Home Vakantie eilanden Oceaan Vakantie paradijs Tuvalu

Vakantie paradijs Tuvalu

50
0
DELEN
Tuvalu eilanden

Een van de meest exotische bestemmingen in de Stille Oceaan is Tuvalu, de vierde kleinste staat ter wereld, die bestaat uit verschillende atollen en eilanden. De onafhankelijke eilandstaat in het Gemenebest van Naties is bekende media, vooral in Japan en de Verenigde Staten. Met de klimaatverandering en de jaarlijkse vloedgolven die delen van de eilanden overstromen, is de catastrofehype rond Tuvalu de laatste jaren toegenomen. Veel Japanse cameraploegen voeren doemdagsscènes op de eilanden, wat niet erg realistisch is omdat de atollen nog vele jaren op de wereldkaart kunnen blijven.

Veel wetenschappers komen naar het eiland om klimaatprojecten uit te voeren. De sfeer van de dag des oordeels heeft een positief effect op de toeristencijfers en de Nieuw-Zeelanders helpen met belangrijke ontziltingsinstallaties. Een economische factor in Tuvalu is het topdomein “tv”, dat tot op heden geld naar het land brengt. Ongeveer 10.000 mensen wonen op de atollen, ongeveer de helft op drie vierkante kilometer op het eiland Fogafale in Atoll Funafuti. Nergens is het op de eilanden meer dan 500 meter naar de zee. Funafuti op het gelijknamige atol is de belangrijkste stad. Op het atol is het grootste zeereservaat in Tuvalu. Bezienswaardigheden zijn de vele eilanden en atollen, die geschikt zijn voor duikers, snorkelaars en zeilers.

Langs de Stille Oceaan strekken de Tuvalu-eilanden zich uit van noordwest tot zuidoost. De omliggende eilanden zijn Fiji, Samoa, de Salomonseilanden of Vanuatu. Nieuw-Zeeland ligt in het noorden en Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten. Nadat het Vaticaan, Monaco en het eiland Nauru Tuvalu is met ongeveer 25 vierkante kilometer, de vierde kleinste staat in de wereld, die voorheen Brits grondgebied was.

De eilanden bevinden zich op hun hoogste punt slechts vijf meter boven zeeniveau, wat een zeer negatief effect heeft op de springvloed, ook in relatie tot de verzilting van zoetwaterbronnen. Eilanden zoals Funafuti, Nanumea of Nui zijn atollen met lagunes en ringvormige koraalriffen. In 2006 stelde een onderzoeker voor de inwoners van Tuvalu te verplaatsen naar de Fiji-eilanden en de kosten gedragen door de geïndustrialiseerde landen die de klimaatverandering veroorzaken. Tot op de dag van vandaag hebben de gelovige inwoners er weinig van. Vanwege de zeespiegelstijging is irrigatie al 60 jaar aan de gang en heeft het de oppervlakte van de atollen positief beïnvloed, wat de stijging van de zeespiegel gedeeltelijk heeft gecompenseerd. Met acht kilometer verharde wegen zijn er overal ter wereld minder wegen dan in Tuvalu. Tuvalu Airport wordt bediend door de Fiji-eilanden.

Bezienswaardigheden Tuvalu
In de ware zin van het woord zijn er geen architectonische bezienswaardigheden op de eilanden. In de hoofdstad Funafuti als geheel, meer bepaald in Vaiaku, is alleen het overheidsgebouw het bekijken waard. De belangrijkste faciliteiten zoals het parlement, de bank, het postkantoor of het ziekenhuis bevinden zich in Vaiaku.

De enige weg leidt naar ongeveer zes mijl rond het atol van Funafuti. Het nabijgelegen vliegveld werd gebouwd door het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hier werden VS-aanvallen op Japanse eilanden zoals Tarawa of de Gilbert-eilanden gevlogen. Het grootste eiland is Fongafale op het atol met het belangrijkste dorp Vaiaku. Hier is de lagune een attractie die ongeveer 18 kilometer lang is. Het koraalrif van Funafuti is een natuurreservaat en is ideaal om te duiken en te zwemmen. Dolfijnen of roggen zijn te vinden in de schitterende onderwaterwereld van het rif.

Naast het koraalrif in de lagune van de hoofdstad zijn er kleine atollen met veel duikplekken op Tuvalu. De koraalriffen op de atollen vormen de toeristische attractie van de eilanden. Negen eilanden worden bewoond door zo’n 5000 mensen. Watersportliefhebbers en strandliefhebbers zullen nog steeds veel originele eilanden vinden, die gedeeltelijk kunnen worden gestart met rondvaartboten.

Een beetje toerisme is te vinden op het atol Vaitupu met het eiland met dezelfde naam en de hoofdstad Asau. Hier vindt u kleine witte zandstranden met kokospalmen voor een turkooisblauwe zee. Omdat er geen habitat is op eilanden zoals Vaitupu of Funafuti, zijn veel inwoners geëmigreerd naar de Fiji-eilanden. Traditionele visserij speelt nog steeds een centrale rol op de eilanden. Voor zeilers vormen de atollen en koraalriffen een uitdagend gebied, dat wordt beloond met verlaten eilanden en witte zandstranden.