Stedentrip Basel, de stad van muziek en musea

Basel

Basel is de derde grootste stad van Zwitserland na Zürich en Genève. Het is gelegen aan de grens driehoek Zwitserland-Duitsland-Frankrijk en vormt samen met andere gemeenten het kanton van de stad Basel, het kleinste kanton van Zwitserland qua oppervlakte. Basel is verdeeld in Grootbasel(Grossbasel) aan de linkeroever van de Rijn en Kleinbasel aan de rechterkant. Het centrum van de stad, de oude stad rond het marktplein, bevindt zich in Grootbasel (Grossbasel). Met de kathedraal op de domheuvel, het 14e-eeuwse stadhuis en de smalle straatjes en steegjes, het is een prachtige historische stad die uitnodigt tot een wandeling. Basel is bijzonder gemakkelijk met de voet te verkennen, omdat het stadscentrum gedeeltelijk bevrijd is van het verkeer.
Maak een lange wandeling door de levendige straten van het oude centrum van Grossbasel, waar vele boetieks en galerijen te vinden zijn. De liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen, het barokke stadspaleis en de talloze fonteinen en sculpturen van beroemde kunstenaars zullen u inspireren. De oude stadsmuur van Basel werd tegen het einde van de 19e eeuw gesloopt om plaats te maken voor de verdere groei van de stad.
Een wandeling over een van de Rijnbruggen of een veerboot brengt u naar de Kleinbaseler Rheinufer. Hier kunt u genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht op de rivier en de oude binnenstad van Grossbasel met de torens van de Munster van Basel.

De bar Rouge op de 31e verdieping van het Basel Messeturm garandeert een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Het in 2003 geopende Messeturm, gelegen in de Rosental-wijken in Kleinbasel wordt aan kracht te winnen met zijn 105 meter hoogte naar een andere mijlpaal van de stad Basel. De toren wordt vooral gekenmerkt door zijn futuristische architectuur. Dit staat in een interessant contrast met de historische gebouwen van de oude stad.

Elk jaar in juni opent de wereldberoemde internationale kunstbeurs Art Basel haar deuren. Hier ontmoet alles wat de rang en de naam in de kunstwereld heeft. Maar buiten handelsbeurzen is Basel ook een bezoek waard voor kunstliefhebbers: rond de 40 musea nodigen uit tot sightseeing Basel. Uw korte reis naar Basel bijvoorbeeld, is een goede gelegenheid om de beroemde Kunstmuseum Basel met de Holbein collectie waarin de machines de kunstenaar Jean Tinguely of de privé-collectie van werken van klassieke moderne kunst in de Fondation Beyeler in Riehen te bezoeken Tinguely Museum.

Vliegtickets Basel

Hotels Basel

Bezienswaardigheden tijdens uw stedentrip Basel

Museums in Basel

Het Kunstmuseum Basel herbergt een van de grootste en belangrijkste kunstcollecties in Zwitserland. De collectie wordt gekenmerkt door een breed historisch bereik van de middeleeuwen tot heden. Tijdens een bezoek hebt u dus de mogelijkheid om te begrijpen hoe kunst in de loop van de tijd is veranderd.
Gedetailleerde informatie over de indrukwekkende kunstwerken en het tijdperk waarin ze zijn gemaakt, is te vinden in de audiogids bij de ingang.

Tijdens een rondleiding door de verschillende permanente tentoonstellingen zult u zeker merken dat sommige onderwerpen steeds opnieuw worden behandeld. Hedendaagse kunst is te vinden in de collecties van de 19e eeuw tot heden. Historische tekeningen en schilderijen van de plaatselijke Bovenrijn-meesters uit de 15e en 16e eeuw zijn te vinden in een andere kamer. Een andere focus ligt op de werken van de Holbein-familie.
Met zijn selectie van werken uit verschillende eeuwen is het Kunstmuseum Basel ook een van de belangrijkste internationale musea. Het herbergt belangrijke werken van u. a. Rembrandt, Édouard Manet, Claude Monet, Paul Cézanne en Vincent van Gogh. De moderne collectie bevat ook werken van Andy Warhol en Enzo Cucchi.

Het Kunstmuseum Basel ligt in het stadscentrum, net ten zuiden van een bocht in de Rijn. De tram brengt u naar het halte van het Kunstmuseum vlak voor het gebouw. De reis is ook mogelijk met de taxi of een bus.

