Een vakantie is niet goedkoop. Uiteraard zijn er tal van tips om je vakantie zo voordelig mogelijk te regelen, maar dan nog moet je vaak flink in de buidel tasten. Daarnaast zijn er altijd nog de (verre) reizen waarvan je altijd van gedroomd hebt om ze te maken, maar waarbij je budget je simpelweg altijd in de weg heeft gestaan. Wees gerust, nu niet meer! Met een beetje hulp aan de hand van de onderstaande tips zit je voordat je het weet in het vliegtuig onderweg naar de reis van je leven!
Sparen
Sparen is de meest traditionele (en voor veel mensen vaak ook gezien als de enige) manier van een vakantie of mooie reis te financieren. Hoeveel geld je precies bij elkaar moet sprokkelen is afhankelijk van je eigen wensen natuurlijk, maar gegeven is wel dat je er vaak financieel gezien toch iets anders voor moet laten. De beste manier is om maandelijks (of wekelijks) een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Het liefst een waar je niet zomaar bij kunt om je spaarpotje weer leeg te roven. Ook als je extra’s zoals je vakantiegeld, geld voor je verjaardag of feestdagen, een eindejaar bonus of je belastingteruggave allemaal direct wegzet, kan het vakantiepotje al snel oplopen.
Naast gestructureerd sparen kun je natuurlijk ook kijken of je op andere manieren geld kunt besparen. Zo herzien bijvoorbeeld veel mensen hun maandelijkse abonnements- of verzekeringskosten voor verschillende zaken die ze nauwelijks gebruiken en/of makkelijk kunnen missen. Daarnaast besparen mensen vaak ook op wekelijkse uitjes, maar kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je huis te verhuren in de tijd dat je zelf op vakantie bent. Zo heb je ook op vakantie nog iets extra’s te besteden!
Werken op vakantie
Naast de gangbare manier van sparen voor een vakantie zijn er tegenwoordig meer manieren om aan geld te komen voor die droomreis. Zo kun je bijvoorbeeld ook werken tijdens je vakantie. Ook al lijkt het misschien tegenstrijdig, veel vakantievierders spekken hun budget nog wat tijdens de reis. Het is vooral onder mensen die voor langere tijd op (wereld)reis naar bijvoorbeeld Australië gaan, een erg populaire manier om hun vakantie langer uit te rekken of überhaupt te kunnen betalen. Naast de verdiensten is het op gelegenheden als deze ook een mooie kans om nieuwe mensen en regio’s te leren kennen. En wees gerust er is naast het “zwoegen” nog steeds genoeg tijd om leuke dingen te doen. Zie het zo: het is voor een goed doel! Je moet er toch iets voor overhebben?
Geld lenen
Mocht je zelfs na al je goede inzet en besparingen je reis nog niet (volledig) bij elkaar hebben gespaard, is er tegenwoordig nog altijd een vierde mogelijkheid om de reis van je dromen niet in duigen te doen laten vallen: Geld lenen. Door middel van een persoonlijke lening kun je geld lenen voor elk doel. Ben je er echter wel van bewust dat je bij een persoonlijke lening wel iedere maand een specifiek bedrag en rente betaald voor een bepaalde looptijd. Het kan dus zo zijn dat je een jaar nadat je goed en wel terug bent gekomen van je reis, nog steeds je vakantie aan het afbetalen bent. Zorg er dus voor dat je het probleem niet zodanig verschuift, dat je de jaren erna door deze financiële last niet op vakantie kunt. Je kunt tijdens je afbetaling van een oude lening namelijk niet opnieuw geld lenen.
Dit kun je eventueel wel als je kiest voor een doorlopend krediet. Het enige nadeel hier is dat de variabele rente die tijdens de looptijd van de lening dus kan stijgen of dalen. Als je pech hebt worden de kosten van je vakantie dus alleen maar hoger en hoger. Aan de andere kant is reizen het enige “dat je écht rijker maakt”, dus in principe kun je een financiering voor je vakantie ook zien als een investering in jezelf! (Grapje!)