Vakantie in Engeland

Engeland

Engeland is een voormalig koninkrijk en vormt met Noord-Ierland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland kent een eigen vlag, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Engeland is dus geen land in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’. Engeland telt ruim 58,7 miljoen inwoners.

De naam Engeland werd vroeger ook gebruikt om heel Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Met de opkomst van het Schotse nationalisme in de jaren 1930 verdween deze gewoonte. Tegenwoordig geldt dit gebruik van het woord Engeland als politiek incorrect, vergelijkbaar met de aanduiding Holland voor geheel Nederland.

Birmingham

Birmingham is een stad en district in de regio West Midlands in het Verenigd Koninkrijk. De stad is de op een na grootste stad van het land, en had in 2002 989.956 inwoners. In de hele metropool leven circa 2,6 miljoen mensen.

Birmingham was het centrum van de Britse metaalindustrie en van de “Black Country”, zo genoemd naar de rokende fabrieksschoorstenen die zich hier concentreerden ten tijde van de Industriële Revolutie. Evenals andere steden in de regio, zoals Wolverhampton, Dudley en Coventry, is Birmingham tegenwoordig een centrum voor de dienstverlenende sector, met futuristische hoogbouwkantoren. Hoe het gebied er vroeger uitzag is nog een beetje te zien in het Black Country Museum, dat een aantal authentieke huizen en ambachtelijke bedrijfjes toont.

Birmingham wordt vaak Brum genoemd (afgeleid van de oude naam Brummagem), en de inwoners heten Brummies. Het is een van de meest multiculturele steden van het Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van de bevolking komt uit het Caraïbische gebied, van het Indische subcontinent of uit Ierland.

Volgens de volkstelling van 2018 behoort 29,7% van de inwoners tot een etnische minderheid. In Birmingham wonen na Jamaica de meeste Rastafaris ter wereld, en in de stad vindt ook de op twee na grootste parade ter gelegenheid van St. Patrick’s Day plaats, na die in Dublin en New York.

De stad wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht, en biedt na West End in Londen de beste gelegenheid van het land om inkopen te doen. Het ooit door reusachtige grauwe industriecomplexen gedomineerde stadsbeeld is in de laatste jaren aanzienlijk opgeknapt.

Londen

Londen (Engels: London) is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en van Engeland.
De miljoenenstad Londen, of Groot-Londen, ligt in het zuidoosten van Engeland. De stad wordt ruwweg van west naar oost doorsneden door de rivier de Theems. De stad kent in totaal 32 bestuurlijke eenheden, die ‘boroughs’ worden genoemd. Londen wordt naast Parijs, New York en Tokio beschouwd als één van de Grote Vier wereldsteden en heeft 12 punten op de lijst van wereldsteden. Londen is ook de grootse stad in het Verenigd Koninkrijk en een metropool van Europa. 

De City is de historische stadskern, waar voornamelijk financiële instellingen zijn gevestigd. Het gebied is slechts 2,6 km² groot en wordt ook wel de square mile genoemd. De wijk heeft ongeveer 9000 inwoners.

In Londen wonen ca. 7,3 miljoen mensen. De economische agglomeratie van Londen strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van zelfs “Groot-Londen”. De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, maar gedacht moet worden aan een gebied van ongeveer 8000 km² met 12 tot 14 miljoen inwoners.

Liverpool

Liverpool is een stad en district in het noordwesten van Engeland, aan de noordzijde van de rivier de Mersey. De stad is gelegen in het uiterste zuidwesten van het graafschap Lancashire. In 2018 had Liverpool zo’n 520.000 inwoners.

Liverpool heeft onder meer The Beatles voortgebracht als een van de exponenten van de Merseybeat en herbergt twee van de voetbalclubs uit de Engelse Premier League, Everton en Liverpool F.C.

Sinds 2004 staat het havengebied van Liverpool op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Manchester

Manchester is een stad en Engels district in het graafschap Greater Manchester. De oppervlakte bedraagt 115,7 km². Manchester is met 439.302 inwoners (2018) de 6e grootste stad in Engeland. De agglomeratie Greater Manchester heeft ruim 2,6 miljoen inwoners.

Manchester geldt in de hele wereld als het archetype van een textielstad, mede omdat Vlaamse wevers zich er vestigden. De stad was belangrijk bij de opkomst van de industriële revolutie.

Manchester is onder andere bekend vanwege de wereldberoemde voetbalclub Manchester United. Een tweede club uit de stad is Manchester City.

Bristol

Bristol is een stad, administratief graafschap en unitary authority in het zuidwesten van Engeland met zo’n 410.000 inwoners. De stad ligt aan de monding van rivier de Avon en is een belangrijke internationale havenstad. Daarnaast is de stad onder andere bekend als plaats waar de Concorde gebouwd werd en is Bristol een centrum voor de wijnexport en de productie van glas.

De stad beschikt over een oud centrum en een beroemde universiteit. De Clifton Suspension Bridge werd in 1830 ontworpen door de beroemde ingenieur Brunel. In Bristol is ook het oudste theater van Engeland te vinden, het Theatre Royal uit 1766. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de stad aanzienlijke schade op.

Sheffield

Sheffield is een district en stad in Centraal Noord-Engeland met 512.242 inwoners, waarmee de stad naar inwoneraantal de derde is van Engeland. In de agglomeratie rond de stad wonen zo’n 1,37 miljoen mensen.

Vroeger was Sheffield vooral een industriestad, die ook een grote rol heeft gespeeld in de industriële revolutie. Tegenwoordig is het een belangrijk dienstencentrum, waar ook een aantal banken gevestigd zijn.

De stad heeft een eigen tramsysteem, de Sheffield Supertram.

Leeds

Leeds is een industriestad in het noorden van Engeland in het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt aan de Aire in Yorkshire. Ze heeft ongeveer 440.000 inwoners.

Leeds werd in 14e eeuw van belang door de komst van Vlaamse wolwevers. De stad stond bekend om zijn wolindustrie; deze is echter sterk in betekenis afgenomen. Leeds heeft een roemruchte voetbalclub; Leeds United FC.

Leeds deelt een luchthaven met het iets verder gelegen Bradford.

Bevolking
Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. De Franse benaming Angleterre (Land van de Angelen) getuigt hiervan. Deze tientallen duizend opvarenden vormen de voorvaderen van een land (Groot-Brittannië), dat wereldwijd een enorme economische, linguistische, geografische en demografische invloed heeft gehad. Romeinse geschiedschrijvers zoals Tacitus gebruikten voor het eiland de benaming ‘Albion’, naar het Latijnse woord ‘albus’ (wit), de kleur van de krijtrotsen bij Dover.

Taal
De Engelse taal is sinds de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de negentiende eeuw en de sindsdien eveneens dominerende Engelstalige Verenigde Staten.

Regio’s
De officiële indeling van Engeland in negen regio’s is als volgt:

Greater London
North East England
North West England
Yorkshire and the Humber
West Midlands
East Midlands
East of England
South West England
South East England

Engeland Top 10 steden

1 Londen 7.172.091 Greater London, City of London
2 Birmingham 970.892 West Midlands
3 Liverpool 469.017 Merseyside
4 Leeds 443.247 West Yorkshire
5 Sheffield 439.866 South Yorkshire
6 Bristol 420.556 Bristol
7 Manchester 394.269 Greater Manchester
8 Leicester 330.574 Leicestershire
9 Coventry 303.475 West Midlands
10 Kingston upon Hull 301.416 East Riding of Yorkshir

Meer vakantie Engeland