Home Vakantie landen in Europa Albanie Vakantie in Albanie

Vakantie in Albanie

104
0
DELEN
Vakantie in Albanie

Albanië biedt zijn bezoekers alles wat u nodig heeft voor een heerlijke vakantie. Fantastische natuur, prachtige stranden, heerlijk eten en dat alles tegen redelijke prijzen. Het Albanië is tot nu toe gespaard gebleven van het massatoerisme, daarom een ​​beetje onbegrijpelijk, maar ook een groot geluk voor degenen die nog steeds op zoek zijn naar een rustige vakantiebestemming ver van de gebruikelijke conventies.

De Republiek Albanië heeft een oppervlakte van 28.748 vierkante kilometer en biedt onderdak aan 2,8 miljoen inwoners. De helft van het land is bedekt door bergen van meer dan 600 meter hoog. Het klimaat in het land is zeer gevarieerd. Hoewel het zelfs in de bergachtige streken kan voorkomen dat sommige plaatsen vanwege de hevige sneeuwval een paar maanden van de buitenwereld zijn afgesloten, zijn er bijna 300 zonnige dagen aan de kust naar de Ionische Zee. Dit is zeker een van de redenen waarom de grootste steden van het land zich in de westelijke kustgebieden bevinden. Het culturele, politieke en economische centrum van Albanië is Tirana, met ongeveer 420.000 inwoners.

De aard van Albanië biedt het oog een paradijselijk mooie foto. De kusten zijn bekleed met de “klassiekers” zoals palmbomen, olijf-, sinaasappel- en citroenbomen. Maar exoten zoals eucalyptusbomen bevinden zich ook op de plaatselijke stranden. Het noorden van het land biedt een karakteristiek beeld van eikenbossen. Walnoot- en amandelbomen zijn ook te vinden in de riviervalleien die zich uitstrekken door het indrukwekkende bergpanorama. Je kunt hier zeldzame vogels en andere soorten zien die al lang verdwenen zijn in de bewoonde gebieden. Wolven, lynxen en zelfs bruine beren zijn hier niet ongewoon. Als je genoeg van de natuur hebt gezien, moet je het stedelijke Albanië leren kennen, bijvoorbeeld de hoofdstad Tirana.

Strandvakantie in Albanie

Vakantie voor weinig geld

Een vakantie in Albanië is ideaal voor een klein budget. Een diner voor twee plus drankjes kost zelden meer dan 15 euro. In de verschillende bars en restaurants is alles wat je hartje begeert. De Italiaanse invloed, die het Balkanland ongetwijfeld heeft, is ook hier te vinden in het eten. Voor toeristen die het land willen verkennen, of de respectieve vakantiestad zonder een huurauto, is het openbaar vervoer een echte aanrader. De prijs voor een busrit van een uur is meestal minder dan een euro. De taxiprijzen zijn hier relatief goedkoop, dus de meeste chauffeurs vragen om een ​​grote afstand ongeveer 10 €. De prijs voor een accommodatie is gemiddeld € 25 per nacht. Dus geef dit prachtige land een kans en boek uw volgende vakantie naar Albanië.

Ontdek het vakantieland Albanië

Iedereen die zegt dat hij zijn vakantie in Albanië zal doorbrengen, zal hoogstwaarschijnlijk versteld staan. Het land dat deel uitmaakt van de westelijke Balkan met de hoofdstad Tirana is niet precies bekend als een bestemming en tot nu toe hebben slechts weinigen enige reclame over dit onderwerp gezien. Vakantiegangers die besluiten naar Albanië te reizen, vinden dat niet erg.

Dus ze ervaren een land dat nog niet op toerisme gericht is, zoals andere landen en daarom origineel. Als je niet in de war raakt door vooroordelen tegen Albanië, kan je uitkijken naar wilde bergen, brede valleien en een droomachtige kust. Als je Albanië op ontdekkingstocht gaat, zul je ook de vele prachtige kerken, kloosters en moskeeën opmerken. Een verblijf in Albanië is geschikt voor diegenen die op zoek zijn naar een avontuur in Europa, bijvoorbeeld als individuele toerist of met een camper. Als u comfort op prijs stelt, maar ook in steeds meer hotels in Albanië de juiste standaard. Tijd om naar het Balkanland te kijken!

