Vakantie in Bosnië en Herzegovina

Reizen naar Bosnie en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is nog steeds een geheime tip als vakantiebestemming en daarom ideaal voor mensen die graag nieuwe gebieden willen verkennen. Dit land op het Balkan schiereiland is alleen aantrekkelijk vanwege de pittoreske bergen. Daarnaast heeft het veel bezienswaardige oude steden zoals Mostar of de hoofdstad Sarajevo met zijn ontelbare gebouwen en bruggen uit vervlogen tijden. Bosnië en Herzegovina is ook ideaal voor een strandvakantie. Het biedt daarom het juiste aanbod voor elke vakantieganger.

Bosnië en Herzegovina wordt grotendeels gekenmerkt door een bergachtig landschap. Daar hebben alle bergfans de mogelijkheid om te verkennen op paden tot bijna 2400 meter hoge bergen. Een aantrekkelijke bestemming is bijvoorbeeld het Una National Park in het noordwesten, waar u tijdens uw wandelingen veel watervallen zult zien. Voor natuurliefhebbers is het Sutjeska National Park in het zuidoosten ook aan te bevelen. Bruine beer, wolven en vele andere soorten leven nog steeds in dit gebied met oude bomen. Een andere attractie van het park is de waterval Skakavac, die ongeveer 75 meter diep valt. De bergwereld in Bosnië en Herzegovina is ook interessant voor mensen die van actie houden. Het wordt doorsneden door rivieren die perfecte omstandigheden bieden voor rafttochten.

Strandvakantie in Bosnië en Herzegovina

Een goede bestemming voor een strandvakantie is het stadje Neum direct aan de Adriatische kust. Het is erg goedkoop in vergelijking met badplaatsen in andere landen en biedt ook de beste omstandigheden voor watersport. Daar kun je surfen, zeilen en kite-en. U vindt stranden direct in het dorp en op een schiereiland. Ook de plek zelf is een bezoek waard. Het werd gebouwd op een helling, zodat vaak trappen van de ene kleine steeg naar de andere leiden. Het eten in Neum is net zo goedkoop als de accommodaties en watersporten. Daar kunt u met een klein budget vers vis gerechten proeven. Overigens is het kustgebied bij Neum de enige toegang tot de zee die Bosnië en Herzegovina heeft.

Stedentrip Mostar

Het stadsbeeld van het historische hart van Bosnië en Herzegovina wordt gekenmerkt door diverse bouwstijlen en historische bezienswaardigheden. De onbetwiste bezienswaardigheid van de stad is de brug Stari Most, de “Oude Brug”, uit de 16e eeuw. In de Burgeroorlog was het volledig verwoest, maar ondertussen kon het in zijn oude pracht worden herbouwd. Vandaag maakt de brug zelfs deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Andere bezienswaardigheden zijn de Karadjoz Beg Mosque, de christelijke basiliek en enkele orthodoxe kerken. Het is echter niet alleen de culturele rijkdom van de stad die toeristen aantrekt, maar ook het feit dat Mostar de zonnigste plaats in het land is.

Stedentrip Sarajevo

Even de moeite waard is een bezoek aan de hoofdstad, Sarajevo, waar u door een oosters uitziende oude stad kunt slenteren. Een goede bestemming voor een wandeling is het Baščaršija-plein met zijn markten, waar u ook handgemaakte producten en andere mooie souvenirs kunt kopen. In Sarajevo zie je ook veel gebouwen uit de Ottomaanse tijd. De belangrijkste zijn de drie 16e-eeuwse moskeeën, waaronder de Gazi Husrev Beg-moskee.

De meeste toeristische attracties van Sarajevo bevinden zich in de oude binnenstad, bekend als Bascarsija, die zich naar het stadscentrum uitstrekt en gemakkelijk te voet bereikbaar is en met het openbaar vervoer goed verbonden is met andere delen van de stad en met de omliggende bergen en andere natuurlijke en culturele bezienswaardigheden.

Banja Luka

De hoofdstad van de Republika Srpska ligt in het noorden van het land en is het culturele centrum van de Bosnische Serven. Ondanks de burgeroorlog, heeft het stadsbeeld weinig veranderd: de typische steegjes en idyllische parken bescherming van de reputatie van de groene stad en de ruïnes van de Romeinse fort muur wijzen op de buitengewone culturele rijkdom. Als een stad met hoogwaardige thermische bronnen is Banja Luka nu vooral bekend als een populaire spa- en spa-bestemming. De gasten van over de hele wereld bezoeken de nostalgische thermale baden, om gewoon iets te doen goed of verlichten de symptomen van het bewegingsapparaat en het cardiovasculaire systeem. Het wellnessaanbod omvat aromatherapie, ontspannende massages en regeneratieve scrubs – alles wat nodig is om de stress van het dagelijks leven te vergeten.

Ilidza

Ilidza was de eerste nederzetting in Sarajevo in de Neolithische periode. De naam was afgeleid van de term iladz – degene die geneest, zoals Ilidza bekend was bij Romeinen en hun voorouders als de thermale, spa en genezing centrum van Sarajevo. Ottomanen erkenden dezelfde waarden en bleven in Ilidza bewonen en bouwden talloze spa’s. Dit is een van de belangrijkste thermale bronnen in Europa. Tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode was Ilidza een trendy plek voor de Oostenrijks-Hongaarse aristocratie zoals de aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie

Hoogtepunten Bosnië en Herzegovina

Sutjeska National Park

Ruige kliffen, kristalheldere meren en eindeloze bossen: het Sutjeska National Park nodigt bezoekers uit om te wandelen en te ontspannen in de ongerepte natuur. Het is gemaakt om een ​​van de laatste ongerepte oerbossen in Europa te beschermen en zorgt voor vele bedreigde diersoorten, zoals wolven en bruine beren, een belangrijk toevluchtsoord is. Aan de oostelijke rand van het park, de hoogste piek in het land, de Maglić stijgt. Alleen ervaren bergbeklimmers moeten echter de uitdaging aangaan om er bovenop te klimmen. Wandelaars zijn in betere handen op de berg Zelengora. Langs de gemarkeerde routes zijn er rustieke berghutten om te stoppen, waar regionale delicatessen worden aangeboden. Een bijzonder populaire wandelbestemming is de waterval Skakavac, die zich 75 meter diep in de diepte stort.

