Home Vakantie landen in Afrika Botswana Safari vakantie in Botswana

Safari vakantie in Botswana

92
0
DELEN
Botswana safari vakantie

Botswana, woestijn, kreupelhout en moerassen die hier samenkomen. En het is vooral de diverse fauna met hun grote kuddes dieren, die zijn huis in de beroemde nationale parken en wildreservaten Chobe, Moremi, Centrale Kalahari, Nxai Pan en Makgadikgadi heeft.

In Botswana wonen ongeveer 2 miljoen mensen in een gebied dat bijna net zo groot is als Frankrijk. De hoofdstad is Gaborone met ongeveer 235.000 inwoners. De San Bosjesmannen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land en nog steeds wonen vooral in de grensgebieden van Namibië en Botswana. Ondanks de lage bevolkingsdichtheid van de mens in Botswana ongeveer 40% van het land worden geclassificeerd als nationale parken, wildreservaten of beschermde gebieden.

17 procent van het landoppervlak is aangewezen als nationale parken, nog eens 22 procent staat onder bescherming van de Wildlife Department. Dit betekent dat Botswana een van de grootste beschermde gebieden ter wereld heeft aangewezen als een percentage.

Botswana wordt nog steeds beschouwd als een van de wildste en meest ongerepte gebieden van Afrika. De magische Okavango Delta is ongetwijfeld een van de belangrijkste attracties in Botswana. Het Moremi-wildreservaat beslaat meer dan een derde van de Okavango-delta. In de delta zelf zijn er een groot aantal zoogdieren en vogels.

Regio’s die zeer droog en zorgen voor een veel grotere uitdaging voor bezoekers en dieren zijn niet minder spannend de olifant-rijke Chobe National Park en de ongerepte Central Kalahari Game Reserve. Al deze gebieden zijn vrij origineel, wild-romantisch en onaangetast in hun aard. De gemakkelijke deel basiskampen aanleiding geven tot “echte bush gevoel” en hier voelt men licht in de tijd van de grote ontdekkingsreizigers terug te zetten. Voor kampeerders bestemd een onvergetelijk avontuur.

Natuurlijk zijn er ook enkele exclusieve accommodaties beschikbaar, die kunnen worden benaderd door SUV met vierwielaandrijving. Op een heldere avond op volle maan vergeet je de wereld om je heen hier. De zoutpannen zijn een overblijfsel van voormalige binnenmeren die de afgelopen eeuwen zijn opgedroogd.

Alleen tijdens het regenseizoen zijn ze gemakkelijk gevuld en zijn meestal te vinden enorme zwermen flamingo’s in het. Ze kunnen echter ook een levensbedreigende gebeurtenis voor mens en dier.

Praktische informatie over Botswana

Voor de toegang heeft u een paspoort nodig, dat minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf de datum van vertrek en ten minste 2 lege pagina’s moet hebben. Er is momenteel geen visumplicht voor Nederlandse burgers. Let op de huidige toelatingseisen (vooral voor reizen met kinderen).

Vanaf 2017 dienen alle reizigers die Botswana binnenkomen een toeristenbelasting van USD 30 per persoon te betalen. We raden aan dit bedrag contant te betalen. Na betaling ontvangt u een ontvangstbewijs, dat bij binnenkomst aan de autoriteiten moet worden getoond. De bon is 30 dagen geldig en kan worden gebruikt voor meerdere binnenkomsten naar Botswana.

Houd er ook rekening mee dat plastic zakken verboden zijn in Botswana en een boete kunnen krijgen als ze niet worden nageleefd.

Voor de huidige toelatingseisen voor Botswana, neem contact op met de Ambassade van de Republiek Botswana in Brussel 

De officiële taal is Engels. Desondanks vindt communicatie in de bevolking plaats in Setswana, een Bantu-taal die door de overgrote meerderheid van de inwoners wordt begrepen. Engels wordt meestal gesproken (vooral in de toeristische regio’s).

De munteenheid van Botswana is de Pula (ook grotendeels in Amerikaanse dollars, bijvoorbeeld voor fooien, souvenirs, parkeertarieven). 10 Pula is ongeveer 1 dollar.

