De geschiedenis van windmolens
De windmolens van Kinderdijk liggen in het laagland Alblasserwaard, dat, zoals ongeveer 25 procent van het totale landoppervlak van Nederland, onder zeeniveau ligt. Graaf Floris V. richtte de eerste dijkverenigingen op in de 14e eeuw om het water in de laaglanden te temmen. Daartoe werden dijkringen rondom het dorp Kinderdijk gebouwd en het land werd door windmolens afgevoerd. Op dat moment pompten 19 molens het water uit het polderlandschap in de rivier de Lek, waarvan het bed boven het laagland lag. Nadat de windmolens onderpresteren bleken te zijn, werden 19 nieuwe molens gebouwd in de 18e eeuw, die je vandaag kunt bezoeken in het windmolenpark Kinderdijk.
De windmolen groepeert zich in de polders
De molens van Kinderdijk zijn gegroepeerd in drie afzonderlijke groepen. De namen zijn afhankelijk van de namen van de polders waar ze op staan. De zogenaamde Overwaard-molens hebben een achthoekige vorm en zijn volledig gemaakt van hout. Ze zijn uitgerust met een rieten dak en zijn in 1740 direct achter de dijk gebouwd. Bij de Nederwaardse polder stijgen in totaal acht windmolens, die in 1738 zijn gebouwd. In tegenstelling tot de molens uit Overwaard werden stenen als bouwmateriaal gebruikt. De windmolens hebben een ronde structuur en hun grote vleugels raken bijna de grond. De derde groep bestaat uit een stand-alone windmolen die opkomt in de Polder De Blokker. De Koker-windmolen is in de loop van de eeuwen meermaals afgebrand en de huidige molen is voor het laatst in 2001 gebouwd.
Bezoek aan de museummolen
Een molen uit de Nederwaard-groep is omgebouwd tot museummolen en is van binnenuit te bezichtigen. De toegang neemt je mee naar een kamer zonder opsmuk die tot in de jaren vijftig dienstdeed als leefruimte voor de molenaarsfamilie. De apparatuur is beperkt tot een oude kachel, een tafel met stoelen en een speciale nis. Een steile, smalle trap leidt naar de bovenverdieping en de zolder. Het bezoek aan de museummolen is onderworpen aan een heffing. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van het windmolenpark Kinderdijk. Bovendien geeft het ticket u recht om een oud gemaal te bezoeken en deel te nemen aan een filmvertoning.
Kijk op kinderdijk.nl voor meer info
Routebeschrijving naar Windmolenpark Kinderdijk
Het windmolenpark Kinderdijk ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de havenstad Rotterdam midden in een polderlandschap. De reis van de op een na grootste stad van Nederland is met de auto of het openbaar vervoer. Een parkeerplaats is gelegen aan de Molenstraat in Kinderdijk. Een alternatief biedt de reis vanaf de waterkant met de rondvaartboot. Tijdens de zomermaanden lopen de schepen regelmatig tussen de Rotterdamse Leuwehaven en het windmolenpark. Als u een bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed wilt combineren met een verblijf in de frisse lucht, besluit u om op de fiets te reizen. In Ablasserdam kunnen fietsen worden geleend. Tijdens de fietstocht doorkruis je het waterrijke poldergebied voordat je je bestemming bereikt met de molens van Kinderdijk.