Met zijn hoge bogen, smalle zuilen en de arcade is het gebouw buitengewoon elegant. De grijze gevel met rechthoekige ramen is eenvoudig en smaakvol. Werken van hedendaagse kunst zijn te vinden in het Museum of Contemporary Art, dat zich op slechts een paar minuten lopen ten oosten van het Kunstmuseum bevindt.

Als u na uw bezoek aan het museum een verfrissing nodig heeft, kunt u een hapje of een taart nemen in het Bistro Kunstmuseum, waar de lokale bevolking ook graag naartoe gaat. Het museum is elke dag open behalve op maandag van ’s ochtends tot laat in de middag. Voor studenten en tieners gelden gereduceerde toegangsprijzen. Kinderen hebben gratis toegang.

Zwitserland Basel

Waterpark Aquabasilea

Het waterpark ligt in Pratteln, op slechts tien minuten van Basel. Actie is het gegarandeerde wachtwoord, plezier en spellen – van elke mogelijke soort! Er zijn zeven glijbanen en stroomversnelling om de adrenaline te stimuleren, inclusief een golfslagbad. Daarna kunt u ontspannen in de saunawereld of in de buitenruimte, met een grot, een bubbelbad en een goot.

Poort van Spalen

De Poort van Spalen maakte ooit deel uit van de stadsmuren van Basel en is een van de drie stadspoorten die vandaag de dag nog bestaan. Het is een monument en wordt beschouwd als een van de mooiste stadspoorten van Zwitserland. De façade is versierd met sculpturale versieringen. Boven de boog is het wapen van Basel, gebeeldhouwd in rode zandsteen en bewaakt door twee leeuwen.

Fondation Beyeler

Kunstliefhebbers creëerden in de jaren tachtig een stichting om kunstwerken uit de 20e eeuw te verzamelen. De indrukwekkende collectie is nu gehuisvest in een speciaal voor haar ontworpen museum, omringd door een idyllisch park.

De Stichting Beyeler is een galerij met meer dan 200 werken met een focus op klassiek modernisme, die werden verzameld door het kunstverzamelpaar Hildy en Ernst Beyeler. De grote aantrekkingskracht van de moderne museumarchitectuur is het grote glazen dak, de barokke 18e-eeuwse Villa Berower en het pittoreske Berower Park. Laat de ontspannen sfeer het overnemen en bewonder de tentoongestelde meesterwerken.
De meeste werken zijn van hetzelfde tijdperk, maar hun vormen en thema’s zijn aanzienlijk verschillend. Iets meer dan 20 sculpturen en andere objecten zijn tribale kunst van u. a. Afrika en Australië. Er zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over een verscheidenheid aan andere onderwerpen, zoals beroemde meesters van de moderne kunst.

Naast de collectie is het hoofdgebouw zelf de aandacht waard. Het werd bedacht door de Italiaanse architect Renzo Piano. Een bijzonder hoogtepunt is het glazen dak, dat hele gebouw van daglicht voorziet en ervoor zorgt dat de werken een ander effect hebben, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden. Onder meer worden werken van Cézanne, Picasso en Matisse getoond. Het hele museum is op uitdrukkelijk verzoek van Ernst Beyeler, een van de medeoprichters, dankzij het lange gebouw op één niveau, zonder trappen.

Omdat de Fondation Beyeler erg dicht bij de Duitse grens ligt, is deze met de auto gemakkelijk vanuit Duitsland te bereiken. Vanuit Basel kun je een shuttlebus nemen. Met de bus of taxi duurt de ongeveer 7 kilometer lange rit ongeveer 25 minuten. Bovendien gaat een tram naar het museum.

Basel Minster

Het ligt vlak naast de Rijn en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De rode zandsteen, gekleurde dakpannen en twee slanke torenspitsen zijn van veraf zichtbaar. De voormalige bisschoppelijke kerk werd tussen 1019 en 1500 in Romeinse en Gotische stijl gebouwd. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd op de Münsterplatz. Het «Pfalz» (palatinaat) ligt hoog boven de Rijn, achter de munsterkerk. Het terras ligt aan de Rijn en is een populair uitkijkpunt. Het is mogelijk om de rivier over te steken op de Minster-veerboot.

Middenbrug en steiger

Waarschijnlijk komt geen ander monument overeen met de 192 meter hoge middenbrug als symbool van de stad Basel. Het werd geopend in 1226 en is een van de oudste Rijnovergangen tussen het Bodenmeer en de Noordzee. Vroeger werd het gebruikt door het lokale verkeer en voor de handel als een belangrijke oversteek door de Rijn.

