Home Vakantie landen in Azie Dubai Dubai

Dubai

DELEN
Dubai is een van de Verenigde Arabische Emiraten en tevens de naam van de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. De hoofdstad van de VAE is Abu Dhabi.

Dubai is een zeer moderne stad waar men niet op een cent kijkt. Alle vertier naar westerse maatstaven is er mogelijk. De ambities van Dubai lijken anno 2006 geen grenzen te kennen. Zo worden op dit moment diverse kunstmatige eilanden aangelegd, waar tienduizenden huizen op worden gebouwd in de vorm van een palmboom. Zie ook Palmeilanden.

15 km ten zuiden van Dubai ligt Jumeira Beach. Dit is een stuk strand waar projectontwikkelaars grote hotelresorts en luxueuze huisvestingsmogelijkheden creëren. Ook is hier het hiernaast getoonde Burj-al-Arab (Toren van Arabië) hotel gebouwd. Dit hotel staat bekend als het meest exclusieve hotel ter wereld. Ook wordt er momenteel gebouwd aan de Toren van Dubai, die in 2008 met 800 meter het hoogste gebouw ter wereld moet worden. Daarnaast is er ook een indoor skibaan gebouwd.

De geschiedenis van Dubai

Uit zeer uitgebreid archeologisch onderzoek is gebleken dat al in het jaar 5000 voor Christus er vissersnederzettingen waren in de Golfregio. Echter pas in 1830 ontstond de eerste echte grote nederzetting in Dubai. Een klein vissersdorpje op het Shindagha schiereiland bij de hedendaagse Dubai Creek werd toen bevolkt door de Bani Yas stam, onder leiding van de Maktoum familie. De Maktoum familie regeert tot de dag van vandaag op uitzonderlijk goed niveau Dubai.

Handelsstad

Door de groeiende handelsactiviteiten, werd Dubai vanaf 1870 de voornaamste poort tot het Golfgebied. Handelaren vanuit Iran, India en elders uit de regio kwamen in grote getale af op de handelshub Dubai. Aan het eind van de 19e eeuw had Dubai de grootste markten van het Midden Oosten. Tot 1940 vormden de parels de voornaamste bron van inkomen voor Dubai. In 1940 begon de opmars van de Japanse parels, welke leidde tot een instorting van de lucratieve parelmarkt van Dubai. Echter, goud had ook zijn opmars gemaakt in Dubai. Een zeer grote handel in goud vond plaats in Dubai, die de naam kreeg ‘ the City of Merchants’, de stad van de kooplieden. Dubai bleef ondanks de instorting van de parelmarkt economisch groeien.

De ontdekking van olie

Na de Tweede Wereld Oorlog werd in het Midden Oosten intensief gezocht naar olie. Pas in 1966 werden de olie voorraden ontdekt van Dubai. In 1969 werden de eerste olie-exporten naar het buitenland verricht.

Gedurende deze periode kondigde Groot Brittanië haar terugtrekking aan uit de Golfregio, wat resulteerde in een significante verandering in de politieke geografie van het Golfgebied.

Oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten ( U.A.E)

De koninklijke hoogheid Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, de regeerder van Abu Dhabi, en de latere Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum, toen de regeerder van Dubai, zagen de voordelen in van het bijeenbrengen de individuele Emiraten aan de Golfgebied tot een natie.

In 1971 kwamen de emiraten van Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaiwain, Fujeirah en ( een jaar later) Ra’s al-Khaimah bij elkaar om de federatie van de Verenigde Arabische Emiraten te vormen ( U.A.E.).

De Verenigde Arabische Emiraten vormden nu een trotse soevereine staat met een 83600 vierkante kilometer tellende oppervlakte en een zeer kleine bevolking welke in 2004 is gegroeid tot bijna vier miljoen mensen.

