Home Bestemmingen München

München

DELEN

München is niet alleen de hoofdstad van Beieren. Het is eveneens de tweede belangrijkste stad van Duitsland. Zijn talrijke musea, zijn biercultuur, winkels en levendig stadscentrum lokken miljoenen citytrippers per jaar. De dagelijkse vliegverbindingen vanuit Brussel en Amsterdam maken het je wel heel eenvoudig om München te kiezen als citytripbestemming.

Beieren was ooit een rijk vorstendom. De stille getuigen hiervan zijn de historische gebouwen en enorme schatten in de drie pinakotheken. Bovendien vind je in München Duitsland’s grootste verzameling antieke kunst. Het is ook de bierstad met zijn ontelbare Biergärten (biertuinen) en de beroemde Oktoberfeesten. Wie op een unieke manier culinair wil genieten kan daarvoor terecht op de Viktualienmarkt.

In München kom je tot rust in de zeer uitgestrekte groene zone, de Engelse tuin. Of je kan gaan wandelen in het Olympisch dorp en genieten van een enorm panoramisch zicht bovenop de televisietoren. We hoeven je waarschijnlijk niet meer te overtuigen van de troeven van München? We geven je in dit dossier een paar goede bezoektips, alles over de biercultuur, stoppingmogelijkheden en praktische informatie.

BEZIENSWAARDIGHEDEN München

Marienplatz: Dit plein is het kloppend hart van München. De verzamelplaats bij uitstek voor toeristen. Van hieruit kan je de winkelstraat bereiken en zijn er bierhuizen- en tuinen binnen wandelafstand. Maar ook op de Marienplatz zelf is er een interessante attractie: het Glockenspiel (klokkenspel), aan de gevel van het stadhuis. Het hangt aan het Neues Rathaus (nieuw stadhuis) dat toch ook al dateert uit de 19de eeuw. Het Glockenspiel is een beiaard met poppen die een historische gebeurtenis uitbeelden. Je kan het in werking zien om 11u. en 12u., ‘s avonds om 21u.
Aan het nieuwe stadhuis is ook een belfort verbonden. Je kan deze 85m. hoge toren beklimmen en zo genieten van een prachtig uitzicht over het oude stadsgedeelte van München. Bovenop de toren zie je de mascotte van de stad: het Münchner Kindl.
Frauenkirche: Op een boogscheut van de Marienplatz staat de hoofdkerk of Dom van München. Deze 15de eeuwse kerk heeft enorme dimensies maar daarmee heb je dan ook alles gezegd en geschreven. Wie eerst in Beieren heeft gereisd en de vele barokke kerken heeft bezocht, zal deze sobere kerk maar niets vinden. Je kan beter je tijd besteden door een langer bezoek te brengen aan de Viktualienmarkt, zie onze shoppingpagina.
Residenz: Ten noorden van de Marienplatz ligt de Residenz. Een groot gebouwencomplex opgericht door de Wittelbachers, de familie die Beieren welvaart heeft gebracht. Er werd voortdurend aan verbouwd en bijgebouwd tot in de 18de eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd alles heropgebouwd. Dit paleis van de voormalige vorsten huisvest nu een paar musea en een klein theater. Een aanrader voor elke bezoeker is het Residenzmuseum met een reconstructie van de woonvertrekken en de Schatkamer. Website: www.schloesser.bayern.de

MUSEA:

