Home Vakantie landen in Azie Verenigde Arabische Emiraten Dubai, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

Dubai, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

67
0
DELEN
Dubai
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn een land in Azië en grenzen aan Saoedi-Arabië en Oman. De Verenigde Arabische Emiraten zijn rijk aan olie. Zij omvatten zeven emiraten, te weten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah.

Rond 1830 werden Dubai en Abu Dhabi overgenomen door de Bani Yas-stam uit de Liwa-oase. Deze overname werd geleid door de Al Maktoum-familie die tot op dit moment nog steeds over de emiraten regeert. In 1892 tekenden zeven emiraten een verdrag met het Verenigd Koninkrijk, waarbij zij aangaven geen relaties met anderen dan de Britse overheid aan te gaan. Pas in 1971 vertrokken de Britse troepen uit de Perzische Golf en werden de Verenigde Arabische Emiraten onafhankelijk op 2 december 1971. Gedurende die periode waren de Emiraten bekend als de Verdragsstaten. Op dat moment waren de Emiraten nog maar met zes; in 1972 werd Ras al-Khaimah toegevoegd.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat bij de onafhankelijkheid deze 7 emiraten en Qatar en Bahrein samen één natie zouden vormen. Maar men is er niet in geslaagd om hierover een overeenkomst te sluiten.

Sinds de jaren negentig worden de verschillende emiraten in bijzonder hoog tempo gemoderniseerd.
Politiek

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan stam van Abu Dhabi en de Al Maktoum stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president.

Economie

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een hoog geïndustrialiseerde economie. Volgens verschillende ontwikkelingsmeters, zoals de HDI en BNP, maakt deze het land tot een van de meest ontwikkelde landen in de wereld. Met $168 miljard in 2006, zijn de VAE tweede van alle Arabische golfstaten na Saudi-Arabië, derde in het Midden-Oosten, en 38ste in de wereld (vóór Maleisië).

Er zijn verschillende schattingen over de groei van het BNP van het land, maar alle beschikbare statistieken geven aan dat de VAE een van de snelst groeiende economieën ter wereld hebben. Volgens een recent verslag van het ministerie van financiën en industrie is het BNP in 2006 met 35% gestegen tot $175 miljard, tegenover $130 miljard in 2005.

Hoewel de VAE minder afhankelijk wordt van natuurlijke grondstoffen als bron van inkomen, spelen aardolie en aardgas nog steeds een grote rol in de economie, zeker in Abu Dhabi. Een grote opleving in de bouw, een zich uitbreidende industrie en een snel groeiende dienstensector helpen de VAE met het diversifiëren van hun economie. Over het hele land zijn er nu bouwprojecten in uitvoering ter waarde van $350 miljard. Voorbeelden van die projecten zijn de Burj Dubai, die na voltooiing het langste gebouw ter wereld zal zijn, de internationale luchthaven Dubai World Central, die de duurste ooit gebouwde luchthaven zal worden, en de drie Palm eilanden, de grootste kunstmatige eilanden ter wereld. Nog een dergelijk project is de Dubai Mall, die na voltooiing ‘s werelds grootste winkelcentrum zal zijn.