Abu Dhabi en Dubai vormen nu de grootste en belangrijkste emiraten in de federatie. In Abu Dhabi zetelt de federale regering en de grootste olie-industrie center, terwijl Dubai de voornaamste commerciële center is, met handelsactiviteiten die zicht uitstrekken tot ver in de wereld.

Economie van Dubai

De oliereserves en olie gerelateerde inkomen van Dubai zijn minder dan één-twintigste ten opzichte van het emiraat van Abu Dhabi. Dubai en Deira, zijn belangrijke thuishavens voor Westelijke fabrikanten. Het grootste deel van het bankwezen van de nieuwe stad en de financiële centra zijn gestationeerd in het havengebied.

Dubai is oorspronkelijk een belangrijke stad als handelsroute naar het westen. Een belangrijke vrijhandel betreft die van goud. Tegenwoordig is Dubai zich in rap tempo aan het ontwikkelen in de touristenindustrie en de financiele dienstverlening en IT. Dubai als onderdeel van de VAE heeft veel profijt van de snel groeiende toeristenindustrie. In 2005 verwerkte de Internationale luchthaven meer dan 12 miljoen passagiers.

De overheid heeft vrije zones opgezet waar oa grote internationale bedrijven zoals IBM, Microsoft zich hebben gevestigd.

Internettoegang is beperkt door middel van filters om de culturele en godsdienstige waarden van de VAE te beschermen.

Veel van de grootschalige projecten komen tot stand door het werk van duizenden arbeiders uit vooral India en Pakistan, die 80% van de bevolking uitmaken (alleen mensen met ouders die geboren zijn in Dubai mogen zich overigens Dubainaar noemen) en die vaak onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten doen. Zo moet er gewerkt worden bij temperaturen boven de 50 graden en worden veiligheidsmaatregels vaak niet gehandhaaft, waardoor er veel doden vallen. De lonen liggen er ook erg laag; gemiddeld 160-300 dollar per maand, waarvan vaak nog de kosten voor voedsel afgaan. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn niet altijd even goed. Veel arbeiders moeten lange dagen maken en mogen niet wisselen van werkgever en lonen worden soms te laat uitbetaald. Veel arbeiders hebben ook hoge schulden (vaak moet er eerst in het land van herkomst een bedrag worden betaald alvorens men in Dubai mag werken) en verscheidenen kampen met psychische probemen, die soms uitmonden in zelfmoordpogingen.

Er zijn al verschillende stakingen geweest voor betere werk en loonvoorwaarden en vanuit het buitenland is druk uitgeoefend op de regering om de werkomstandigheden te verbeteren. De regering van Dubai is hier gevoelig voor, omdat ze haar imago hoog wil houden en heeft maatregelen aangekondigd.

PROJECTEN IN DUBAI

The World Dubai

Het project The World is een bouwproject 4 km uit de kust bij Dubai, bedoeld voor toerisme. Het wordt een archipel van eilandjes, aangelegd in de vorm van de continenten van de wereld nabij de kunstmatig aangelegde Palmeilanden.

Aanleiding voor de bouw
Dubai, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, heeft ingezien dat de inkomsten uit olie en gaswinning op termijn stagneren. Zo ging men opzoek naar een nieuwe bron van inkomsten, dat werd toerisme. Tal van investeerders stampen hotels en vakantieparken uit de grond. Eén van die investeerders is Nakheel, veruit de meest gedurfde. Hij heeft ontdekt dat met alleen hotels en attracties Dubai nog geen toeristenstad is, Dubai moet op de wereldkaart komen, door grootse en bijzondere projecten. Hij, de sheik die eigenaar is van het bedrijf, begon 3 jaar geleden met een eiland in de vorm van een palmboom. Het huidige (Nederlandse bedrijf) Van Oord heeft daar voor het contract gekregen. Baggeraannemer Boskalis, heeft meegewerkt aan de buitenste ring, maar Van Oord, maakte de ‘palmboom’ zelf. Dit proces heeft wereldwijd via de media veel aandacht gekregen. Na een succesvol verloop van de bouw van het eiland, heeft Van Oord een nieuw contract gekregen. Ditmaal geen palmboom maar een eilandengroep in de vorm van de werelddelen.