Augusta Raurica

Het museum, het amfitheater, de villa en de gebouwen van de goedbewaarde Romeinse nederzetting Augusta Raurica in Augst en Kaiseraugst nemen u mee terug in de geschiedenis.

Toen het Romeinse rijk 2000 jaar geleden glorieuze tijden beleefde, vestigde de Keltische stam van de Rauriker zich aan de oevers van de Rijn. In zijn hoogtijdagen woonden hier meer dan 15.000 mensen.

Augusta Raurica is een archeologisch buitencomplex met authentieke overblijfselen van de nederzetting. Verken de toegankelijke ruïnes en volg dezelfde activiteiten als de oude Romeinen. Op het terrein kunt u meer dan 20 unieke locaties ontdekken, zoals thermale baden en een aquaduct.

Het enorme amfitheater vormt het hart van de nederzetting. Met meer dan 13.000 zitplaatsen diende de arena als het belangrijkste entertainmentcentrum voor de Romeinen. Met een beetje geluk zie je zelfs een uitvoering in het herbouwde theater.
Loop door de gereconstrueerde villa, maak een wandeling door de tuinen of kijk hoe de Romeinen hun maaltijden bereiden in de keuken. De nabijgelegen boerderij herbergt varkens, schapen en andere populaire Romeinse dieren.

Rondleidingen zijn ook beschikbaar op aanvraag. Informeer naar speciale openingstijden. Augusta Raurica ontvangt bezoekers dagelijks behalve op kerstavond en oudejaarsavond. Op bepaalde feestdagen zijn de openingstijden echter beperkt. De gebouwen en de werf zijn vrij toegankelijk. Het museum en de Romeinse villa zijn gratis.
Het charmante dorp Kaiseraugst ligt op slechts tien minuten lopen van Augusta Raurica. Bushaltes en het treinstation bieden gemakkelijke toegang tot andere delen van Zwitserland. Basel ligt slechts 15 kilometer ten westen van de Rijn. Zürich is in minder dan anderhalf uur te bereiken.

Tinguely-fontein

Dit was vroeger het toneel van het oude stadstheater. In 1977 plaatste Jean Tinguely een aantal grappige machinesculpturen in een enorme plas water en gaf daarmee Basel een nieuw herkenningspunt. De Zwitserse kunstenaar liet zwart asfalt in een ondiepe bak gieten en plaatste vervolgens deze met laag vermogen werkende, water-spuitende voorwerpen erin. De negen ijzeren eminenties zijn constant in beweging en ‘praten’ met elkaar – net als de mimespelers, acteurs en dansers die ooit op deze plek hebben opgetreden.

Trade Fair Tower

Op een hoogte van 105 meter bevindt de Trade Fair Tower van Basel zich op het tentoonstellingsplein van de stad en werd ontworpen door de architecten Morger & Delago en Marques. Er zijn 31 verdiepingen en het is volledig gemaakt van groen getint glas. Binnen zijn kantoren voor tal van bedrijven en een hotel, en op de bovenste verdieping is de BarRouge. Vanaf hier zijn er fantastische uitzichten over de oude stad en zelfs tot aan de buurlanden Duitsland en Frankrijk.

Het dierentuin van Basel (Basel Zoo)

Basel zoo is een van de mooiste zoölogische tuinen in Zwitserland, u kunt uren blijven. Wanneer je naar de talrijke dieren in hun grote omhuizingen kijkt, gaat de tijd gewoon voorbij.

Hier wachten niet alleen een aquarium en een vogelhuis op u, maar ook grote groene gebieden waar u ook veel exotische dieren kunt ontdekken. De filosofie van de dierentuin is om de dieren in de grootst mogelijke faciliteiten te houden die op hun natuurlijke habitat lijken. Met 650 verschillende diersoorten vindt u in de oudste dierentuin van Zwitserland, die werd geopend in 1874.

Vanwege de grootte en het pittoreske landschap is de dierentuin ideaal voor een lange wandeling op een zonnige dag. Als je deelneemt aan een tour met een dierenverzorger, leer je veel interessante details over biologie en elke diersoort.
Wildcats fans zijn op de juiste plaats bij Etosha House, vernoemd naar een nationaal park in Namibië. Leeuwen, cheeta’s, stokstaartjes en andere roofdieren hebben hier een thuis gevonden. Via de bewegwijzering kunt u de gewoonten en de natuurlijke habitat van de dieren leren kennen. De Afrikaanse gedeelte is daarentegen de thuisbasis van enkele van de meest opvallende vertegenwoordigers van de Afrikaanse natuur. Natuurlijk mogen nijlpaarden en zebra’s en struisvogels hier niet ontbreken.