Het wordt aanbevolen om contant geld (US $) en creditcards mee te nemen, indien van toepassing. Contanten kunnen worden ingewisseld bij banken en wisselkantoren. Banken accepteren US $, Britse ponden, Euro en Zuid-Afrikaanse Rand. Creditcards (Visa en MasterCard) worden vaak alleen geaccepteerd in accommodaties met een goede infrastructuur. In afgelegen safarikampen is er meestal geen manier om met een creditcard te betalen. American Express en Diners Club worden over het algemeen zelden geaccepteerd. Travellercheques zijn meestal erg duur en worden zelden geaccepteerd – daarom niet aanbevolen.

Belangrijk: verschillende Nederlandse banken blokkeren hun betaalpassen voor gebruik buiten Europa. Neem voor vertrek contact op met uw bank.

Belangrijk: U dient alle documenten (eventueel internationaal vaccinatiebewijs, voor zelfstuurders internationaal rijbewijs) in de vorm van een fotokopie bij u te hebben!

Vaccinaties voor Botswana

Het standaardvaccin tegen polio en tetanus moet worden opgefrist. Een hepatitis A / B-vaccin wordt aanbevolen. Botswana is een malaria-gebied en profylaxe wordt aanbevolen. Als vaccinaties worden polio, tetanus, difterie, hepatitis en malariaprofylaxe aanbevolen, vooral voor de noordelijke gebieden (raadpleeg een arts). Baden in rivieren en meren wordt niet aanbevolen vanwege gedeeltelijk voorkomende schistosomiasis pathogenen.

Beste reistijd voor een safari vakantie in Botswana

Botswana is het hele jaar geschikt voor een vakantie in Botswana. Het droge seizoen is van ongeveer april tot oktober (oktober is de warmste maand). Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn tussen dag- en nachttemperaturen. Vooral in de maanden juni tot augustus kunnen de temperaturen ‘s nachts tot onder nul graden dalen, gedurende de dag met een aangename 20-28 graden. In het regenseizoen (ongeveer november-maart met een gemiddelde van slechts 7-8 dagen regen per maand), kan het een korte, hevige buien of onweer meestal in de late namiddag / avond. De geboorte van veel jonge dieren, hoge carnivooractiviteiten, prachtige wolkenformaties en weinig reizigers maken deze tijd echter ook aantrekkelijk. Vooral het Central Kalahari Game Reserve is erg spannend in deze reistijd. Zelfrijders moeten zich tijdens deze periode aanpassen aan aanzienlijke beperkingen vanwege overstroomde en gedeeltelijk modderige hellingen, die vervolgens onbegaanbaar zijn.

Nationale parken in Botswana

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve beslaat grote delen van de Centrale Kalahari en was lange tijd niet toegankelijk voor het publiek. Een verblijf in de Centrale Kalahari is als duiken in een andere wereld. Het uitgestrekte landgebied, waarin de horizon lijkt te verdwijnen en de totale rust en eenzaamheid een fascinerende atmosfeer creëren.

Met een oppervlakte van 52.000 vierkante kilometer (groter dan Nederland) het Central Kalahari Game Reserve is het grootste en meest geïsoleerde reservaat in Zuid-Afrika. De kolonisatie door de San (Bosjesmannen) gaat ongeveer 25.000 jaar terug. Het wildreservaat werd in 1961 opgericht om de nomadische levensstijl van de Bosjesmannen te beschermen. In de afgelopen jaren is er meer en meer een verdeling van het gebied geweest. Voor toeristische doeleinden wordt vooral het noordelijke deel gebruikt omdat er meer dieren in het wild leven.

Tot de bijzonderheden van de regio behoren de zwartmannige Kalahari-leeuwen en de Schabracken-hyena’s. De klassieke inwoners zanderige savanne gebieden zoals grootoorvos, oryx en grondeekhoorns hebben hier hun thuis gemaakt. Cheeta’s voelen zich ook thuis in de open landschappen van de Centrale Kalahari en gebruiken de gebieden voor de jacht.

In tegenstelling tot de algemene reisaanbeveling, is het regenseizoen in Centraal Kalahari de meest dierrijke tijd van het jaar. Grote kuddes oryx en springbokken antilopen vervolgens het groen van de zogenaamde pan (pan round prairies) als een voedingsbron, die gelijktijdig aantrekt roofdieren.

Over het algemeen zijn er slechts twee permanente accommodaties in de regio en een goede campinginfrastructuur in het noordelijke deel. Vooraf reserveren is noodzakelijk om u naar het park te brengen.

