Een reis door adembenemend IJsland: wat is er allemaal te zien?

Ijsland bronwater

Fjorden, papegaaiduikers, geschiedenis en architectuur: het is allemaal op IJsland te vinden. Wil je tijdens een rondreis IJsland ontdekken, zul je kennis maken met prachtige landschappen met geisers en watervallen, bijzondere gebouwen, en wellicht ook met de bevolking die nog vol trots over de saga’s over hun voorouders kan vertellen. Wat is er in dit unieke land allemaal te zien? Het is teveel om op te noemen, maar we zullen een paar punten uitlichten.

Reykjavik

Reykjavik betekent ‘rokerige baai’, en is de naam van de hoofdstad van IJsland. Reykjavik is niet groot voor een hoofdstad, maar het is desalniettemin verrassend hoeveel er te beleven is. Een absolute must is een bezoek aan de Hallgrimskirkja. Deze kerk torent boven de hele stad uit, en is dan ook niet te missen. Het is vernoemd naar de geestelijke Hallgrímur Pétursson, de voornaamste hymneschrijver van het land. Het interieur is, zoals de meeste Lutherse bouwwerken, bescheiden, maar de kerk zelf is een mengelmoes van verschillende stijlen en daardoor uniek voor de architectuur. Bovendien kun je de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Een andere bezienswaardigheid is het concertgebouw. Het is een glazen gebouw, dat al vele prijzen gewonnen heeft. Door het glas worden kleuren en natuurfenomenen op spectaculaire wijze gevangen in het glas. Vergeet naast alle prachtige gebouwen niet te genieten van het rijke uitgaansleven in Reykjavik.

De gouden cirkel

Een van de hoogtepunten van een rondreis op IJsland is de Gouden Cirkel. Het heeft drie stops: Geysir, Gullfoss en Thingvellir, met daartussen nog andere mooie plekken. Gullfoss, wat letterlijk gouden waterval betekent, is de bekendste waterval van IJsland. Door het stuifwater ontstaan er prachtige regenbogen op de plek waar het water in de kloof stort. Het is mogelijk om helemaal tot de rand van de waterval te lopen, waar je goed kunt zien met welke kracht het water naar beneden stort. Niet ver van Gullfoss ligt Geysir. Geysir is het gebied dat vernoemd is naar de geiser Geysir, die tegenwoordig niet meer actief is. Stokkur is wel actief: elke vier tot acht minuten vindt daar een enorme eruptie van kokend water plaats. Thingvellir, tenslotte, is een nationaal park dat onderdeel is van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hier kun je genieten van de adembenemende IJslandse natuur, met watervallen, meren, en lavavelden.

Akureyri

In het noorden van IJsland ligt het vissersstadje Akureyri. Akureyri heeft een bijzondere architectuur, met huizen van hout in alle kleuren van de regenboog. Het oudste huis, het Laxdalshús, stamt uit 1795 en brengt je verschillende eeuwen terug in de tijd. Daarnaast heeft Akureyri een grote winkelstraat, en een groot aantal restaurants en cafés. De naam heeft Akureyri te danken aan de fjord waar het aan ligt. Daar is het eiland Hrísey te vinden, waar een enorme vogelpopulatie leeft. Een andere reden dat Akureyri zo’n gewilde plek is, is dat de kust zich prima leent voor het spotten van walvissen. Je kunt er bruinvissen en dolfijnen zien, en als je geluk hebt ook de grote blauwe vinvis.