Vakantie in Angola

Angola - Kalandula watervallen

Nadat de 25-jarige burgeroorlog in Angola ten einde was, stroomden steeds meer toeristen naar het fascinerende land, gelegen in het zuiden van Afrika en bekend om zijn dromerige, oorspronkelijk uitziende karakter. Onlangs bevestigde het Angolese Ministerie van Toerisme dat de toeristenaantallen blijven stijgen: alleen al in 2018 kwamen 55% meer toeristen aan dan in het voorgaande jaar. Volgens de autoriteiten zijn dit zowel particuliere als zakelijke reizigers. Ongeveer de helft van de bezoekers kwam uit Europa, gevolgd door de Verenigde Staten en enige Aziatische bezoekers of reizigers uit andere Afrikaanse landen. Deze sterke groei heeft een positief effect op de economie van het land, dankzij de hogere niveaus van het toerisme, zijn er veel nieuwe banen gecreëerd, alleen in de afgelopen drie jaar was het ongeveer 135.000.

Angola is een fascinerend land in het zuiden van het Afrikaanse continent, maar wat maakt Angola zo indrukwekkend als een vakantieland? Ten eerste, veel zaken komen als gevolg van de zware olie deposito’s in Angola, maar tot nu toe is niet bekend of de winst vruchten zullen afwerpen op de lange termijn en de mondiale ook het toerisme zou een zeer belangrijke rol als een bron van inkomsten te spelen. Omdat de lange burgeroorlog de infrastructuur van Angola grotendeels heeft vernietigd, moet deze alleen na verloop van tijd worden herbouwd.

Voor vakantiegangers is Angola niet minder interessant: Met een prachtige kustlijn aan de Atlantische Oceaan, die bijna 1.700 kilometer lang, waardoor talloze zandstranden, een bergachtige achterland en een ongerepte savanne Angola is een land dat de moeite waard is voor een vakantie in elk geval. In het binnenland bestaat Angola voor een groot deel uit een woestijnachtig landschap, dat uitkomt op een hoogte van ongeveer 2700 m en dan steil naar de kust daalt. Het zuiden van het land is vrij vlak. Hoewel de natuur in het grootste deel van het land droog en kaal is, het zuiden is meer doorspekt met steppen. Deze gebieden zijn de thuisbasis van veel dieren in het wild, zoals olifanten, neushoorns, zebra’s en nijlpaarden die kunnen worden bezocht op een begeleide safari. De Noord-toont echter met tropische regenwouden en weelderige berglandschappen, het is bij uitstek geschikt voor de wandelvakantie. Angola een insidertip die positief moet worden onthouden, is ook hier dat het land tot nu toe een absolute insidertip is, omdat het massatoerisme, zoals bekend uit landen als Zuid Afrika, Namibië of Kenia, tot nu toe vrij duidelijk is geweest. Zo kom je heel dicht bij de lokale cultuur. Het land is echter nog steeds niet zo gemakkelijk te reizen, omdat in veel regio’s de verbinding met het openbaar vervoersnetwerk nog steeds volledig ontbreekt. Dit zal naar verwachting in de loop van de komende jaren zeker veranderen in de loop van de stijgende toeristenaantallen.

Als je Angola voor de eerste keer bezoekt, word je overweldigd door de diversiteit van de prachtige natuur. Gedeeltelijk zien de stranden aan de Atlantische Oceaan er nog steeds absoluut onaangeroerd uit en dat is niet in de laatste plaats het feit dat Angola ook wordt beschouwd als een vakantie-tip voor vakantiegangers. Je moet zeker een van de vele nationale parken bezoeken, zoals het Kissama National Park. Het ligt in de buurt van de hoofdstad Luanda, en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is onder andere te zien in het wild levende soorten zoals olifanten, buffels, cheeta’s, neushoorns of zelfs krokodillen. Het landschap openbaart zich ook in een adembenemende verscheidenheid: gras savannahs, steppes, rivierbeddingen en mangrovebossen boeien de bezoekers van het nationale park. Het park is echter gesloten tijdens het regenseizoen, daarom wordt een bezoek tijdens het droge seizoen in dit geval ook aanbevolen. Bovendien verzamelen zich veel dieren rond het water en zijn ze van een afstand gemakkelijker te observeren.

Ontdek natuurlijke schoonheden tijdens een vakantie in Angola

Angola heeft veel meer natuurlijke schoonheden te bieden naast de gevarieerde flora en fauna. Onder andere zijn de Kalandula-watervallen een van de mooiste ter wereld: ze zijn meer dan 100 meter hoog en behoren tot de top drie in Afrika. Ook een bezoek waard is de vulkaan Tunda Vala. Dit is al gedoofd en is ideaal voor wandel- of mountainbiketochten. Vanaf de top, die op een hoogte van 1.600 meter ligt, heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over de omliggende bergen tot aan de zee.

Andere nuttige informatie over Angola

Het is raadzaam om voor aankomst te informeren over het huidige klimaat op het terrein. Zo is de luchtvochtigheid tijdens het regenseizoen in Angola erg hoog, de temperaturen stijgen snel tot 40 graden of meer – een accommodatie met airconditioning is daarom essentieel. Wat de beveiliging betreft, hoef je je geen zorgen meer te maken: het land is veilig voor toeristen en updates over dit onderwerp zijn ook te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is aan te bevelen om voor de vakantie een SUV te huren, als u op eigen gelegenheid wilt verkennen. Het is echter beter om te bewegen in de context van rondleidingen door het land, omdat veel wegen nog steeds onverhard zijn en sommige mijnen in bepaalde gebieden bedreigen. Je moet je er echter niet door laten afschrikken, want als je eenmaal Angola hebt bezocht, zal het fascinerende land op het zwarte continent er zeker van houden.

Het beste is om te reizen in het droge seizoen, dat heerst tussen mei en oktober, omdat tijdens het regenseizoen veel delen van het land overstroomd zijn en wegen gedeeltelijk onbegaanbaar zijn.
Reisadvies Angola | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Visum aanvragen voor Angola

Op safari in Angola

In totaal bestaat Angola uit 18 provincies, die elk hun eigen charme in cultuur, klimaat en natuur hebben. In het algemeen is het echter duidelijk dat Angola niet gevarieerder kan zijn: sneeuwwitte zandstranden, tropische regenwouden, uitgestrekte prairiegebieden en mangrovebossen zijn slechts enkele van de mooiste hoogtepunten van een reis. Als onderdeel van een begeleide safari, zoals aangeboden door vele organisatoren, heeft u de beste mogelijkheid om het unieke land zelf te leren kennen. Het biedt ideale mogelijkheden om foto’s te maken van het prachtige landschap, het vogelleven en natuurlijk de wilde dieren van de savanne. Onderweg kunt u krokodillen, waterbuffels, olifanten, neushoorns en zelfs cheeta’s ontdekken. Al deze dieren leven tot op de dag van vandaag in het wild en kunnen goed worden waargenomen met een verrekijker.

[custom-twitter-feeds hashtag=”#angola”]