Stedentrip Lyon

Stedentrip Lyon

Lyon is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien. De centrale stad telt ongeveer 422.000 inwoners en de agglomeratie ongeveer 1.262.000; het is Marseille inmiddels voorbijgestreefd als tweede stad in grootte in Frankrijk.

Lyon is het bestuurscentrum van de regio Rhône-Alpes en van het departement Rhône, en het is ook de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol. Met de buitenwijken meegerekend is het op Parijs na de grootste stad van Frankrijk. De historische binnenstad staat sinds 1998 op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO.

De stad wordt overheerst door twee heuvels, Fourvière en Croix-Rousse, die van elkaar gescheiden zijn door een engte van de Saône (Pierre Scize). In de negentiende eeuw werden ze door Michelet respectievelijk “de biddende heuvel” en de “werkende heuvel” genoemd. Op de Fourvièreheuvel staat de basilique de Fourvière. De heuvel van Croix-Rousse daarentegen, telt heel wat werkmanshuisjes waar zijde werd bewerkt. Lyon heeft een rijk zijdeverleden.

In Vieux-Lyon en Croix-Rousse vind je talrijke ‘traboules’. Dat zijn smalle gangetjes, die twee evenwijdig gelegen straten met elkaar verbinden. Die gangen gaan via de binnenplaats van woonblokken.

Tussen de rivieren Rhône en Saône, op het zogenaamde ‘presqu’île’ (schiereiland), bevindt zich place Bellecour, het grootste verkeersvrije plein van Europa. In het midden staat een standbeeld van Lodewijk XIV te paard.

Verkeer

Lyon is het op een na grootste spoorwegknooppunt van Frankrijk en werd in 1981 als eerste stad door middel van een TGV met Parijs verbonden. De stad beschikt verder over een metronet, een tramnet en een trolleybusnet. Twintig kilometer buiten Lyon ligt de luchthaven, die naar Antoine de Saint-Exupéry is genoemd. De Autoroute du Soleil loopt in 2006 in de vorm van een ring in oostelijke richting rond de stad heen. Daarvoor moest men via een tunnel door de stad rijden. Op dit punt stonden voordat de ring gebouwd was tijdens de zomervakantie monsterfile’s door de vele vakantiegangers die richting Zuid-Frankrijk en Spanje reden, waardoor de naam Lyon bij velen een onprettige associatie oproept.

Economie

Het belangrijkste bedrijf in Lyon is de bank Crédit Lyonnais. Het hoofdkantoor van de bank in het oosten van Lyon wordt wegens zijn vorm Crayon (potlood) genoemd. Daarnaast heeft Lyon een belangrijke vestiging van het farmaceutische bedrijf Aventis; het hoofdkantoor van een van de voorgangers van het bedrijf, Rhône-Poulenc, was al in Lyon gevestigd. Verder kent Lyon raffinaderijen en industrie.

Cultuur

Sinds eeuwen geniet Lyon de titels hoofdstad van de gastronomie en stad van de zijde. De gebroeders Lumière vonden in 1895 in Lyon de bioscoop uit. Het personage van Guignol (een soort Jan Klaassen) werd in Lyon bedacht door Laurent Mourguet.

Bezienswaardigheden in Lyon

– Stadhuis
– De Beurs
– De basiliek Nôtre Dame de Fourvière
– De Kerk St Nizier, gebouwd in de gotische stijl in de 14de en 15e eeuw
– De kathedraal St. Jean Baptiste, gebouwd van 1180 tot 1480 met romaanse en gotische kenmerken. Bezienswaardig is de astronomische klok
– Het gasthuis Hotel Dieu, gebouwd begin 17e eeuw. Zijn 375m lange gevel en immense koepel pronken langs de Rhône
– De moskee, ingehuldigd in 1994, heeft een capaciteit van 1000 mensen.
– Het voetbalstadion Stade de Gerland
– De opera
– Het stadhuis uit de zeventiende eeuw
– De beurs Palais de la Bourse
– Het museum Musée des Beaux-Arts, gevestigd in een voormalig zeventiende-eeuws klooster. Het is het grootste en veelzijdigste museum van Frankrijk buiten Parijs.
– Het Musée de la tissue over de beroemde zijde-industrie in Lyon.

Musée des Confluences

Een geweldig museum aan de samenvloeiing van rivieren en kennis …

Het is een van de nieuwste grote hedendaagse musea die alleen al voldoende zijn om een ​​reis naar Lyon te rechtvaardigen.