3 Pinakotheken: De Alte Pinakothek is het grootste en oudste museum in zijn soort van München. Het werd opgericht in de 19de eeuw door de vorst Ludiwg I die er meteen al zijn schilderijen in onderbracht. Het bevat een zeer belangrijke collectie meesterwerken van de 14de tot de 18de eeuw.
In de Neue Pinakothek krijg je dan het vervolg van de schilderkunst op de tijdsbalk. Uiteraard krijg je in dit museum ook veel Duitse artiesten te zien.
De Pinakothek der Moderne is een buitenbeentje en niet alleen op het vlak van het bouwwerk waarin het is ondergebracht. In vier afdelingen krijg je moderne kunst te zien, van architectuur tot schilderkunst.
www.pinakothek.de
Deutsches Museum: Dit is een reusachtig groot museum over wetenschap, techniek en transport. Zowat alle facetten komen aan bod, maar het museum is te groot. Het best is een selectie te maken. Leuk is o.m. de miniatuurafdeling, het planetarium en de nieuwe transportafdeling.
www.deutsches-museum.de
Antieke kunstverzamelingen: In twee musea die tegenover elkaar liggen vind je de grootste collectie antieke kunst van Duitsland: Glypothek en Staatliche Antikensammlungen. De Griekse en Romeinse beelden vind je in de Glypothek. In het andere museum komen de andere vondsten aan bod: aardewerk, sieraden, brons, …
www.stmwfk.bayern.de/kunst/museen
Englischer Garten (Engelse tuin): Een groene zone van ca. 5 km lang in het centrum van de stad! Uiteraard zijn er hier een paar biertuinen, de meest bekende vind je aan de Chinese toren. Er is vooral veel gras en water met mooie schaduwrijke zones.
www.schloesser.bayern.de

Olympiapark: Dit werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1972. Nu nog is het stadion met zijn eigenaardige dakconstructie de grootste attractie. Je kan er ook genieten van een openluchtzwembad met ligweide. Voor een uniek uitzicht over de stad en zelfs de Alpen moet je met de lift in de 290m. hoge televisietoren zijn (Fernsehturm). Je kan er ook eten in de ronddraaiende koepel. Het voormalig Olympisch dorp is nu een universitaire campus.
www.olympiapark-muenchen.de

Nymphenburger Schloss: Tijdens de zomer verlieten de vorsten van Beieren de Residenz en verbleven dan in dit kasteel. Het staat in een prachtige tuin en straalt de rijkdom uit van de Wittelbachers. De vroegere leefruimtes in het kasteel zijn te bezoeken. In het domein is er ook nog een koetsenmuseum. Wie even weg wil uit de drukte van de stad en toch de tijd nuttig wil besteden zal zich hier zeker een volle namiddag niet vervelen.
www.schloesser.bayern.de

Tiergarten (Zoo): Zoals elke grote stad heeft ook München zijn dierentuin. Is er een reden waarom je deze zeker moet bezoeken? Tierpark Hellabrunn ligt in een zeer mooi stukje natuur. Door de enorme oppervlakte (40 hectaren) hebben de dieren veel ruimte en de zoo doet er alles aan om een zo natuurgetrouwe omgeving na te bootsen.
Website: www.zoo-munich.de

OMGEVING VAN MUNCHEN

Schloss Schleissheim: Net zoals Nymphenburger Schloss is ook dit een buitenverblijf van de voormalige vorsten van Beieren. Het zijn opnieuw de Wittelsbachers die opdracht gaven tot de bouw van dit kasteel. Het bestaat uit twee delen waarvan het Neues Schloss het spectaculairst is. Dit kasteel werd gebouwd in de 18de eeuw. Het Altes Schloss is een replica van het oude bouwwerk dat vernietigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Franse tuin staat het ‘Lustheim’ waarin nu een porceleinmuseum is gevestigd.
www.schloesser.bayern.de

Bavaria Filmstadt: Dit themapark bestaat uit filmstudio’s waar bekende films werden opgenomen. De studio’s zijn nog in gebruik maar je krijgt een rondleiding met een treintje. Daarnaast zijn er nog allerlei attracties met decors van historische films zoals ‘Das Boot’. Doe het rustig aan, geniet ervan en je bent een volle dag in de ban beroemde speelfilms.
www.bavaria-filmtour.de

Dachau Concentratiekamp: Een aangrijpend relaas van een zwarte bladzijde in de Duitse geschiedenis. Restanten, foto’s en reconstructies herinneren aan dit eerst gebouwde concentratiekamp waarin eerst Duitsers werden opgesloten en ‘uitgeschakeld’.
www.kz-gedenkstaette-dachau.de

DELEN