Stedentrip Sofia

Stedentrip Sofia

In het hart van de Balkan, omgeven door bergen, bossen en prachtige stranden, Bulgarije is de moeite van het ontdekken waard. Met een rijke en fascinerende geschiedenis en een prachtig natuurlijk erfgoed, op het kruispunt tussen het westen en het oosten, nodigt Sofia u uit om een ​​aantal onverwachte schatten te ontdekken.

Hotels Sofia

Boek voordelige Sofia vluchten

Vanaf Amsterdam: Bulgaria air
Vanaf Eindhoven: Ryanair, Wizz air
Vanaf Brussel: Bulgaria air

BOEK rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen of  gebruik vluchtzoekmachine van Skyscanner om alle vluchten te vergelijken >>

Vliegticket Sofia

Een verblijf in Sofia is de perfecte gelegenheid om in één keer het meeste uit vele verschillende ervaringen te halen.

Advies voor kunstliefhebbers: de stad herbergt een breed scala aan prachtige musea. Naast het fascinerende National History Museum, met zijn Thracische schatten, en de schitterende Gallery of Fine Arts met de grootste verzameling Bulgaarse kunst, kunt u een bezoek brengen aan het Ethnography Museum of zelfs het Archeologisch Museum met de rijkste Balkan-collectie.

Maar als u liever door de straten dwaalt en de geschiedenis van de stad van buitenaf ontdekt, keren de vele religieuze monumenten terug naar het ongelooflijke verleden.

Gebouwd in neo-byzantijnse stijl, beide indrukwekkend vanaf de top van de 76 m en zeer typisch voor 19e-eeuwse Russische kerken, herdenkt de Alexander Nevski-kathedraal de bevrijding van Bulgarije uit het Ottomaanse Rijk in 1878.

Recht tegenover de basiliek van Sint Sofia, de op één na oudste kerk van de Bulgaarse hoofdstad, is de stad in de 14e eeuw genoemd.

de Grote Sofia Moskee is ook een van de niet te missen monumenten en vormen, samen met de synagoge en de kathedraal, die de Sofiotiërs graag het “kruispunt van tolerantie” noemen.

Na zo’n reis en om te ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum, wat is dan een ontspannende vakantie in de vredige omgeving van het prachtige Borisova Gradina Park (tuin van koning Boris)? Met zijn vele kastanjebomen, coniferen, iepen, eiken en platanen, vertoont het park enige gelijkenis met een klein bos. De ideale plek voor een rustige wandeling, picknick of fietstocht.

Maar de ontdekkingen gaan ook ver buiten de grenzen van de stad. Vrana Park, Lake Pancharevo, evenals de met sneeuw bedekte hellingen van Mount Vitosha in de winter, of de fijne zandstranden van Golden Sands in de zomer; de regio heeft zeker geen gebrek aan prachtige sites genesteld in het hart van de adembenemende natuur.

De bezienswaardigheden in Sofia

Nationaal Historisch Museum: Het is gevestigd in een voormalige overheidsresidentie en bestrijkt alle perioden van de Bulgaarse geschiedenis, van het paleolithicum tot de moderne tijd. Ga vooral op pad om de ongelooflijk gedetailleerde gouden Thracische schatten te bewonderen, met name de Panagyurishte Treasure, met zijn glasblazerij in goud of in de vorm van mensen en dieren.

National Gallery of Fine Arts: Dit museum, het grootste en rijkste van Bulgarije, biedt een compleet panorama van de moderne Bulgaarse kunst. Gelegen in het gebouw van Sofia’s voormalige Koninklijk Paleis (geclassificeerd als een cultureel monument in 1978), werd het in 1882 gebouwd. De crypte van de Alexander Nevski-kathedraal herbergt een belangrijke verzameling orthodoxe iconen.

Basiliek van Sint Sofia: deze imposante rode bakstenen kerk, het grootste religieuze Byzantijnse gebouw gebouwd buiten Istanbul, gaf zijn naam aan de stad. Het werd gebouwd tussen de 4de en 6de eeuw op de fundamenten van een andere kerk, waarvan u fragmenten van mozaïek- of muurschilderingen kunt zien.

Alexander Nevski-kathedraal: het is een van de grootste orthodoxe kathedralen ter wereld, waarvan de enorme gouden koepels een uniek deel uitmaken van het landschap in het stadscentrum. Rijkelijk versierd in een Neo-Byzantijnse stijl, maakt het indruk door zijn imposante afmetingen. Het duurde 30 jaar, van 1882 tot 1912, om deze kathedraal te bouwen, die vandaag de belangrijkste plaats van aanbidding is voor de Bulgaars-orthodoxe kerk.

Kerk van Boyana: Deze kleine kerk, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed, bestaat uit drie gebouwen die beschouwd worden als ‘de meest perfecte en best bewaarde van Oost-Europese middeleeuwse kunst’. Mensen komen vooral naar de muurschilderingen, waarvan de beroemdste, uit de 13e eeuw, realistisch en absoluut mooi zijn.

Grote Moskee van Sofia (Banja Baši: “veel baden”): gebouwd in 1576, het is een van de oudste moskeeën van Europa. Het is de enige nog in gebruik zijnde moskee in Sofia, die wordt gebruikt door zo’n 8.000 mensen die deel uitmaken van de moslimgemeenschap van de stad.

Tsar Boris ‘Garden: Open sinds de jaren 1880, het is een van de oudste parken van de stad. Een pittoreske stadstuin ideaal om te wandelen, fietsen of joggen langs zijn paden die zijn omzoomd met bomen en standbeelden. Bij mooi weer verwelkomen de uitgestrekte gazons bezoekers die gaan picknicken of sporten.

Romeins amfitheater in Plovdiv: De tweede Bulgaarse stad biedt een grote culturele rijkdom, vooral met dit Romeinse theater gebouwd door Marcus Aurelius in de 2e eeuw, een van de beroemdste monumenten van het land. In de zomer wordt het een theater voor concerten en festivals.

Mount Vitosha: een paar bushaltes van het stadscentrum, skipistes en wandelpaden leiden je naar het hart van de wildernis in de Balkan. Een absoluut mooie aanwinst voor een Europese hoofdstad!

Golden Sands: De Bulgaarse kusten zijn beroemd om hun schoonheid en prachtige stranden. Met zijn 3,5 km fijn zand, paleizen en een adembenemend uitzicht op de Zwarte Zee belooft deze badplaats een hemels verblijf.

Eten en drinken in Sofia

Noch echt Grieks, Russisch of Turks, de Bulgaarse keuken haalt niettemin zijn inspiratie uit zijn buren, en voegt zijn eigen oosterse toets toe.

Een echte instelling, chopska-salade is een mengsel van komkommers, tomaten en uien, en sirene is een kaas in witte pekel uit Zuidoost-Europa. Een andere klassieker in de zomer is tarator, een koude, op yoghurt gebaseerde soep met komkommer en dille. Avontuurlijker kan chkembe tchorba proberen, een soep gemaakt met pens gekookt in melk, paprika, knoflook en azijn. Vlees en sa-gebruik, meestal op basis van geitenvlees in plaats van rundvlees, zijn ook te vinden op alle tafels. Maar de minder vleesetende of complete vegetariërs kunnen heerlijke aubergine-hapjes (kyopolou), geroosterde paprika’s en linzen- of witte bonensoepen proberen.

Zoetigheden en desserts zijn gebak op siroop (baklava, kadaïf, touloumbitchki) en natuurlijk de beroemde Bulgaarse yoghurt (kisselo mliako), die alle smaakpapillen zal bekoren.