of bij een manege in Kildare.

Golf
Met ruim 400 golfbanen, keurig verspreid over heel Ierland, is er voor iedereen ruime gelegenheid om deze sport te beoefenen.
Ervaren golfers en beginners vinden in Ierland de ultieme golfuitdaging, ongeacht welke handicap men heeft. Ierland beschikt over niet minder dan een derde van alle golflinks in de wereld. Royal County Down, de thuisbasis van de British Seniors en behorend tot de top tien van alle golflinks in de wereld, is hiervan een goed voorbeeld.

De aanleg van nieuwe parkachtige banen heeft het imago van Ierland als het Mekka voor de golfliefhebber nog eens versterkt. En dat is niet zomaar een loze term, want in 2006 wordt de prestigieuze Ryder Cup in Ierland gespeeld op de K Club. Voor alle informatie over de Ryder Cup en voor artikelen die met dit evenement te maken hebben kunt u terecht op de website www.rydercup2006.ie.

Greenfees voor parkachtige courses kosten op doordeweekse dagen tussen £6.00 – £40.00 ofwel €10.00 – €60.00.
In het weekend of tijdens bank holidays ligt het tarief tussen de £8.00 – £50.00 ofwel €12.00 – €80.00. Greenfees voor links kosten tussen de £40.00 en £95.00 danwel €50.00 en €150.00 in de winter of tussen de £60.00 – £100.00 ofwel €50.00 en €240.00 in de zomer. Ook hier bestaat een verschil tussen doordeweekse dagen en in het weekeinde.

Meer informatie is verkrijgbaar op www.golf.ireland.ie of voor golfen in Noord-Ierland op www.discovernorthernireland.com/golf/

Wandelen
De natuur in Ierland en het afwisselende landschap maken het land ideaal voor wie er op uit wil trekken. Wandelen is een van de meest geliefde buiten activiteiten.
Door Ierland staan verschillende wandeltochten aangegeven: voor mensen die veel wandelervaring hebben en voor minder fanatieke lopers. Er zijn routes met een bepaald thema, tochten met een gids, routes die gewijd zijn aan bepaalde onderwerpen, natuurwandelingen, bergwandelingen, paden die langs de allermooiste plekjes leiden en de zogenoemde Waymarked ways.

Op kleinere schaal bieden veel steden wandeltochten met een individueel karakter. Geinteresseerden in literatuur kunnen in de voetsporen van Leopold Bloom treden, de held uit James Joyce’s Ulysses. De Dublin literary Pub Crawl biedt naast literatuur ook ‘a drop of the black stuff’ in verschillende Ierse pubs. Wandel eens over de stadsmuur van de ‘City of Derry’, de enige Europese stad waarvan de stadsmuren nog volledig intact zijn, of probeer de ‘Belfast City Walk’ en onderga de ‘Belfast Buzz’ persoonlijk!

Fietsen
Fietsen is een bijzonder populaire sport in Ierland, niet in het minst door de grote successen die Ierse wielrenners hebben behaald in wielerkoersen van wereldklasse.
Op de fiets kun je Ierland op een plezierige manier verkennen, je hebt alle tijd om van het landschap te genieten en je kunt stoppen waar je maar wilt. Een aantal bedrijven organiseert tochten met en zonder gids. in de meeste gebieden zijn fietsenverhuurders waar men een fiets kan huren voor tochtjes in de omgeving.

De bevolkingsdichtheid is laag in Ierland – vooral in het westen van het eiland – dit betekent dat er weinig verkeer is op de wegen. Van de gemarkeerde fietspaden kunt u vaak een routebeschrijving krijgen met de meest interessante bezienswaardigheden onderweg.
Het openbaar vervoer is steeds beter ingesteld op het vervoeren van fietsen en bij veel acccommodatie kunt u uw fiets veilig stallen.
Sommige (fiets)organisaties vervoeren uw bagage voor u. U kunt een fiets huren vanaf 50 euro per week.

Fietsverhuur
De meeste dorpen en steden hebben fietsverhuur winkels. Bij sommige winkels kunt u een fiets huren om deze vervolgens op een andere plek af te geven, dit tegen een kleine extra vergoeding. Ook kunt u terecht voor de huur van helmen, andere bescherming en accessoires zoals sloten, pompen, reparatiesets en bagagedragers/ tassen. Bij alle verhuur is een verzekering inbegrepen. Ook kunt u terecht voor kinderfietsen. Het is altijd verstandig om vantevoren te reserveren vanwege de grote vraag in het hoogseizoen.

Vissen
Voor sportvissers is Ierland een waterparadijs waar ze hun sport kunnen beleven in een adembenemend mooie omgeving. Het uitgebreide netwerk van kanalen, meren, rivieren, en natuurlijk ook de zee, maakt iedere vorm van visserij mogelijk: vissen op roofvis, witvis, zalm en forel, vliegvissen en zeevissen.
In de Ierse Republiek heeft u voor de meeste visserij op witvis en roofvis geen akte van de staat nodig, net zo min als voor het vissen op bruine forel. Een vergunning en een akte is wel benodigd voor het vissen op zalm en zeeforel. Deze zijn verkrijgbaar voor verschillende perioden; van slechts een dag tot gedurende de hele periode van uw verblijf.

In Noord-Ierland is een akte nodig voor alle vormen van visserij op het binnenwater. Deze papieren zijn op verschillende locaties te koop; men kan u daar ook informeren over de bijbehorende vergunningen.

Waar u ook gaat vissen, uw geld is goed besteed, want Ierland biedt de beste viswateren in Europa.

Voor de Republiek Ierland is meer informatie over vissen verkrijgbaar bij de Central Fisheries Board, tel.: +353 1 8379206 of www.cfb.ie
Voor Noord-Ierland kunt u terecht bij het Department of Culture, Arts and Leisure, tel.: +44 28 90258861 of www.dcalni.gov.uk
Informatie over visvakanties vindt u op www.angling.ireland.ie
Gehandicapte sportvissers die naar Noord-Ierland gaan kunnen zich wenden tot de British Disabled Angling Organisation, tel.: +44 1922 860912 of www.bdaa.co.uk

Paardrijden
De Ieren hebben iets met paarden. Paardenrennen worden ook wel aangeduid als een koningssport en dat heeft een goede reden. In Keltische tijden, volgens de toen geldende ‘Brehon’ wetten, was het racen op paarden alleen toegestaan voor ‘prinsen en zonen van edellieden’. Gelukkig is het nu anders; bezoekers zijn van harte welkom om ook in het zadel plaats te nemen.
Paardrijvakanties en het maken van tochten is zowel mogelijk voor beginners als voor meer ervaren ruiters. En voor wie niet zelf op een paard wil zitten is er altijd nog de mogelijkheid vakantie te houden met paard en wagen.

Als het voor u genoeg is om van een afstandje naar prachtige paarden te kijken, dan is een bezoekje aan de National Stud Farm nabij Kildare aan te raden. Hier worden volbloedpaarden gefokt en er is ook een bezoekerscentrum. De meeste mensen zien paarden echter graag in volle actie, en daarvoor zijn alle mogelijkheden: van crosscountry races tot dressuurwedstrijden en show jumping. De sfeer tijdens zo’n evenement is altijd fantastisch.

Voor meer informatie over paardrijden in de Republiek Ierland kunt u terecht bij Equestrian Holidays Ireland, info@ehi.ie of www.ehi.ie of www.equestrian.ireland.ie.
Informatie over paardrijvakanties in Noord-Ierland vindt u bij het Department of Agricultural and Rural Development,