Lugdunum - Musée et Théâtres romains

Uniek vanwege de enorme rijkdom van zijn collecties, zijn omgeving en zijn gedurfde architectuur, dankzij een verbluffend ondergronds expositiespoor stelt het museum een ​​echte reis terug in de tijd.

Museum voor Schone Kunsten

In een voormalige 17e-eeuwse abdij herbergt het museum een ​​van de grootste collecties Europese kunstwerken (Véronèse, Rubens, Rembrandt, Poussin, Géricault, Delacroix, Gauguin, enz.) Die dateren van het oude Egypte tot het heden.

Museum van de geschiedenis van Lyon - Musea Gadagne

Met zijn 30 tentoonstellingszalen nodigt het historisch museum van Lyon u uit om de belangrijkste stadia van de geschiedenis van de stad te ontdekken. Op basis van de 80.000 items in zijn collectie, voor iedereen die Lyon graag wil ontdekken, is dit een plek om je verkenning van de stad te beginnen.

Cinema en miniatuurmuseum

Twee unieke collecties van de kunstenaar Dan Ohlmann: de 120 miniatuurscènes die zijn geproduceerd en meer dan 450 legendarische filmreclames geven de bezoeker inzicht in de speciale effecttechnieken van onze toonaangevende filmstudio’s.

De internationale stad van de gastronomie

De Internationale Stad van de Gastronomie zal pleiten voor voedsel als een bron van plezier en gezondheid. Het zal ook geassocieerde transacties en industriële expertise bevorderen en de reputatie van Lyon als gastronomische stad verder verbeteren en uitbreiden.

Basiliek van Fourviere

Fourvière Basilica is een iconisch gebouw dat uitkijkt over heel Lyon. Een “Mariakapel” aan de buitenkant, de binnenkant is rijkelijk versierd met mozaïeken, glas-in-loodramen en marmer. Het panoramische uitzicht vanaf de esplanade is adembenemend. Een uitzonderlijk bezoek aan de daken is opgenomen in de Lyon City Card.

Sint-Janskathedraal

De kathedraal werd gebouwd van 1180 tot 1480 en is 79 m lang, 26 m breed en 32 m hoog (hoofdboog). De voorgevel dateert uit het begin van de 14e eeuw. Het grote roosvenster uit 1392 van Jacques de Beaujeu heeft een diameter van 8m.

Eglise Saint Nizier

Gebouwd in 177 na Christus op de plaats waar de martelaren elkaar ontmoetten om hun brood te breken, in 579 heette het Saint Nizier. Ontslagen door de Saracenen in de 9e eeuw, werd het herbouwd aan het begin van de 14e eeuw.

Basiliek van Saint Martin d'Ainay - Abdij

De enige Romaanse kerk in Lyon vanaf het einde van de 11de eeuw, gebouwd op de plaats van de 4de eeuw.

Het oude district van Lyon

Het is sinds 1964 het eerste beschermde gebied van Frankrijk en een van de grootste groepen Renaissance van Europa, 24 ha. Aan de voet van de hellingen van de heuvel van Fourvière sinds V °, is er van middeleeuwse periode een archeologische tuin naar de kathedraal.

Romeinse theaters van Lyon

De plaats waar Lugdunum in 43 voor Christus werd gesticht door Munatius Plancus omvat het Grand Théâtre (tragedies en komedies), de Odéon (muziek, lezen), de fundamenten van een tempel voor Cybele en de overblijfselen van een handwerkgebied.

Opéra de Lyon

Gegarneerd met een majestueuze koepel, werd het oude theater gerestaureerd door Jean Nouvel. Hij verdriedubbelde de grootte van het gebouw door vijf niveaus onder het oppervlak uit te graven en er zes onder de glazen koepel op te zetten.

Amfitheater van de Drie Galliërs

Gebouwd in 19 na Christus boven de Gallische marktstad Condatum, buiten de Romeinse stad, werd het Amfitheater een eeuw later uitgebreid op vraag van Hadrianus en meet 147 x 120m.

Flower Tree

Het boeket met 85 bloemen “Flower Tree”, gecreëerd door de Koreaanse kunstenaar Jeong Hwa Choi, werd tentoongesteld op de Antonin Poncet tijdens Lyon’s biënnale voor hedendaagse kunst in 2003.