Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO

Rio de Janeiro (São Sebastião do Rio de Janeiro) of kortweg Rio is de hoofdstad van de gelijknamige staat in het zuidwesten van Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baía de Guanabara. De stad is beroemd om zijn drukbezochte stranden, het reusachtige standbeeld van Jezus, de Cristo Redentor, op de 710 meter hoge Corcovado, en het uitbundige jaarlijkse carnaval.

Rio de Janeiro heeft ongeveer 6,15 miljoen inwoners (2004), Cariocas genaamd (inwoners van de staat Rio de Janeiro worden Fluminenses genoemd), en een oppervlakte van 1256 km². Inclusief voorsteden bedraagt de bevolking 10 tot 13 miljoen inwoners. Het is de tweede stad van Brazilië (na São Paulo) en was de hoofdstad van Brazilië tot 1960, toen Brasília die rol overnam.
De naam Rio de Janeiro betekent in het Portugees Rivier van Januari. Toen de Portugezen op 1 januari 1502 de Baai van Guanabara ontdekten, dachten zij dat het om de monding van een rivier ging, vandaar deze naam. De stad zelf werd op 1 maart 1565 door de Portugees Estácio de Sá gesticht onder de naam Saõ Sebastião do Rio de Janeiro, met de bedoeling andere Europeanen, met name de Fransen, uit het gebied te verdrijven. Deze hadden namelijk pogingen ondernomen om dit gebied, waarop de Portugezen krachtens het Verdrag van Tordesillas aanspraak maakten, in bezit te nemen. Zo had in 1555 een groep Fransen onder leiding van Nicolas Durand de Villegagon op een eilandje in de baai de kolonie Antarctisch Frankrijk gesticht, die echter korte tijd later was bezweken, voornamelijk ten gevolge van de onderlinge twisten tussen calvinisten en katholieken.

Strand van Ipanema en Leblon, met op de achtergrond Vidigal, één van de grootste sloppenwijken van Rio de JaneiroDe stad is gebouwd op vlakke stukken land tussen rotsige bergen (zgn. morros), waarvan de gebieden aan de kustlijn het dichtstbevolkt zijn. De bekendste stranden zijn de Copacabana, Ipanema en Barra da Tijuca, waarvan vooral de laatste in opkomst is.

Rio de Janeiro kent grote problemen met sociale ongelijkheid. Een deel van de stad kan zich qua uitstraling meten met moderne Westerse metropolen, maar miljoenen mensen wonen in sloppenwijken, ook wel favelas genoemd. Favelas zijn overal verspreid door de stad, soms op slechts honderden meters van luxueuze hotels en zakenwijken. Ze zijn doorgaans gebouwd op hellingen die te steil zijn voor reguliere bebouwing en grenzen vaak aan de meest exclusieve wijken van Rio. De favela Rocinha, de grootste sloppenwijk van Zuid-Amerika, is direct naast een van de duurste wijken, São Conrado, gelegen.

Carnaval in Rio de Janeiro
In Rio de Janeiro wordt Carnaval uitbundig gevierd. Het wordt gevierd van zaterdag tot dinsdag. De mensen gaan tijdens Carnaval met z’n allen uitbundig te feesten. De samba speelt hier in een belangrijke rol. Iedereen is mooi verkleed en/of uitgedost. In Rio de Janeiro wordt ook ieder jaar een grote carnavalsoptocht gehouden door de wereldberoemde sambascholen. Het feest is ook bedoeld om te protesteren tegen corrupte politici (mensen uit de regering die je kan omkopen), te klagen over armoede en liefdesverdriet te vergeten.

Landkaart Brazilie