Home Vakantie landen in Europa Nederland weekendje Amsterdam

weekendje Amsterdam

DELEN

Amsterdam is de hoofdstad en grootste stad van Nederland, gelegen in de provincie Noord-Holland in het westen van het land.

De stad, met een bevolking van ongeveer een miljoen , bestaat uit het noordelijke deel van de Randstad, de 6de grootste metropolitane gebied in Europa, met een bevolking van ongeveer 6,7 miljoen.

De naam is afgeleid van Amstel-dam, indicatieve van de stad oorsprong: een dam in de rivier de Amstel, waar de Dam vandaag. Verrekend als een klein vissersdorp in de late 12e eeuw, Amsterdam werd een van de belangrijkste havens in de wereld tijdens de Gouden Eeuw, een gevolg van de innovatieve ontwikkelingen in de handel. Gedurende die tijd, de stad was de grootste centrum voor financiën en diamanten. In de 19e en 20e eeuw, de stad uitgebreid en veel nieuwe wijken en voorsteden werden gevormd.

De stad is het financiële en culturele hoofdstad van Nederland. Veel grote Nederlandse instellingen hebben hun hoofdkantoor, en 7 van de wereld de top 500 bedrijven, waaronder Philips en ING, zijn gevestigd in de stad. De Amsterdamse Effectenbeurs, onderdeel van Euronext, is gelegen in het centrum van de stad. Amsterdam’s belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder de historische grachten, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, de rosse buurt en de vele cannabis coffeeshops, trekken 4,2 miljoen toeristen per jaar.

Geschiedenis van Amsterdam:

Het vroegste gebruik van de naam “Amsterdam” is van een certificaat van 27 oktober 1275, toen de inwoners, die een brug met een dam in de Amstel, waren vrijgesteld van het betalen van een brug tol door graaf Floris V. Het certificaat beschrijft de inwoners als homines manentes apud Amestelledamme (omwonenden Amestelledamme). Per 1327, de naam had ontwikkeld in Aemsterdam. Een lokale romantiek account heeft de stad werd opgericht door twee vissers, die landde op de oever van de Amstel in een kleine boot met hun hond. Amsterdam oprichters is relatief recente vergelijking met veel oudere Nederlandse steden, zoals Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In October 2008, historical geographer Chris de Bont suggested that the land around Amsterdam was being reclaimed as early as the late 10th century. In oktober 2008, historisch geograaf Chris de Bont stelde voor dat de grond rond Amsterdam werd geregenereerd al in de late 10de eeuw. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er al een regeling dan. De drooglegging van de grond mag niet zijn voor de kweek-het kan zijn geweest voor turf, gebruikt als brandstof.

Amsterdam kreeg stadsrechten in 1300 of 1306. Van de 14de eeuw, Amsterdam bloeide, grotendeels als gevolg van de handel met de Hanze. In 1345, an alleged Eucharistic miracle in the Kalverstraat rendered the city an important place of pilgrimage until the alteration to the protestant faith . In 1345, een vermeende Eucharistische wonder in de Kalverstraat gesmolten de stad een belangrijk bedevaartsoord tot de wijziging van het protestantse geloof. De Stille omgang-een stille optocht in civiele kleding-is vandaag een overblijfsel van de rijke geschiedenis pelgrimtochten.
In de 16de eeuw, de Nederlandse opstandig tegen Philip II van Spanje en zijn opvolgers. De belangrijkste redenen voor de opstand was het opleggen van nieuwe belastingen, de tiende penning, en de religieuze vervolging van het protestantisme door de Spaanse inquisitie. De opstand escaleerde in de Tachtigjarige Oorlog, die uiteindelijk leidde tot de Nederlandse onafhankelijkheid. [16] klem geduwd door Nederlandse Opstand leider William the Silent, de Nederlandse Republiek werd bekend om haar relatieve religieuze tolerantie. Joden uit het Iberisch schiereiland, hugenoten uit Frankrijk , welvarende kooplieden en printers uit Vlaanderen, en de economische en religieuze vluchtelingen uit de Spaans-gecontroleerde delen van de Lage Landen gevonden veiligheid in Amsterdam. De toestroom van Vlaamse drukkers en de stad de intellectuele tolerantie gemaakt Amsterdam een centrum voor de Europese vrije pers.

Geografie en klimaat van Amsterdam

Omdat het deel van de provincie Noord-Holland, Amsterdam ligt in het noordwesten van Nederland naast de provincies Utrecht en Flevoland. De rivier de Amstel eindigt in het centrum van de stad in een groot aantal kanalen die uiteindelijk uitkomen in het IJ. Amsterdam ligt op 2 meter boven de zeespiegel. Het omringende land is vlak, zoals het is gevormd van grote polders. Naar het zuidwesten van de stad ligt een man-made bos genaamd het Amsterdamse Bos. Amsterdam is met de Noordzee verbonden via de lange Noordzeekanaal.

Economie

Amsterdam is de financiële en zakelijke hoofdstad van Nederland. Amsterdam is momenteel een van de beste Europese steden waar om een internationaal bedrijf. Het is gerangschikt vijfde in deze categorie en wordt slechts overtroffen door Londen, Parijs, Frankfurt en Barcelona. Veel grote Nederlandse bedrijven en banken hebben hun hoofdkantoor in Amsterdam, waaronder ABN AMRO, Akzo Nobel, Heineken International, ING Groep, Ahold, TomTom, Delta Lloyd Groep en Philips. KPMG International’s wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in de buurt Amstelveen.

Toerisme Amsterdam

Amsterdam is de 5e drukste toeristische bestemming in Europa, die meer dan 4,2 miljoen internationale bezoekers per jaar. [11] Het aantal bezoekers is groeit gestaag in de afgelopen tien jaar.

Vervoer in Amsterdam

Amsterdam is een van de meest fiets-vriendelijke steden in de wereld en is een centrum van cultuur fiets met goede faciliteiten voor fietsers, zoals fietspaden en fietsenrekken, die inzetbaar zijn van de stad. In 2006 waren er ongeveer 465.000 fietsen in Amsterdam. Diefstal wijdverbreid is – in 2005, ongeveer 54.000 fietsen werden gestolen in Amsterdam. Fietsen worden gebruikt door alle sociaal-economische groepen vanwege hun gemak, Amsterdam kleine oppervlakte, het grote aantal fietspaden, het vlakke terrein en de beargumenteerd ongemak van het rijden in een auto.

Musea in Amsterdam

De belangrijkste musea van Amsterdam bevinden zich op het Museumplein (Museumplein), gelegen aan de zuidelijke kant van het Rijksmuseum. Het werd opgericht in het laatste kwartaal van de 19de eeuw op de gronden van het voormalige World Exposition. Het noordelijke deel van het plein wordt begrensd door de zeer grote Rijksmuseum.

DELEN