Vooral voor de strandvakantie is Albanië ideaal, maar de stranden in het land zijn nog gedeeltelijk onaangeroerd. De Albanese Rivièra ligt in het zuidwesten en strekt zich uit van Saranda tot Vlora. Hier wordt de Ionische zee de Adriatische Zee. Aan de Albanese Rivièra zijn veel mooie hotels te vinden, vooral populair is de plaats Ksamil, die ook enkele kleine eilanden omvat die worden gezien als in de blauwe zee, voor de kust. Bij mooi weer kunt u vanaf hier naar Corfu kijken, dat aan de andere kant van de Ionische Zee ligt. In tegenstelling tot het Griekse eiland, zult u geen grote hotelketens in Albanië vinden. Kleine hotels en guesthouses hebben hier de prioriteit. U hoeft zich geen zorgen te maken over comfort. Omdat het toerisme in Albanië pas eind jaren negentig begon, zijn veel hotels en andere accommodaties moderner dan veel hotels in Mallorca.

Voor het baden in Albanië worden badslippers aanbevolen, vooral als u op vakantie bent met kinderen. Alleen ongevoelige wandeling blootsvoets over de kiezel- en steenstranden, evenals op Ksamil Beach. Hier kun je voor weinig geld stoelen en parasols lenen, want de vakantie in Albanië is niet alleen mooi, maar ook goedkoop. Er is ook een restaurantbezoek op de stranddag zonder verdere kennisgeving. Probeer de strandbar Korali, waar verse vis en zeevruchten direct op het bord liggen. De keuken in Albanië is mediterraan en vooral Italiaans. Op veel plaatsen is er goede pizza en heerlijk ijs. Als je op traditionele wijze Albanees wilt eten, moet je jezelf voorbereiden op stevige vleesgerechten.

Niet ver van Ksamil ligt de havenstad Saranda, die vooral ‘s avonds erg aantrekkelijk is. Kleine marktkramen bieden hier hun goederen, vele restaurants en bars bieden het beste uitzicht op de zee, plus een smakelijke sundowner. Ook dichtbij en beter geschikt voor een dagje uit is het Butrint National Park, waar de oude site met dezelfde naam is gevestigd. De verwoeste stad is omgeven door hoge bomen en kan de geschiedenis echt vertellen. De Grieken en de Romeinen werkten hier, sinds 1990 is Butrint UNESCOwerelderfgoed. Het is het beste om deze plaats van cultuur in de namiddag te bezoeken, wanneer de meeste toeristen weer zijn vertrokken.

Stedentrip Tirana

Tijdens een vakantie in Tirana zal de toerist de mix van Italiaanse villa’s, Stalin Barok en door moslims beïnvloede Balkan-architectuur opmerken. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuur maken een omweg naar het Historisch Nationaal Museum. Iedereen die enthousiast is over geschiedenis, heeft de mogelijkheid om naar het Nationaal Archeologisch Museum te gaan. Mooie geesten zullen zich thuis voelen in de National Art Gallery. De nationale held Skanderbeg is toegewijd aan een plaats en een ruiterstandbeeld. Vlak naast de deur is de Et’hem Bey-moskee, die ook kan worden ingevoerd indien nodig. Overigens kunt u vanaf hier een wandeling maken langs de Bulevardi Dëshmorët e Kombit (boulevard van de martelaren van de natie), waar veel belangrijke overheidsgebouwen zijn.
Vliegticket naar Tirana:
Tranvasia vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Tirana