Aanleg van de eilandengroep
Project ‘The World’ is het grootste baggerproject óóit uitgevoerd in de wereld. Tevens is het het grootste project in omvang, dat aangenomen is door één enkele aannemer. ‘The World Archipelago’ is een prestigieus project dat bestaat uit het aanwinnen van kunstmatige eilanden in de vorm van de verschillende continenten. Op deze eilanden zullen hotels, appartementen en villa’s worden gebouwd. Het project The World wordt vier kilometer voor de kust van Dubai ontwikkeld, voor het strand van Jumeirah dat zich ongeveer 15 kilometer zuidwestelijk van Dubai-stad bevindt. Het werk bestaat uit het bouwen van diverse typen golfbrekers met een totale lengte van ongeveer 25 kilometer waarvoor circa 32 miljoen ton steen nodig is. Dit zijn de grootste golfbrekers die ooit gebouwd zijn.

Verder bestaat het project uit het maken van 300 eilanden binnen de omtrek van de golfbrekers, die zullen bestaan uit ongeveer 325 miljoen kubieke meter zand, inclusief de aanleg van twee havens. Om land aan te winnen zijn tien sleephopperzuigers ingezet, die variëren in beuninhoud van 3500 tot 23.000 kubieke meter, waaronder een van de grootste sleephopperzuigers ter wereld. Per week wordt ongeveer 3 miljoen kubieke meter zand gewonnen en opgespoten.

Bouwwijze
Eerst worden de continenten van The World aangelegd met behulp van sleephopperzuigers die gebruikmaken van twee methoden: rainbowen en dumpen. Hierna worden cutterzuigers ingezet om de eilanden vorm te geven. Voor het aanleggen van de de golfbrekers worden twee steenstorters ingezet die de eerste laag rotsen op zandbanken storten.

The Palm Dubai

De palmeilanden (Palm Islands in het Engels) zijn drie kunstmatige schiereilanden voor de kust van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

In het jaar 2004 is het eerste eiland opgeleverd van een aantal enorme landaanwinningsprojecten.

De drie palmeilanden zijn: Deira, Jebel Ali, Jumeirah

DUBAI BEZIENSWAARDIGHEDEN

Dubai is een stad met unieke attracties en bezienswaardigheden. Een stad waar elke bezoeker een fantastische tijd zal beleven. Van de rust uitstralende imposante bergen en uitgestrekte woestijnen tot het drukke avondleven in de stad, Dubai biedt u alles.

Voor zowel de internationale zakelijke wereld als de toeristenwereld vormt Dubai een uitstekende bestemming. Dubai is een internationale stad met vele culturen, religies en nationaliteiten. Een echte metropool die haar tijd ver vooruit is, maar tegelijkertijd vasthoudt aan de Arabische tradities van gastvrijheid en respect.

Burj Al Arab Dubai

Dit wereldberoemde hotel, gemaakt op een kunstmatige eiland, is een van de visitekaartjes van Dubai. De Burj Al Arab is 321 meter hoog en behoort tot de meest luxe hotels ter wereld. Dit indrukwekkend hotel dient door elke toerist gezien te worden.
www.burj-al-arab.com

Dubai Creek

De beroemde Dubai Creek loopt dwars door het stadscentrum van Dubai en verdeelt dit stadscentrum in Bur Dubai en Deira. De Creek vormt nog steeds een centrum voor de oude handelsroutes tussen India en Afrika. Voor een klein bedrag kunt u een tour maken met de traditionele watertaxi’s, die kriskras varen tussen de souqs ( markten) van Deira en Bur Dubai. Toeristen kunnen genieten van korte tours tot urenlange waterexcursies.Aan de Bur Dubai zijde, tussen Maktoumbrug en de Garhoudbrug ligt het bekende Creek Park, waar vele mensen ontspannen kunnen wandelen en picknicken. Op dit moment wordt gewerkt aan het Dubai Festival City, een water/winkelproject bij de Creek met meer dan 400 winkels, 70 restaurants en cafés, festival plein en festival centrum. Het project zal zowel gericht zijn op de toeristen als op de locale bevolking. Enkele voorbeelden van het Dubai Festival City zijn onder andere het ‘ Canal Walk’ waarbij gasten per watertaxi worden vervoerd naar de restaurants.