In het apenhuis kunt u gorilla’s, chimpansees en orang-oetans bezoeken. De kleine apen zoals spider apen en wit-gezicht saki hebben aviaries beschikbaar op het dak die zichtbaar zijn voor bezoekers, maar zijn niet direct toegankelijk.

Bovendien kunnen de kleine gasten in de kinderboerderij enkele dieren aaien en pinguïns door de grote tuin waggelen. Het vivarium, aan de andere kant, herbergt hagedissen, slangen en vreemde vissen. De talrijke restaurants en cafés, verspreid over het terrein van de dierentuin, nodigen u uit voor een lunchpauze.
Het is dagelijks van ’s ochtends tot’ s avonds laat geopend. Volwassenen betalen de volledige toegangsprijs, maar er zijn kortingen voor kinderen onder de 25 jaar en ouderen, naast lagere prijzen voor kinderen. Jaarkaarten en groepstickets zijn ook beschikbaar.
De ingang van de dierentuin van Bazel bevindt zich in de Steinenvorstadt, maar het gebied strekt zich uit tot de zuidelijke stadsgrenzen en grenst aan Binningen. Het ligt op slechts een paar minuten lopen van het SBB-treinstation van Basel. In de omgeving zijn er ook verschillende tram- en bushaltes.

Merian Gardens

De 135.000 vierkante meter van het Merian Park liggen in het midden van de stad Basel. Het is een oase van rust en vrede temidden van de drukte van de stad. Het bestaat uit moestuinen, een Engelse tuin en botanische collecties, en de inwoners zijn onder meer kippen, konijnen en schapen. Het hele park is biologisch en wordt ook gebruikt als locatie voor een breed scala aan evenementen.

Ferries

De Rijn verdeelt de oude binnenstad van Basel in de twee delen van Groot en Klein Bazel, met vijf bruggen over de rivier. Voor degenen die liever zonder een motor over het water willen, zijn er de vier houten veerboten, St. Johann, Klingental, Münster en St. Alban. Veel inwoners gebruiken ze, niet alleen toeristen, en ze bieden speciale en unieke perspectieven van deze prachtige stad aan de Rijn.

Omgeving Basel: Vakantie in Weil am Rhein

Op de zonnige Baden-wijnroute in het drielandenpunt Duitsland, Zwitserland, Frankrijk ligt de grote stadsgemeente Weil am Rhein. Het stedelijk gebied ligt in het oosten aan de voet van het Zwarte Woud, in het westen aan de Rijn. Schilderachtige wijnlandschappen in een mediterraan klimaat karakteriseren de regio. Vanaf het gehucht wijn route, die door de noord-west stad loopt, aan de Ötlingen, genieten van romantische uitzicht op het brede Rijndal.

Twee opvallende kerken trekken cultureel geïnteresseerde stadsreizigers naar Weil am Rhein. De 786 eerste gedocumenteerde protestantse kerk Oude-Weil in de gelijknamige wijk ten oosten van het centrum kreeg zijn huidige uiterlijk tot 1791. Decor is voorzien van een fancy lettertype en een meesterlijke barokke preekstoel, zowel uit het jaar 1323. Uitzonderlijk is het gesneden kruisbeeld. De linkervoet van de gekruisigde Jezus heeft zes tenen. The George’s Church in de noordelijke wijk Haltingen werd meerdere malen genoemd in het schrijven in de 12e eeuw.

De Stapflehus in Alt-Weil is een van de oudste gebouwen in Weil am Rhein. Dit voormalige herenhuis, gebouwd in de 16e eeuw met zijn imposante seizoenen, is nu de thuisbasis van een gemeentelijke galerij en een bibliotheek. De Canadese ster architect Frank Gehry gepland het Vitra Design Museum ten noorden van de centrale stad, een van de belangrijkste in zijn soort in Europa en een zeer populaire toeristische bestemming reiziger uit binnen- en buitenland.

Een technisch meesterwerk is de 248 meter lange en 26 meter hoge drielandenbrug. De fascinerende gebouw, de langste cantilever voetgangers en fietsers brug ter wereld, verbindt Weil am Rhein met de Franse stad Huningue.