Vakantie in Korça

Een goede gelegenheid om Albanië te leren kennen is ook een verblijf in Oost-Albanië. Het ligt dicht bij de grens van Griekenland en Macedonië, niet ver van het hoogland Korça. Ten zuidoosten van de stad met 50.000 inwoners kunnen uitstapjes naar het Drenova National Park worden gemaakt. Op de wandeling door Korça, de Ottomaanse en Franse invloeden op het stadsbeeld spreekt men niet vergeefs van de stad als het Parijs van Albanië. Korça is ongetwijfeld een van de meest interessante steden in het land. Een wandeling over de Bulevardi Republika met zijn lindebomen is een must tijdens een vakantie in Korça. Aan een van de uiteinden staat een futuristische uitkijktoren. Architectonisch kunnen huizen en gebouwen in de Gründer- en Jugendstil evenals het classicisme bewonderd worden. Er zijn ook veel overblijfselen uit de tijd van de heerschappij van de Turken. Terwijl de christelijke orthodoxie de stad domineert, is de islam dominant in de omgeving. Aan het einde van de 19e eeuw was de stad een belangrijk centrum van de Albanese nationale beweging en staat ook bekend als de wieg van de Albanese cultuur. Een bezoek waard zijn onder meer het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst en het Oosterse Museum “Bratko”. Als je al vroeg op zoek bent naar een kamer in een van de vele hotels, heb je een grotere keuze.

Wandelen bij Benjë-Novoselë

Ten zuidwesten van Korça ligt op 129 km afstand in Parku Kombëtar Bredhi i Hotovës het dorp Benjë Novoselë met een stenen boogbrug; op de achtergrond zijn de bergen van het Nemërçk-gebergte torenhoog. Ter plaatse is er een passage langs de rivier de Lengarica, die door een kloof stroomt. Af en toe verandert het pad van bank, dus je moet door het water waden. Als je het panorama vanuit een ander perspectief wilt bewonderen, kies je het pad boven de rotsen.

Bij de uitgang van de kloof is het mogelijk om te baden in zwavelhoudende bronnen waarvan het water in bassins is vastgelopen. Als wandelaars naar Benjë komen, kunnen ze van veraf de kerk zien met de cipressen ernaast. Het stadje heeft zijn originaliteit behouden, zoals blijkt uit de oude stenen huizen en de tuinen eromheen.

Vakantie op het Koman-reservoir

In het noorden van Albanië wacht het reservoir van Koman met zijn auto- en passagiersveerboten. Het is 34 km lang, tussen 50 en 400 m breed en 96 m diep. Tijdens de tweeëneenhalf uur durende reis passeer je dorpjes aan de kust die alleen per schip te bereiken zijn. Als het mooi weer is, is het water turkoois groen en glinsteren de bergen zilvergrijs. Soms krijg je de indruk dat je door een Noorse fjord rijdt. Toeristen met een camper kunnen een van de campings in de omgeving gebruiken.

Reis naar Albanië

De eenvoudigste manier om vanuit Nederland naar Albanië te reizen, is per vliegtuig. Hoewel een roadtrip door de Balkan denkbaar is, heeft niet iedereen zoveel tijd om het land in te trekken. De vlucht van Nederland naar de hoofdstad Tirana duurt ongeveer twee en half uur. Vanuit Amsterdam Schiphol vliegt Transavia vanaf 29 euro rechtstreeks naar Tirana of vanuit Brussel TUI fly. Met een tussenstop in Wenen kunt u ook voordelig vanaf andere luchthavens naar de Albanese hoofdstad reizen. De reistijd wordt dan met ongeveer twee uur verlengd.

Met een paspoort kun je zonder visum en tot 30 dagen door heel Albanië reizen. De Albanese munteenheid is de LEK, maar de euro wordt ook gebruikt. Als u in de lokale valuta betaalt, kunt u er zeker van zijn dat u de laagste prijs krijgt. Eén euro is momenteel ongeveer 128 LEK. Je hoeft de Albanese taal niet te beheersen wanneer je naar Tirana aan de kust van het land reist. Veel Albanezen spreken goed Engels.