Bij de landeinde van de Creek vindt men een lagoon met meer dan 27000 vogels. De bekendste zijn ongetwijfeld de Flamingo’s die bij de Creek Lagoon permanent verblijven.

Dubai Museum

Het Dubai museum is gehuisvest in het historische Al Fahidi Fort, een imposant militair gebouw uit het jaar 1787. Na de laatste renovatie in 1995 toont dit museum de geschiedenis van Dubai. De galeries geven een beeld van de traditionele leefwijze van de bewoners, hun woningen, ontwikkelingen van het land en meer..

Al Boom Tourist Village

De traditionele architectuur waarmee het Al Boom Tourist Village is gebouwd prikkelt de interesses van vele gasten. Gelegen tegenover de Creek Park, vindt u in het Al Boom Tourist Village een mega grote bankethal, een koffieshop, restaurant, pretpark en een meer met vijf cruiseschepen. In de toekomst zal hier een luxe vijfsterren hotel gebouwd worden in de vorm van een zeil.
www.alboom.ae

Bait Al Wakeel

In 1934 werd het eerste kantoorgebouw in Dubai gebouwd, Bait Al Wakeel. Dit gebouw werd gebouwd in opdracht van de toenmalige Sheikh Rashid bij de uiteinde van de Creek. Dit gebouw is compleet gerenoveerd en fungeert nu als het Maritime Museum.

Al- Almadiya School, Museum of Education

De Al- Almadya School in Deira is de eerste school van Dubai. Deze school is gebouwd in 1912 door Sheikh Ahmed bin Dalmouk. Sindsdien wordt deze school goed onderhouden met originele materialen gebruikt tijdens de bouw.

Archeologische plaatsen

Liefhebbers van archeologie dienen in ieder geval de plaatsen Al Ghusais, Al Sufooh en Jumeirah te bezoeken. Bij de eerste twee genoemde plaatsen zult u 2000 jaar oude kerkhoven vinden. Bij de archeologische locatie in Jumeirah zijn er ontdekkingen van kunstobjecten gedaan daterend uit de 7e eeuw tot 15e eeuw na Christus.

Deze plaatsen zijn niet toegankelijk voor het grote publiek. Het Dubai Museum kan echter wel een toegangsbewijs afgeven om tijdens werkuren de locaties te bezoeken.

Bastakiya & shindagha

Voordat de airconditioning zijn intrede deed in Dubai werden de woningen in Dubai gekoeld door middel van lucht die naar de kamers werd geblazen via windmolens. Deze traditionele woningen kan men nog aantreffen in het oude district Bastakiya gelegen in Bur Dubai. Het Bastaikya district is onlangs gerenoveerd en in dit district zijn een museum, een cultureel centrum, restaurants en een traditioneel Arabisch hotel met kunstgalerie gebouwd. In het nabijgelegen Shindagha district zijn er 30 traditionele Arabische huizen gerestaureerd .

Benjamaan House

Het Benjamaan House is een museum gelegen in Deira. In dit museum kan men de traditionele architectuur bezichten van Dubai. Het huis is gemaakt door de koopman Benjamaan in 1890 en geeft u een goed inzicht in de architectuur van de Golfregio.

Burj Nahar

Deze historische uitkijktoren is gelegen in de tuinen van Deira en bewaakte vroeger de oude stad.

