Home Vakantie landen in America Suriname Vakantie in Suriname

Vakantie in Suriname

76
0
DELEN
Suriname

Tot nu toe is Suriname nog steeds een witte vlek op de toeristenkaart. De kleinste onafhankelijke natie in Zuid-Amerika heeft vooral aardminnende vakantiegangers veel te bieden: Suriname is een van de groenste landen ter wereld, ongeveer 80 procent van het land is bedekt met regenwoud. Het zit vol met exotische dieren zoals papegaaien, tapirs, apen, luiaards, ocelots en zelfs jaguars. Maar de verlegen bosbewoners zijn goed verstopt tussen de ongeveer 1.000 boomsoorten in de jungle. In groepsverband en individueel reizen met ervaren gidsen kunnen bezoekers hun spoor volgen.

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika tussen Guyana en Frans-Guyana. Voorheen onderdeel van Nederlands-Guyana, heeft het een bewogen geschiedenis achter de heerschappij van verschillende koloniale machten ondergaan totdat het in 1975 onafhankelijk werd van Nederland. Dus Suriname is ook interessant als bestemming voor cultuurvakanties. De historische houten architectuur van de hoofdstad Paramaribo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het binnenland zijn er voormalige plantages die voornamelijk werden gebruikt voor de koffieteelt.

Door de geschiedenis heen vestigden veel verschillende naties zich in wat nu Suriname is, van de eerste inheemse Indiase stammen tot de verschillende Europese koloniale machten (Engels, Spaans, Nederlands). Afstammelingen van de ontsnapte slaven die zij introduceerden vormden nederzettingen van een bijna unieke cultuur in de jungle: de Maroon, die nog steeds leven volgens de Afrikaanse tradities. Na de afschaffing van de slavernij kwamen arbeidskrachten voornamelijk uit India, Java en China. Allen, met hun eigen gebruiken, religies en keukens, dragen bij tot de gevarieerde mix van de multinationale staat Suriname, waarvan de officiële taal – uniek op het Amerikaanse vasteland – nog steeds Nederlands is.

Met 163.820 vierkante kilometer is Suriname het kleinste onafhankelijke land in Zuid-Amerika. Het gebied komt ongeveer vier keer overeen met Nederland, de voormalige koloniale macht. Suriname wordt begrensd door Guyana in het westen, Brazilië in het zuiden en Frans-Guyana in het oosten. De noordkust ontmoet de Atlantische Oceaan. Ondanks de zee locatie, de externe bestemming geen strandbestemming omdat de geschermen via de Amazon in de Atlantische sedimenten transformeren de kuststrook een groot deel in een modder zone met mangrovevegetatie. Achter de vlakke kuststrook begint het Suriname-plateau. In de zuidelijke helft van het land stijgen drie bergketens, het hoogste punt is de Julianatop met 1280 meter hoogte.

De talrijke rivieren, die voornamelijk van het zuiden naar het noorden door het land lopen, zorgen ervoor dat reizigers ook van het zwemplezier genieten. Ze bieden ook een scala aan watersporten. Bovendien dienen ze de inwoners van Suriname als transportroutes, omdat alleen in de kuststreek een ononderbroken wegennet het land ontsluit. Om dieper in het binnenland door te dringen, moeten inwoners en toeristen overstappen op boten of op het vliegtuig. In aanvulling op de rivieren ook de Brokopondosee, met ongeveer 1.560 vierkante kilometer, een van de grootste stuwmeren in de wereld biedt aan om te zwemmen en avontuurlijke reizen. Boven het wateroppervlak steken de toppen van dode bomen, die niet waren schoongemaakt voordat ze onder water kwamen, uit en verspreidden een zeer speciale atmosfeer.

Van de ongeveer 570.000 inwoners van het land over negen tienden wonen in de steden en dorpen van het kustgebied, met inbegrip van ongeveer 240.000 in de hoofdstad Paramaribo. Uit deze regio bewoond de rivieren lopen zuidwaarts tot diep in het regenwoud, die ongeveer 80 procent van het land bedekt en Suriname maakt het een van de groenste landen in de wereld. Diep in de jungle zijn nederzettingen van de Marron, afstammelingen ontsnapten slaven, evenals indianenstammen. Zo wordt een uitstapje naar het binnenland een echte avonturenreis op wandelingen door de jungle naar zijn menselijke en dierlijke bewoners.

Suriname Bezienswaardigheden

Paramaribo

De belangrijkste culturele attractie van Suriname is de hoofdstad Paramaribo. De oude stad werd door UNESCO in 2002 uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de unieke houten architectuur, die Creools met Nederlandse elementen combineert. De meest bezienswaardige huizen liggen in de buurt van Fort Zeelandia, het oudste gebouw in de hoofdstad. Opgericht in het midden van de 17e eeuw, herbergt het fort nu een museum. Vanuit het Fort lopen bezoekers langs het Onafhankelijke Plein, waar ook het Presidentiële Paleis is gevestigd, naar de Henck Arron Straat met zijn Peter en Paul Kathedraal. Het is de grootste houten structuur in Amerika. Er zijn nog meer interessante huizen zoals het Bisschopshuis uit de eerste helft van de 18e eeuw en de aangrenzende woning van een voormalige plantage-eigenaar uit 1740. In de omgeving Paramaribo ook het Fort Nieuw Amsterdam te vinden, dat is een open-air museum , historische plantages en de overblijfselen van Jodensavanne met de ruïnes van de oudste stenen synagoge in Amerika. Het werd rond 1640 gesticht en is een van de oudste Joodse nederzettingen in de Nieuwe Wereld. In 1832 werd het echter het slachtoffer van een verwoestend vuur en sindsdien niet meer bewoond.

De ongerepte jungle van Suriname

Niettemin blijft de belangrijkste attractie van Suriname de ongerepte jungle, die ongeveer 80 procent van het oppervlak van het land bedekt, waardoor het bijzonder interessant is voor natuurliefhebbers. Het maakt deel uit van het Amazone regenwoud dat verder reikt dan de grenzen van Suriname verder naar het zuiden. Hier leven verlegen Jaguaren, groepen eekhoornapen aaien. Het luchtruim wordt bevolkt door kleurrijke ara’s en oogverblindende vlinders. Genesteld in de jungle zijn nederzettingen van Indiërs en Marron, waardoor reizigers inzicht krijgen in hun unieke culturen. De kuststrook is ook een paradijs voor natuurliefhebbers.