Vakantie gids Belize – Ontdek prachtige Belize

Belize

Tropisch regenwoud, turquoise wateren en dromerige stranden, dit komt u het eerst als u denkt aan het prachtige Belize. Maar het land met zijn vele kleine eilanden heeft nog veel meer te bieden. Wist u bijvoorbeeld dat er het op één na grootste barrièrerif ter wereld is?

Vakantiebestemmingen in Belize
Strand en zee, fascinerende onderwaterwerelden, oude Maya-sites, Belize is een land van contrasten en is perfect geschikt voor een actieve vakantie, maar ook voor rust en ontspanning. We laten je kennismaken met de mooiste vakantiebestemmingen in Belize.

Belize Barrier Reef – Een van de grootste barrièrerif ter wereld
Belize is een paradijs voor duikers die een vrijwel ongerept gebied voor de Caribische kust vinden. Voor de kust van Belize met een totale lengte van bijna 300 kilometer, de tweede grootste rif systeem in de wereld en daarmee de langste barrière rif in het noordelijk halfrond heeft betrekking op de na het Great Barrier Reef in Australië. Het rif strekt zich uit langs de gehele kust van Belize en beschermt een verscheidenheid van kleine riffen, zandbanken en meer dan 1000 eilanden, de zogenaamde Cayes. Sommige van de eilanden en rifgebieden worden beschermd als een nationaal park of zeereservaat en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is de Belize Barrier Reef is de thuisbasis van meer dan 350 soorten vissen en biedt uitstekende mogelijkheden voor verschillende watersporten zoals duiken, vissen en snorkelen.

Het schiereiland Placencia
Als u rust en ontspanning zoekt, Placencia is precies de juiste plek. Na een dag op het strand kunt u een aantal uitstekende restaurants en bars verwachten. Placencia is ook een ideaal startpunt om de natuur van het zuiden van Belize te ontdekken.
De meest populaire duiklocaties: Caye Caulker, Ambergris Caye, Blackadore Caye

Vanaf het eiland Caye Caulker kunt u duiktrips naar de Blue Hole boeken. De 300-meter breed en 125 meter diep gat in de Caribische Zee is ontstaan tijdens de laatste ijstijd en is een insider tip voor ervaren duikers.

De Maya-bergen
De Maya-bergen strekken zich uit over het land naar Guatemala. Met een hoogte van 1124 meter is Doyle’s Delight de hoogste berg van het land. Je kunt rondleidingen maken in een van de vele nationale parken: Blue Hole National Park, Chiquibul National Park, Mountain Pine Ridge Forest Reserve, Colombia Bosreservaat
In het Mountain Pine Ridge Forest Reserve ligt de 457-meter hoge Hidden Valley-waterval, die in een turquoise poel dondert en een perfect zwemmen in het midden van de open jungle opent.

Populaire eilanden in Belize:
Ambergris Caye: grootste eiland van Belize
Turneffe-atol: grootste atol in Belize, maar relatief duur
Sapodilla Cayes: verschillende eilanden, sommige campings
Glover’s Atol: een enkel resort, nog steeds betaalbaar, kamperen is mogelijk.
Snake Cayes: bestaat uit 4 eilanden, perfect voor degenen die een ongerepte natuur zoeken
Tobacco Caye: klein eiland met zes privéstrandhutten “over het water”
Caye Caulker: prachtig eiland, maar een van de meest toeristische plekken in Belize

De beste reistijd voor uw vakantie in Belize
In subtropische klimaten kun je jaarlijkse gemiddelde temperaturen van 26 graden verwachten. Het wordt nooit echt koud in Belize en zelfs in de Caribische zomer van november tot april is de hoge luchtvochtigheid door de constante lichte acceptabel. In het regenseizoen van juni tot november moet je zware stormen verwachten.

Hoogtepunten in Belize
Naast de Caribische stranden en ’s werelds mooiste duikplekken heeft Belize nog een aantal andere attracties te bieden, met name de historische Maya-ruines. Overigens kunt u deze fascinerende ruïneplaatsen gebruiken ook in de Mexicaanse vakantie (Maya-ruïnes van Tulum) ontdekken.

De Maya-ruïnes van Belize
In het midden van de ondoordringbare jungle van het regenwoud van Belize liggen verborgen historische juweeltjes: in Belize vind je talloze Maya-ruïnes, waarvan vele verborgen en moeilijk te vinden zijn.De meest populaire Maya-ruïnes:

Caracol / Oxwitza: Ongeveer 75 kilometer van San Ignacio leidt een grindweg je door de jungle naar de imposante Maya-structuren tot wel 45 meter hoog. Caracol was ooit een van de belangrijkste centra van de Maya-cultuur.
Xunantunich: Net buiten de poorten van San Ignacio wacht een piramide van meer dan 40 meter hoog op u als een van de hoogtepunten van Xunantunich.
Lamanai: Het is de oudste Maya-ruïne waarin afstammelingen van de Maya’s leefden tot ongeveer 20 jaar geleden. Lamanai ligt op ongeveer 40 kilometer van Orange Walk Town en is alleen per boot bereikbaar.

Algemene informatie over Belize
Een vakantie in Belize is een van de weinige insidertips die de Caribische Zee vandaag nog steeds te bieden heeft. De 325.000-inwoner land in Midden-Amerika bevindt zich op het zuidoostelijke puntje van het schiereiland Yucatan, grenst in het noorden aan Mexico en in het zuiden aan Guatemala. Tot 1981 was Belize nog steeds bekend als Brits Honduras. De koloniale bezetting van de Britten is ook de reden waarom Belize de enige staat in Midden-Amerika is waarvan de officiële taal Engels is. Op een relatief beheersbaar oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante kilometer heeft Belize een verrassend gevarieerd landschap: De Caribische kust is in de richting van het binnenland losgemaakt van het heuvelachtige landschap van de Maya Mountains, uitgestrekte regenwouden zijn te vinden in het zuiden met zijn exotische planten diversiteit.
In Belize wordt Belize-dollar gebruikt als betaal middel. 1 Beliza dollar staat voor ongeveer 40 eurocent. In Belize is het acht uur vroeger dan Nederland.

Reizen naar Belize
Vanaf Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Belize. Vluchten via Duistland en Frankrijk kun jij Belize City bereiken. Als je naar de hoofdstad Belmopan wilt, kom je daar in een regionaal vliegtuig. De luchthaven Philip Goldson International Airport (BZE) ligt op ongeveer 15 kilometer van het centrum.

Toelatingseisen voor Belize
Voor een verblijf van maximaal een maand heeft u alleen uw paspoort nodig om Belize binnen te gaan, dat minimaal een half jaar geldig moet zijn. Een visum is niet vereist. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar als je over land reist, moet je $ 19 betalen en $ 37,50 per vliegtuig.

De cultuur van Belize
De nationale cultuur in Belize wordt sterk beïnvloed door de Maya’s, waarvan de afstammelingen nog steeds delen van het land koloniseren. Geesten en mythische legendes maken deel uit van de dagelijkse cultuur. Ook muziek speelt een grote rol: afstammelingen van Afrikaanse slaven die één van trommels, ratels en geef a capella zingen gedomineerd muziekstijl naar Belize, waarvan aangehouden door de eeuwen heen en heeft continu verder ontwikkeld.