Deira Creek

De Deira Creek vormt met haar gebouwen de onvergetelijke skyline van Dubai. Met de mooie gebouwen van onder andere het telecombedrijf Etisalat, de Department of Economic Development, Dubai Chamber of Commerce and Industry en the National Bank of Dubai Headquarters is de Deira Creek niet te missen. Het gebouw waarin de National Bank of Dubai is gevestigd is ontwikkeld door Carlos Ott, de architect van het Bastille Opera House in Parijs. Tijdens zonsondergang weerspiegelt dit gebouw het prachtige Dubai Creek en de skyline.

Dubai World Trade Center

Het bekende Dubai World Trade Center is gebouwd in 1979 en was toen het grootste gebouw in het Midden Oosten. Het heeft een Arabisch restaurant op de 37e verdieping en is het evenementengebouw van Dubai. Te samen met het naastgelegen Dubai International Convention and Exhibition Center hebben deze gebouwen unieke beurs- en evenementenmogelijkheden.
website: www.dwtc.com

Dubai Zoo

Dubai beschikt over een fantastische dierentuin, de Dubai Zoo. De vooral bij gezinnen populaire attractie, heeft vele Arabische dieren, waaronder de Arabische wolf die niet meer in het wild leeft, de Gordon’s Wildcat en vele andere diersoorten. Deze dierentuin zal binnen afzienbare tijd verhuizen naar een locatie dichtbij het Mushrif Park. Hier zal de Zoo verdeeld worden in zes parken: Sub-Sahara Africa, Arabian Desert, Wadi Valley, Arabian Coastal Desert, Asian Temperate forest en de Himalaya hillside.

Children’s City

Children’s City is ’s werelds vijfde grootste infotainment park en gelegen in Dubai. Met onder andere een planetarium en een amfitheater biedt dit park vele faciliteiten aan waarbij kinderen spelenderwijs kunnen leren.

Encounter Zone

Dit entertainment center is gelegen in de shoppingmall Wafi City en biedt plezier aan zowel kinderen als volwassenen. Men vindt er onder andere het populaire Crystal Maze, een horrorkamer en een 3D bioscoopzaal.

De rollercoaster simulator geeft inzittenden het gevoel alsof ze in een echte achtbaan zitten. De Encounter Zone i verdeeld in twee aparte ‘werelden’: Galactica, met video en spelgames, en Lunarland.

Magic Planet

Magic Planet is gelegen in het grote Deira City Center shoppingmall en biedt plezier voor de kleine kinderen. Met onder andere een kinderjungle en een bowlingbaan is Magic Planet voor de kinderen een aangename speelplaats.

Wild Wadi Dubai

Dit top waterpark is gelegen achter het Burj Al Arab, in Jumeirah. Het park maakt onderdeel uit van de Jumeirah Beach Resort. Wild Wadi beschikt over 24 rides. Een daarvan is de Jumeirah Scairah, de grootste en snelste freefall slide buiten de Verenigde Staten. De Wild Wadi is een van de bekendste zwemparadijzen van het Midden Oosten.
http://www.wildwadi.com

Wonderland Dubai

Dit 18 hectare groot familie-waterpretpark biedt ruimte aan 8000 bezoekers in een keer. Vele waterattracties zoals de surfhills, twisters enzovoorts vindt men in dit Wonderland Park. Voor de grote bezoekers van dit park worden er zelfs voorstellingen gegeven in het waterbioscoop, waarbij films geprojecteerd worden op het water.
http://www.wonderlanduae.com

Godolphin Gallery

In de Godolphin Gallery vindt u de gehele collectie van trofeeën die het Koninklijk Huis van Dubai heeft gewonnen met de paardenraces. De bekers gewonnen bij de King George and Queen Elizabeth Diamond Stakes, de Dubai World Cup en de Prince of Wales’s Stakes zijn alle hier te bezichten.

De Godolphin Gallery ligt vlak bij de Nad Al Sheba racebaan en is geopend van januari tot april.