Chobe National Park

Een hoogtepunt in Botswana is ongetwijfeld het in 1965 gestichte en 10.566 km² grote Chobe National Park. Vanwege de nabijheid van de Victoria-watervallen in Zambia en Zimbabwe, is het een van de meest bezochte regio’s geworden. Als het op twee na grootste beschermde gebied in Botswana, is het Chobe National Park de thuisbasis van enorme kuddes olifanten. Het nationaal park heeft het allemaal – van luxe en comfort langs de Chobeflusses, over ongerepte wetlands in het Linyanti gebied om extreme en barre wildernis in Savuti.

De waterkant aan de Chobe-rivier in de buurt van Kasane is de meest bezochte regio van het park, die wordt bezocht door dagbezoekers uit de nabijgelegen Victoria watervallen. Deze regio wordt gekenmerkt door uitgestrekte, game-rijke uiterwaarden. Het Savuti-gebied is vrij ruw en bestaat uit een moerassige vlakte.

Pas onlangs, na tientallen jaren van droogte, stroomt er water door het Savuti-kanaal, dat nog steeds afhankelijk is van jaarlijkse watervallen. Het woestijnachtige landschap met hoge zandruggen en heuvels van vulkanische oorsprong is uniek voor de regio. Het legendarische gebied is een extreme wildernis: hard, ruig en romantisch tegelijk. Het trekt een groot aantal dieren aan, vooral olifanten, hyena’s en leeuwen. Maar je kunt hier ook jakhalzen, zebra’s, wildebeesten, kudu’s, giraffen, luipaarden en wilde honden vinden.

De infrastructuur van het park met accommodaties in het noordelijke deel van de regio om Kasane en Ngoma beperkt – maar een solide accommodatie in het gebied van de Chobe rivier de voorzijde is per definitie alleen in het park – het Chobe Game Lodge. Er zijn andere permanente accommodaties in de regio rond Savuti.

De camping ligt aan de Chobe rivier en de Savuti kamp op hetzelfde kanaal, er is in het park slechts twee campings voor self-drive. Dit kleine aantal parkeerplaatsen leidt tot een kunstmatig tekort en dus vroeg (soms een jaar van tevoren), zijn de campings volgeboekt.

In het hele park gelden de regels van de nationale parkautoriteit. Deze zorgen dat alle bezoekers blijven op de National Park slechts in daartoe aangewezen (soms diep zand) pistes en moet terug in het kamp zijn bij valavond. Wandeltochten of excursies met de traditionele dugouts / Mokoros zijn niet toegestaan.

Het wegennet is langs de Chobe rivier en in het gebied Savuti grotendeels van diepe zandpaden, die moeten worden gebruikt door ervaren 4×4 kenners.

Kgalagadi National Park

Het Kgalagadi National Park is een grensoverschrijdend project dat werd gelanceerd in 2000. Het park ligt op Zuid-Afrikaans grondgebied en gedeeltelijk aan de kant van Botswana. Het is ook zeer toegankelijk vanuit Namibië.

Het park biedt een goede infrastructuur en is gedeeltelijk begaanbaar, zelfs met normale auto’s. Het plezier van diepe zandpassages is hier te vinden in sommige 4×4-trails, die een uitdaging vormen voor het rijden en meestal in het oostelijke deel aan de kant van Botswana liggen.

Een mooie reistijd is hier – net als in Centraal Kalahari – het regenseizoen. Dan bloeit de woestijn en de kuddes dieren verzamelen zich op de groene gebieden van het 38.000 vierkante kilometer grote park. Er is een goed netwerk van nationale detentiekampen aan de Zuid-Afrikaanse kant met daaraan verbonden campings. De belangrijkste kampen hier zijn Tweerivieren, Mata Mata en Nossob. Deze worden aangevuld door andere kleine wilderniskampen.

Aan de Botswana-kant van het park is de accommodatie beperkt tot campings in de regio Mabuashebube en Swartpan in het uiterste noorden van het park.

Toegang kan vanuit Zuid-Afrika zijn via de Tweerivieren Gate, vanuit Namibië via Mata Mata en via Botswana met de Mabuasehube Gate (oost) en de Kaa Gate (noorden).

De regels voor nationaal park Botswana zijn van toepassing, die off-road rijden, nachtritten en wandelsafari’s verbieden.

Makgadikgadi & Nxai Nationaal park

De Makgadikgadi  Park is ongeveer zo groot als België en wordt beschouwd als de grootste zoutpan ter wereld, met een totale oppervlakte van ongeveer 12.000 km². Struisvogels, oryx, springbok en stenen antilopen komen heel vaak voor op de pannen.

