Home vakantie in Afrika Kenia Kenia

Kenia

DELEN

Kenia of Kenya is een land in Oost-Afrika. Het grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania in het zuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Oeganda en in het noordwesten aan Soedan.
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de dichte locatie op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht. En zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate je verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.

Neerslag valt in Kenia in twee periodes, van maart tot en met mei en eind oktober tot en met december. Meestal valt de neerslag in korte stortbuien of tijdens een storm die duidelijk voorspelbaar is door het snel samentrekken van de wolken. Vaak veranderen de niet verharde wegen na een regenbui in modderpoelen. De wegen zijn zo slecht dat er veel kuilen worden gevormd, dit is slecht voor het werkverkeer dat hinder ondervindt van de kuilen.

Geschiedenis
Uit fossielen die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier rond twee miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. Uit recente vondsten bij het Turkanameer blijkt dat mensachtigen als Homo habilis en Homo erectus vanaf respectievelijk ongeveer 2,5 miljoen jaar en 1,8 miljoen jaar geleden in Kenia hebben geleefd.

Meer dan 2000 jaar geleden verschijnt de Urewe-cultuur rond het Victoriameer. De bewoners kennen ijzersmelttechnieken en leven van landbouw, wat veeteelt en ook jacht.

De moderne geschiedenis van het gebied begint in de 8e eeuw als Arabieren zich aan de oostkust vestigen. In 1497 bereikte Vasco da Gama Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1885 vestigden de Duitsers een protectoraat dat de bezittingen van de sultan van Zanzibar omvatte. In 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied. De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in 1890 over aan de Britten.

Van oktober 1952 tot december 1959 was in Kenia de noodtoestand van kracht als gevolg een opstand tegen het Britse bewind, de zgn. Mau Mau opstand. In 1957 werden onder Brits gezag verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en formeerde een regering.

Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk. Kenyatta werd president. Na zijn dood in 1978 werd hij opgevolgd door Daniel Arap Moi die in totaal vier keer werd herkozen. In het begin van de jaren negentig vonden stammenconflicten plaats waarbij duizenden doden vielen en tienduizenden mensen dakloos werden. De verkiezingen van 1997 werden geplaagd door corruptie en fraude maar Moi werd weer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president


Economie
De belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van koffie en thee, daarnaast toerisme naar nationale parken en wildreservaten. De economische groei hapert echter al jaren. In het begin van de jaren negentig kromp de economie zelfs, waarna de regering in 1993 besloot tot liberalisering. Importheffingen, en prijscontrole werden afgeschaft. De hervormingen werden gesteund door de Wereldbank, het IMF en andere donoren, en leidde tot een groei van 4,5 procent over 1995 en 1996. Daarna zakte de groei weer in. Binnenlandse conflicten brachten de toeristenindustrie schade toe.

Geografie
Kenia heeft een oppervlakte van 582646 km². Waarvan ongeveer 13400 km² water is. De hoogste berg in Kenia is de Mount Kenya (5199 meter), dit is de op een na grootste berg in Afrika. Dit gebied is zeer vruchtbaar en daarom worden de lagergelegen gebieden dan ook gebruikt voor landbouw.

Fauna en Flora
De fauna en flora in Kenia zijn zeer gevarieerd, zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels. De vele natuurparken hebben een grote aanwezigheid van leeuwen, zebra’s, giraffes, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. In de nabijheid van het Victoriameer zijn er veel flamingo’s en leven er nog vele neushoorns.

Tijdens het droge seizoen is er niet meer te zien dan hier een daar een geel plukje gras. Maar zodra het regenseizoen begint zie je een explosie van kleuren.

Mount Kenya
Mount Kenya is op de Kilimanjaro na de hoogste berg van Afrika. Het is een uitgedoofde vulkaan die aan de voet een doorsnede heeft van bijna 100 km en die tussen de 2,6 en 3,1 miljoen jaar geleden voor het laatst actief was. De berg is de hoogste van Kenia en bedekt met eeuwige sneeuw en een aantal gletsjers. Er zijn drie toppen: Batian (5199 m), Nelion (5188 m) en Lenana (4985 m). De berg ligt praktisch op de evenaar.

Turkanameer
Het Turkanameer (t?r-kan’?, t?r-kä’n?), voorheen bekend als Rudolfmeer, is een meer in de Grote Slenk in Kenia, met de noordgrens zelfs in Ethiopië.[1] Het is het grootste permanente woestijnmeer ter wereld, en het grootste alkalinemeer ter wereld. Het water is drinkbaar. Het klimaat is er heet en erg droog.

De stenen in het gebied zijn van vulkanische oorspong.

Aanlandige en aflandige winden kunnen zeer sterk zijn daar het meer langzamer opwarmt en afkoelt dan het land. Plotselinge en hevige stormen komen dan ook geregeld voor.

Drie rivieren, de Omo, Turkwel en Kerio, stromen het meer in, maar er stroomt geen rivier het meer uit. Het enige waterverlies is door verdamping. Derhalve kan het meer in omvang verschillen. Tussen 1975 en 1993 zakte het pijl 10 meter.[2]

Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt het meer zijn wilde karakter. Nijlkrokodillen kunnen er veel worden gevonden. De rotsen rond het meer zijn thuis voor schorpioenen en Echis. Hoewel het meer en de omgeving een populaire bestemming voor expedities is, is het gevaarlijk voor toeristen zonder gids of ervaring.