De mooiste dierentuinen in Nederland

Dierentuinen in Nederland

Er zijn verschillende dierentuinen, safariparken en dierentuinen in Nederland. Waar mogelijk werd de installatie van hekken en roosters verlaten en werden er in plaats daarvan grachten gemaakt.

Amsterdam: Artis en Micropia

De Artis is de oudste dierentuin van Nederland en een magneet voor bezoekers in het hart van Amsterdam. Ongeveer 750 diersoorten uit alle delen van de wereld bevinden zich in de dierentuin die in 1838 werd gesticht. Naast giraffen, olifanten en zebra’s, leven er veel soorten apen en veel bewoners van het tropisch regenwoud in het enorme gebied. Er is een vlinderpaviljoen, een aquarium en een planetarium. Bijgevoegd is het Museum Micropia, waarin je een ontdekkingsreis maakt naar de wereld van microscopische wezens. Gewoon een wandeling onder de eeuwenoude bomen is een ervaring.

Sea Life Scheveningen

Het Sea Life Scheveningen is een buitengewone dierentuin in Nederland, die je meeneemt naar de kleurrijke onderwaterwerelden van de oceanen. In 45 aquaria leven de bewoners van tropische, subtropische en gematigde klimaten. In sommige bekkens gaan haaien en pijlstaartroggen hun banen uit, andere aquaria worden bevolkt door zeepaardjes, wrases, zeeschildpadden en piranha’s. In ondiepe gevoelstanks kun je rivierkreeft en zeesterren aanraken. Een dagelijks hoogtepunt is het voeden van de zeedieren. Er zijn speciale gebieden voor pinguïns en otters, evenals een glazen onderwatertunnel. Terwijl je aan het drogen bent, zwemmen skate en haaien door je tropische onderwaterwereld boven je hoofd.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Diergaarde Blijdorp ligt in Rotterdam, een van de mooiste dierentuinen van Nederland. Het gebied is verdeeld in verschillende gebieden die elk continent vertegenwoordigen en zijn bezet met de overeenkomstige soort. Talloze attracties zoals een gorilla-eiland, een vleermuisgrot, een ijsgrot met ijsberen, een krokodilrivier en een 22 m lange onderwatertunnel zullen de bezoekers niet verbazen. In de oceaan zie je pinguïns, schildpadden, otters en papegaaiduikers. Een deel van de dierentuin in Nederland is gemodelleerd naar de Afrikaanse savanne. Daar leven de grote dieren van het Afrikaanse continent zoals olifanten, giraffen, zebra’s en gnoes.

Safari Park "Beekse Bergen" in Hilvarenbeek

Ten zuiden van Tilburg ligt het Safaripark “Beekse Bergen” in Hilvarenbeek. Het grootste dierenpark in de Benelux is de thuisbasis van de Afrikaanse “Big Five”: olifant, waterbuffel, leeuw, luipaard en neushoorn. Via het Safari Park loopt een weg die je in je eigen auto kunt rijden. Als alternatief kunt u de omgeving verkennen op verschillende wandelpaden of deelnemen aan een georganiseerde bus safari. Van april tot november is er ook elke dag een spectaculaire roofvogelshow. Het Safaripark “Beekse Bergen” is een aanbevolen bestemming voor een gezinsvakantie in Nederland. Er is nauwelijks een andere plaats waar je dichter bij de inwoners van de Afrikaanse savanne kunt komen dan in de dierenpark.

Dolfinarium Harderwijk

Geen dierentuin in de oorspronkelijke betekenis en toch een attractie in Nederland is het Dolfinarium Harderwijk ten zuidoosten van Amsterdam. Het pretpark herbergt een indrukwekkend aantal zeezoogdieren, waaronder zeeleeuwen, dolfijnen, zeehonden en walrussen. De meeste bezoekers komen naar dierenspektakel met dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen. De dieren voeren verbazingwekkende tricks uit en brengen met hun optredens het publiek zich af. In een apart gedeelte van het Dolfinarium kunt u tal van andere soorten waterleven bezoeken, zoals kreeften, roggen, oesters en haaien. Kinderen kunnen uitkijken naar een grote speeltuin en vooral dappere mensen kunnen kleine baby haaien en roggen aaien in het Noordzeebekken.

Ouwehands dierentuin in Rhenen

Een attractie ten noordwesten van Nijmegen is de Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In het berenbos werden gewonde en misbruikte bruine beren vroeger verpleegd. Vandaag leven de bruine reuzen en wolven samen op het terrein van twee hectare. In het grootste gorillaverblijf van Europa kun je de apen observeren op zoek naar voedsel en sinds 2012 kun je deelnemen aan de Blue Lagoon tijdens een spectaculaire zeeleeuwenshow. Recente attracties zijn onder meer de Pandasia, een gigantische panda-behuizing, die in april 2017 werd geopend. Voor de jongste dierentuinbezoekers werd de gamewildernis RavotAapia opgezet met een gestrand piratenschip.

Apenheul Apeldoorn

 Ongeveer een uur rijden van Amsterdam is de Apenheul “Apenheuvel” in Apeldoorn. De dierentuin is een uitstekende bestemming tijdens een vakantie in Nederland. In deze dierentuin, die gespecialiseerd is in apen, eekhoornapen, makis, Barbaryapen en de levendige zijdeaapjes, beweeg je vrij en zonder beperkingen. De mobiele klimmers doen nog steeds gymnastiek boven hun hoofden in de bomen, en het volgende moment zit je op je schouder te plukken aan je haar. Bij de ingang kunt u een apenveilige tas lenen om uw persoonlijke bezittingen te beschermen tegen toegang door de dieren. Naast de kleine soorten apen, leven chimpansees, gorilla’s en orang-oetans in passende soorten.