8 dingen die je moet weten over Zuid-Afrika

Ben je al op vakantie geweest naar Zuid-Afrika, of staat deze geweldige bestemming nog op je ‘bucket-list’? Dat Zuid-Afrika al jarenlang in de top tien van de meest gewilde verre bestemmingen staat, zal voor veel mensen geen verrassing zijn. Het land staat ten slotte bekend als een van de mooiste plekken op aarde, met een overweldigende natuur. Sla een willekeurige reisgids open en je kunt je verlekkeren aan weergaloos mooie plaatjes, die de reiskoorts in menigeen zullen aanwakkeren. Maar wat weet je nu eigenlijk al van dit bijzondere land? Reisorganisatie Sable Tours is gespecialiseerd in reizen naar Zuid-Afrika en heeft een lijstje voor je opgesteld van dingen die je zeker moet weten voordat je naar Zuid-Afrika op het vliegtuig stapt.

1. Ze spreken er Nederlands

Nou ja, je zult je aardig kunnen redden in het Nederlands omdat het Afrikaans, dat vooral in de Westkaap nog wordt gesproken, is ontstaan uit het Nederlands van de 17e eeuw. Daarbij heeft het Afrikaans een hele eigen vocabulaire ontwikkeld, met originele woorden die je ongetwijfeld zullen laten gniffelen. Zo is een ‘aftrekplek’ een stopplek langs de weg en is een ‘blêrkas’ een jukebox. Het is maar dat je het weet!

2. Er zijn géén tijgers in Zuid-Afrika

Het is een misvatting dat er tijgers leven in Zuid-Afrika, daarvoor moet je toch echt in Azië zijn. Maar wat je er wel vindt is de Big 6! Naast de Big 5 – olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard – kun je in de juiste periode ook walvissen langs de kust te zien. Van midden juli tot eind oktober zwemmen deze reuzen vlák langs de kust.

3. Men rijdt er links

De makkelijkste manier om in Zuid-Afrika te reizen is per huurauto. Een beetje lastig is het feit dat men er links rijdt, maar gelukkig went dit snel. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld. Zo kent men de voorrangsregel van rechts niet, maar wordt bij iedere kruising of t-splitsing waar geen verkeerslichten staan via borden aangegeven wat je moet doen. Zo moet bij een 4-richting stopstraat iedereen die aankomt stoppen, waarna diegene die als eerste is gestopt ook als eerste weer mag rijden.

4. Men is dol op sport

Zuid-Afrika is een sportief land, niet gek met zo’n heerlijk klimaat en mooie natuur. De populairste sporten zijn voetbal, cricket en rugby en Zuid-Afrika is het énige land ter wereld dat ooit én het wereldkampioenschap voetbal, het wereldkampioenschap cricket én het wereldkampioenschap rugby heeft georganiseerd. Heel trost zijn ze op de ‘bokkies’, het nationale rugbyteam dat al 2x wereldkampioen werd.

5. Niet één, niet twéé, maar dríe Nobelprijs winnaars

Het ontvangen van de Nobelprijs is een hele eer en Zuid-Afrika kent niet één, niet twéé, maar dríe laureaten. Nelson Mandela, F.W. de Klerk en aartsbisschop Desmond Tutu ontvingen alle drie de Nobelprijs voor de vrede. Nelson Mandela en Desmond Tutu en woonden ooit ook nog eens allebei in dezelfde straat in Soweto.

6. Een koninkrijk in een republiek

Zuid-Afrika is een republiek met een gekozen president, maar heeft óók een koning! De provincie Kwa-Zulu Natal, moederland van de Zoeloe stam, heeft de status van koninkrijk, compleet met koning. Zijne majesteit Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu heeft 6 vrouwen en 27 kinderen en stamt af van de legendarische koning Shaka Zoeloe.

7. Zuid-Afrika is ‘the World in one Country’

De term ‘the World in one Country’ wordt vaak gebruikt om Zuid-Afrika te beschrijven. Waarom? In sommige landen vind je woestijnen, in andere subtropische regenwouden, maar Zuid-Afrika heeft het allemaal; moeraslanden, woestijnen, subtropische wouden, savanne, bergen en graslanden. De diversiteit die je in Zuid-Afrika aantreft is fenomenaal!

8. Zuid-Afrika’s water is veilig om te drinken

Het water uit de kraan in Zuid-Afrika kun je met een gerust hart drinken. Maar waarom water drinken als er meer dan genoeg wijn voorhanden is? Zuid-Afrika heeft ongeveer 4400 wijnproducenten en de beroemde Route 62 is de langste wijnroute ter wereld. Houd je niet van wijn, geen probleem, Zuid-Afrika heeft ook een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld! Proost!