Vakantie gids Bangladesh

Bangladesh

De volksrepubliek Bangladesh is een land in het zuiden van Azië dat ligt op het Indische subcontinent. Het land grenst voor het grootste gedeelte aan India en voor een klein stukje aan Myanmar (Birma). Het land is gelegen ten noorden van de Golf van Bengalen en omvat voornamelijk de delta van de rivier de Ganges. Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Door de ligging zijn er vaak overstromingen in het land. De hoofdstad van het land is tevens de grootste stad, Dhaka (Dacca)

Betekenis van de vlag
Bangladesh introduceerde zijn vlag in 1971 nadat het land onafhankelijk was geworden van Pakistan. Het groen van de vlag staat voor de vruchtbaarheid van het land. De rode cirkel is de zon van de onafhankelijkheid. Het herdenkt het bloedvergieten tijdens de strijd voor de onafhankelijkheid.

Geografie
Bangladesh heeft een kustlijn van 575 kilometer langs de Golf van Bengalen. Bangladesh is in feite één grote delta van de rivieren de Ganges (lokale naam Padma) en de Brahmaputra (lokale naam Jamuna); zij stromen hier samen in de rivier de Meghna, ook zijn er vele aftakkingen van deze rivieren die apart naar de golf stromen. Het land is door de afzettingen van de rivieren zeer vruchtbaar, maar ook erg vatbaar voor zowel overstromingen als droogtes. Alleen in het zuidoosten langs de grens met Myanmar ligt het land hoger en is het heuvelachtiger. De hoogste berg van Bangladesh ligt hier, de Keokradong met 1230 meter. Deze ligt in de Chittagong-heuvels in de Sylhet bibhag. Cox’s bazar ten zuiden van de stad Chittagong is het langste natuurlijke strand ter wereld.

Klimaat van Bangladesh
Bangladesh ligt vlak ten zuiden van de kreeftskeerkring en heeft een tropisch klimaat met milde droge winters van oktober tot maart waarin de wind uit het noorden waait, een hete vochtige zomer van maart tot juni en een vochtig en warm regenseizoen (moesson) van juni tot oktober. De koudste maand is januari met temperaturen onder de 20 graden en de heetste maand is april waarbij temperaturen hoog in de 30 graden kunnen voorkomen.

Bevolking
Op “kleine” landen zoals Singapore en Bahrein na is Bangladesh het dichtstbevolkte land ter wereld. De bevolking is vrij homogeen: 98% is etnisch Bengali. De overige 2% bestaat uit niet-Bengali-moslims en verschillende volkeren die in de Chittagong-heuvels wonen.
Religie
De belangrijkste religie is de islam die door 83% van de bevolking beleden wordt. Het hindoeïsme is met 16% de andere grote godsdienst. Ook zijn er kleine groepen boeddhisten, christenen en animisten.

Taal
De Bengali spreken het Bengaals (ook wel Bangla) dat geschreven wordt in een schrift dat lijkt op het Devanagari. Het Bengaals is ook de officiële taal van het land. Het Engels wordt ook nog gebruikt, voornamelijk in de opleidingsinstituten en in de regering. Verder spreken de meeste niet-Bengali moslims het Urdu.

Economie
Ondanks veel internationale hulp is Bangladesh nog steeds een van de armste landen ter wereld. De overbevolking, natuurrampen en politieke instabiliteit dragen hieraan bij. Bijna 60% van de goederen wordt per schip getransporteerd.

Landbouw
Bijna twee derde van de bevolking van Bangladesh werkt in de landbouw, rijst is het belangrijkste product waarvan het land de vierde grootste producent ter wereld is. Andere belangrijke producten zijn jute waarvan het land de tweede grootste producent ter wereld is, suikerriet, tabak en graan.

Industrie
De industriële sector is relatief klein en de belangrijkste goederen in de sector zijn leer, papier en textiel.

Geschiedenis van Bangladesh
De islam werd in de 13e eeuw geïntroduceerd in het gebied van de Bengalen. Het gebied ontwikkelde zich tot een rijk handels- en nijverheidscentrum onder het Mughalrijk tijdens de 16e eeuw. Dit rijk controleerde het gebied sinds 1576. De eerste Europese handelaren arriveerden in het gebied aan het einde van de 15e eeuw.

De Britse Oost-Indische Compagnie bestuurde de regio en in 1858 werd Bangladesh een onderdeel van het Britse Rijk in India. Toen India onafhankelijk werd in 1947 werd het onderverdeeld in twee gebieden: het islamitische Pakistan en het hindoeïstische India. Bengalen werd ook verdeeld: het oosten werd Oost-Pakistan (het huidige Bangladesh) en het westen werd de Indiase staat West-Bengalen.

Oost-Pakistan werd genegeerd door de centrale regering in West-Pakistan (het huidige Pakistan) en het gebied werd gedomineerd door West-Pakistani. Dit was aanleiding voor het ontstaan van strubbelingen en leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd in 1971. Op 26 maart begon het leger van Pakistan aan een bloedige onderdrukking van de opstand, hierbij werden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in groten getale vermoord. Majoor Mujibur Rahman verklaarde hierop de onafhankelijkheid van Bangladesh. Hij deed deze verklaring op een zelfgemaakte radio vanuit de havenstad Chittagong. Deze oproep leidde tot een strijd die aan honderdduizenden Bengali’s het leven kostte en het leidde ook tot een vluchtelingenprobleem.

India greep hierop in in december van hetzelfde jaar en het Pakistaanse leger gaf zich op 16 december 1971 over, waarna Bangladesh onafhankelijk werd. In 1975 (tevens het jaar waarin Mujibur Rahman werd vermoord) werd Bangladesh een éénpartijstaat, maar het leger greep in en een militaire dictatuur werd geïnstalleerd. Generaal Ziaur Rehman liet in de grondwet het woord “secularisme” vervangen door “vertrouwen in god”. De later regerende generaal Ershad maakte van de islam een staatsgodsdienst. Het duurde tot 1991 vooraleer Bangladesh, na 15 jaar militaire dictatuur, de eerste vrije verkiezingen sinds zijn onafhankelijkheid kon houden. De Islamitische Jamaat-e-Islami behaalde toen 12% van de stemmen (in 2001 nog slechts 4%).