De paardenraces zijn voor Dubai uitermate prestigieus.

Gold & Daimond Museum Dubai

In Al Quoz kan men een bezoek brengen aan het Gold & Daimond Museum, waar prachtige gouden sieraden, diamanten en andere Arabische juwelen ten toongesteld worden.

Madinat Jumeirah

Het prestigieuze hotel Madinat Jumeirah is in 2005 door de internationale reiswereld uitgeroepen tot ‘ most comprehensive resort in the world’. Dit strand hotel verbindt twee hotels met elkaar, beschikt over een Arabische souq ( markt), een groot aantal restaurants, een spa en vele watertaxis.

Majlis Gallery

Deze galerie is gelegen in een oude windmolen in het Batakiya district. Er vinden hier jaarlijks 10 internationale kunstexposities plaats.

Sheikh Saeed’s House

Het Sheikh Saeed’s House in Shindagha is gebouwd in 1800 op een locatie van waaruit de toenmalige heerser alle scheepsactiviteiten kon overzien. Dit gebouw is uniek voorbeeld van de historische Arabische architectuur.

Moskeeën

De Grand Mosque in Bur Dubai en de Jumeirah Moskee behoren tot de grootste moskeeën van Dubai. Met een hoogte van bijna 70 meter zijn de moskeeën dikwijls afgebeeld op ansichtkaarten en boekwerken. De Jumeirah Moskee is gebouwd volgens de Fatimid traditie, met moderne Islamitische architectuur. Bezoekers kunnen een tour krijgen door de moskee.

Parken en Tuinen

Er zijn talrijke parken en exotische tuinen in en rond Dubai, die rust en ontspanning brengen in het drukke leven van Dubai. Vele families komen in het weekend picknicken in de vele parken. De grootste parken zijn het Jumeirah Beach Park, Dubai Creekside Park, Mushrif Park, Al Mamzar Park en Safa Park. De overheid van Dubai ontwikkelt constant nieuwe parken in Dubai.

Sheikh Zayed Road

De Sheikh Zayed Road is de bekendste snelweg tussen Dubai en Abu Dhabi. Aan weerzijden van de Sheikh Zayed Road in Dubai vindt men de wolkenkrabbers, waaronder de Emirates Towers en de Shangri- La torens.

Verder vanaf Dubai komt men langs de shoppingmalls Malls of Emirates en Ibn Batutta. Hierna rijdt men voorbij Dubai Marina, Dubai Internet City en Dubai Media City om vervolgens in Abu Dhabi te arriveren.

Spa’s en Health Clubs

De meeste grootste hotels beschikken over een Spa en Healthclub. Enkele van de meest exclusieve spa’s zijn de Assawan Spa bij de Burj Al Arab, de Six Senses bij het Madinat Jumeirah en de Givenchy Spa bij de One and Only Royal Mirage. The Pyramids bij Wafi City beschikt over de Cleopatra’s Spa en in Dubai Marina is bij Banyan Tree de Angsana Spa gevestigd.

Umm Al Sheif Majlis

Het in 1950 gebouwde zomerverblijf van de voormalige regeerder Umm Al Sheif Majlis is onlangs gerestaureerd en geopend voor het publiek.

XVA Gallery and Hotel

De XVA Gallery and Hotel is een prachtig gerestaureerde huis in het district Bastakiya, welke nu dienst doet als guesthouse met 11 kamers. Dit zeer kleine hotel beschikt over een Arabisch restaurant en organiseert regelmatig kunstexposities.

Zabeel Technology Theme Park

Het in november 2005 geopende Zabeel Technology Theme Park biedt haar bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over informatietechnologie. Dit park is gevestigd op een oppervlakte van 47 hectare en ligt tussen de Dubai World Trade Center, Karama en Zabeel Road.

Kijk ook op https://www.visitdubai.com/nl/ voor meer informatie over Dubai

DELEN