Home Bestemmingen 5 keer proeven tijdens een rondreis door Oman

5 keer proeven tijdens een rondreis door Oman

44
0
DELEN
5 keer proeven tijdens een rondreis door Oman

Oman heeft een rijke eetcultuur. Basisingrediënten die in de meeste gerechten worden gebruikt zijn vlees, rijst en groenten. Vooral de vleesconsumptie van rundvlees, kip, vis, geit, schaap en kameel (!) is er hoog.

In de buurt van de oceaan, waar de visserij een belangrijke bedrijfstak is, kom je bovendien veel gerechten met zeevruchten tegen. Een van de meest overvloedige zeevruchten van Oman zijn kreeft, mahi mahi-vis, verschillende soorten tonijn en barracuda.

Specerijen, kruiden en marinades worden uiteindelijk gebruikt om vlees- vis- en groentegerechten op smaak te brengen. Ga jij binnenkort op vakantie naar Oman? Dan móet je de volgende traditionele gerechten absoluut proberen:

Qabuli rijst

Qabuli rijst wordt beschouwd als het nationale gerecht van Oman en bestaat uit lams-, rundvlees-, kip- of geitenvlees, vermengd met rijst, rozijnen, kaneel, zwarte peper en kikkererwten.

Meestal alleen geconsumeerd tijdens speciale evenementen zoals bruiloften of de Eid-vakantie, wordt deze heerlijke rijst over het algemeen op een groot bord geserveerd om te delen. Er zijn veel verschillende varianten van Qabuli, afhankelijk van de regio die je bezoekt.

Khubz Ragag

Khubz Ragag is een dunne tarwepannenkoek, gekookt op heet metaal. Het is gemaakt van een meelbeslag met een kleverige, dunne consistentie, waarbij het beslag in een cirkelvormige beweging wordt uitgespreid over een heet kookoppervlak zoals een pan, bakplaat of platte bovenkant.

Het beslag is zo dun dat de Khubz Ragag binnen een paar seconden al gaar is. Het wordt vliegensvlug omgevouwen als het van het vuur wordt gehaald. Khubz Ragag wordt soms gevuld met producten als kaas, ei en mayonaise.

Shuwa

Shuwa, een gerecht van geroosterd lamsvlees, mag niet ontbreken tijdens een Oman rondreis. Het lamsvlees wordt eerst gemarineerd, waarna het in zakken bekleed met bananenbladeren wordt gedaan. Vervolgens wordt het minstens 24 uur lang gegaard in een shuwa put onder de grond.

Shuwa wordt meestal geserveerd met rijst en is enorm populair tijdens Eid, het feest dat volgt op de vastenperiode van de Ramadan.

Harees

Dit is een mengsel van tarwe en vlees, gepureerd tot een dikke pap. Meestal wordt lamsvlees gebruikt, maar ook ander vlees, zoals kip, komt vaak voor.

Het gerecht is heel licht op smaak gebracht met smaakmakers zoals komijn, knoflook, kaneel en kardemom, en wordt vaak geserveerd met een explosie aan smaakvolle componenten, zoals een gekruide topping.

Lees ook: Je vakantie voorbereiden? Tips voor minder stress!

Mashuai

Mashuai is aan het spit geroosterde koningsvis; een heerlijke smaakvolle vis, die wordt voor het koken extra gekruid en op smaak gebracht wordt.

Er wordt een stok of staaf door de vis gestoken, waarop het vervolgens wordt rondgedraaid boven een open vuur.  Mashuai wordt geserveerd met rijst en een beetje citroensap. Simpel, maar heerlijk!

Mushaltat

Dit comfortfood kan op ieder moment van de dag worden gegeten. Mushaltat is een rijk gevuld flatbread, met alle ingrediënten die je je maar kunt bedenken.

Het rauwe deeg wordt dun gekneed en vervolgens meestal gevuld met kaas, honing, spinazie of vlees, waarna het kort wordt gebakken. Absoluut goddelijk en een must-try tijdens je vakantie in Oman.

We kunnen nog uren doorgaan over alle heerlijke gerechten in Oman. Maar we hopen dat je nu in ieder geval een goede indruk hebt van hoe de Omaanse keuken eruit ziet. Loopt het water je al in de mond?