Bascarsija en Sebilj-fontein in Sarajevo

Bascarsija werd in de 15de eeuw gesticht door Isa-Bey Ishakovic, de stichter van Sarajevo, en Ghazi Husrev-Bey, die een voortreffelijke schenking naliet als een nalatenschap aan de stad.

Naast deze twee weldoeners hebben enkele andere regenten en rijke handelaars een bijdrage geleverd met hun donaties.

Met de opkomst van het rijk vordert de stad ook. Aldus was Bascarsija klaar tegen het einde van de 16e eeuw, en de stad kort daarna was getuige van zijn gouden eeuw. Samen met Istanbul, Thessaloniki, Edirne en Athene werd het een van de 5 grootste steden in de Balkan, de stad van de handel en rijke en machtige gemeenschap.

Stadshuis van Sarajevo

De noodzaak om een ​​nieuw gebouw voor het stadsbestuur te bouwen kwam samen met de Oostenrijks-Hongaarse veroveraars. Het gebied van een middeleeuws dorp (Brodac), waar Isa-Bey’s Ishakovic de stad zelf oprichtte in de 15e eeuw … werd geïdentificeerd als ideaal voor de nieuwe regering. De Oostenrijks-Hongaren kochten verschillende gebouwen en twee herbergen af ​​en noemden Alexander Wittek de belangrijkste architect. Hij koos de pseudo-Moorse stijl voor een van de duurste projecten in het Oostenrijks-Hongaarse rijk van die tijd.

Museum van Sarajevo Assassination en Latin Bridge

Op de kruising van de Apel-sleutel en de straten van Franjo Josip (vandaag de straten Obala Kulina bana en Zelenih Beretki), Gavrilo Princip, een student van de middelbare school en lid van Mlada Bosna, een geheime organisatie opgericht door de Black Hand-beweging.

 Voltooide het sombere plan van de organisatie op 28 juni 1914. Gavrilo vermoordde de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger, aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. De Oostenrijks-Hongaarse monarchie beschouwde Servië als betrokken en stuurde hun ultimatum op 23 juli 1914. De Eerste Wereldoorlog begon kort daarna.

Monumentale Complex ˝Tunnel van Redding˝

De oorlogstunnel werd aangelegd tijdens het 1425 dagen lange beleg Sarajevo (beleg van 1992 tot 1995) om twee vrije gebieden te verbinden. De in- en uitgang van de tunnel zijn twee huizen aan de overkant van de luchthaven. De tunnel verbond de vestigingen Dobrinja en Butmir en heette “Objekat D-B”. De tunnelconstructie werd in 1993 gestart en werd in hetzelfde jaar voltooid.

De tunnel is 720 meter lang, 1,50 meter hoog. In 1994 werden smalle rails en mijnkarren toegevoegd om het transport van voedsel en medicijnen te vergemakkelijken.

Europees Jeruzalem

Al meer dan vier eeuwen is Sarajevo de stad van het multiculturalisme. In een enkele straat kan men een moskee, synagoge, katholieke of orthodoxe kerk binnenstappen. Met de bouw van de Sefardische tempel in de oude stad, samen met de oud-orthodoxe kerk en de moskee van Ghazi Husrev-bey werd een multiculturele sfeer gecreëerd. Dit multiculturele mozaïek werd verrijkt met de nieuw-orthodoxe kathedraal gebouwd in het late Ottomaanse tijdperk en de katholieke kathedraal gebouwd in het vroege Austro-Hongaarse tijdperk.

Bijambare grotten

Bijambare Speleological Area is een beschermde natuurlijke site ten noordoosten van Sarajevo op de Sarajevo-Tuzla Highway (ongeveer 40 km van Sarajevo). Bijambare Caves is een speleologisch complex omgeven door dik naaldbos, twee beken, kleine meren, verschillende bronnen en een grote variëteit aan paddenstoelen, medicinale kruiden en enkele zeldzame inheemse soorten. Het gebied is ideaal om buiten te picknicken, jagen, vissen en wandelen.

Vrelo Bosne

Een drie kilometer lange plataan en kastanjeboom die loopt van Ilidza brengt je naar een prachtig natuurmonument – Vrelo Bosne. Het steegje heeft 726 bomen geplant in 1894 en het is ideaal voor een dagje uit met het gezin lange wandelingen, fietsen en rolschaatsen, joggen. De bron staat aan de voet van Mt. Igman en heeft meer dan 60 karstbronnen. Het is een morfologisch, hydrologisch, botanisch en tuinbouwkundig monument en een van de favoriete buitenplekken van de lokale bevolking.

Skakavac-waterval

De Skakavac-waterval ligt 12 km ten noorden van Sarajevo, boven het dorp Nahorevo. Het is een 98 m hoge waterval, de op één na hoogste van Europa. Het maakt deel uit van een natuurpark en het duurt een spannende wandeling van 3 uur. De waterval is omgeven door endemische flora- en faunasoorten en is ideaal voor het plukken van paddenstoelen en geneeskrachtige kruiden. Het is een oase van rust en ontspanning voor alle natuurliefhebbers, sporters, mountainbikers, fotografen, wandelaars.