De zoutpannen worden alleen tijdens de wandeling door veel dieren bevolkt, dus een bezoek is alleen nuttig voor bepaalde reistijden. Bizarre baobabs en knoestige sterculia-bomen kenmerken het landschap, dat alleen uit witte, platte vlakken en verre, eindeloze palmbossen lijkt te bestaan.

Tijdens het droge seizoen kunnen de zoutpannen worden bezocht door voertuigen met vierwielaandrijving. Tijdens het regenseizoen en kort daarna (afhankelijk van de intensiteit van de regen) zijn de zoutpannen niet begaanbaar. Speciaal aanbevolen tijdens het regenseizoen is echter een bezoek aan het Nata vogelreservaat.

In 1993 werden het Nxai Pan National Park en het Makgadikgadi Wildlife Sanctuary samengevoegd en beslaan nu meer dan 5500 km² oppervlakte. Duizenden zebra’s migreren vanuit de regio Savuti naar de Makgadikgadi-pannen in goede regenachtige jaren, en brengen tijd door in het Nxai Pan National Park. Omdat kunstmatige waterpunten gebouwd zijn, blijven zelfs het hele jaar door dieren in de regio.

Tuli Block

Het Tuli Block in Botswana is een smalle strook langs de Limpopo-rivier in de grensdriehoek Botswana – Zuid-Afrika – Zimbabwe. Het landschap is zeer gevarieerd met open savannes, bossen, wetlands, grazige vlaktes en soms bizar ogende zandstenen kliffen.

De regio biedt uitstekende mogelijkheden voor het observeren van leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s, lepel honden, gnoes, zebra’s, giraffen, diverse antilopen en vele andere dieren. Maar ook voor de vogels, want met meer dan 350 verschillende vogelsoorten is het gebied zeer divers.

Okavango Delta& Moremi-wildreservaat

Een safari in Botswana is een spannend avontuur. De flora en fauna in het noorden van Botswana zijn bijzonder indrukwekkend en uniek. Hier zijn de beroemdste nationale parken en natuurreservaten, waaronder de Okavango Delta, met zijn prachtige landschappen en fantastische natuurgebieden.

De Okavango-rivier rijst op in Angola en is de op twee na langste rivier in zuidelijk Afrika met een lengte van 1.600 km. De Okavango-delta met zijn prachtige landschappen en zijn immense verscheidenheid aan dieren is een van de absolute hoogtepunten in Botswana.

De Okavango Delta is zeer goed ontwikkeld voor toerisme en biedt enkele van de mooiste accommodaties in Afrika – en is daarom zeer geschikt voor een safari. Exclusieve accommodaties en afgelegen bush camps bieden gasten een onvergetelijk verblijf in deze prachtige wildernis. Op een safari kunnen de fascinerende dieren in Botswana van dichtbij worden ervaren in de Okavango Delta.

Het Moremi-wildreservaat beslaat het oostelijke deel van de Okavango-delta en wordt gekenmerkt door een glooiend, gevarieerd park met lagunes, bospannen en een opmerkelijke diversiteit aan flora en fauna. De weelderige, groene vegetatie van het Moremi Wildreservaat is een paradijs voor dieren in het wild en is een indrukwekkend voorbeeld van waarom dit wildlife park een van de mooiste in Afrika is.

Het Moremi Wildreservaat is het hele jaar door toegankelijk. De beste reistijd voor dit deel van Botswana (ook vanwege regionale vakanties) zijn de maanden april tot september. De maanden juli tot oktober zijn de optimale maanden voor het observeren van dieren in Okavango / Moremi

Overstromingsgebieden en lagunes zoals het Moremi-wildreservaat zijn populaire gebieden voor riet en waterbokken, zebra’s, gnoes, wrattenzwijnen en bavianen. Veel gebruikt worden olifanten, giraffen en stokstaartjes. Het Moremi Wildlife Sanctuary is vooral beroemd om zijn leeuwenpallet. Het vogelleven is fantastisch en rijk (meer dan 350 soorten). Zeer indrukwekkend zijn vogels kijken op de Khwai-rivier.

Talrijke accommodaties in het National Park-gebied bevinden zich in de beste safarigebieden in de delta. Bijvoorbeeld het noordelijke uiteinde van Chiefs Island – een van de meest dierrijke regio’s in zuidelijk Afrika.