Home Bestemmingen Stedentrip Lyon

Stedentrip Lyon

DELEN

Lyon is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien. De centrale stad telt ongeveer 422.000 inwoners en de agglomeratie ongeveer 1.262.000; het is Marseille inmiddels voorbijgestreefd als tweede stad in grootte in Frankrijk.

Lyon is het bestuurscentrum van de regio Rhône-Alpes en van het departement Rhône, en het is ook de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol. Met de buitenwijken meegerekend is het op Parijs na de grootste stad van Frankrijk. De historische binnenstad staat sinds 1998 op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO.

Stadsbeeld
De stad wordt overheerst door twee heuvels, Fourvière en Croix-Rousse, die van elkaar gescheiden zijn door een engte van de Saône (Pierre Scize). In de negentiende eeuw werden ze door Michelet respectievelijk “de biddende heuvel” en de “werkende heuvel” genoemd. Op de Fourvièreheuvel staat de basilique de Fourvière. De heuvel van Croix-Rousse daarentegen, telt heel wat werkmanshuisjes waar zijde werd bewerkt. Lyon heeft een rijk zijdeverleden.

In Vieux-Lyon en Croix-Rousse vind je talrijke ‘traboules’. Dat zijn smalle gangetjes, die twee evenwijdig gelegen straten met elkaar verbinden. Die gangen gaan via de binnenplaats van woonblokken.

Tussen de rivieren Rhône en Saône, op het zogenaamde ‘presqu’île’ (schiereiland), bevindt zich place Bellecour, het grootste verkeersvrije plein van Europa. In het midden staat een standbeeld van Lodewijk XIV te paard.

Verkeer
Lyon is het op een na grootste spoorwegknooppunt van Frankrijk en werd in 1981 als eerste stad door middel van een TGV met Parijs verbonden. De stad beschikt verder over een metronet, een tramnet en een trolleybusnet. Twintig kilometer buiten Lyon ligt de luchthaven, die naar Antoine de Saint-Exupéry is genoemd. De Autoroute du Soleil loopt in 2006 in de vorm van een ring in oostelijke richting rond de stad heen. Daarvoor moest men via een tunnel door de stad rijden. Op dit punt stonden voordat de ring gebouwd was tijdens de zomervakantie monsterfile’s door de vele vakantiegangers die richting Zuid-Frankrijk en Spanje reden, waardoor de naam Lyon bij velen een onprettige associatie oproept.

Economie
Het belangrijkste bedrijf in Lyon is de bank Crédit Lyonnais. Het hoofdkantoor van de bank in het oosten van Lyon wordt wegens zijn vorm Crayon (potlood) genoemd. Daarnaast heeft Lyon een belangrijke vestiging van het farmaceutische bedrijf Aventis; het hoofdkantoor van een van de voorgangers van het bedrijf, Rhône-Poulenc, was al in Lyon gevestigd. Verder kent Lyon raffinaderijen en industrie.

Cultuur
Sinds eeuwen geniet Lyon de titels hoofdstad van de gastronomie en stad van de zijde. De gebroeders Lumière vonden in 1895 in Lyon de bioscoop uit. Het personage van Guignol (een soort Jan Klaassen) werd in Lyon bedacht door Laurent Mourguet.

Bezienswaardigheden in Lyon

– Stadhuis
– De Beurs
– De basiliek Nôtre Dame de Fourvière
– De Kerk St Nizier, gebouwd in de gotische stijl in de 14de en 15e eeuw
– De kathedraal St. Jean Baptiste, gebouwd van 1180 tot 1480 met romaanse en gotische kenmerken. Bezienswaardig is de astronomische klok
– Het gasthuis Hotel Dieu, gebouwd begin 17e eeuw. Zijn 375m lange gevel en immense koepel pronken langs de Rhône
– De moskee, ingehuldigd in 1994, heeft een capaciteit van 1000 mensen.
– Het voetbalstadion Stade de Gerland
– De opera
– Het stadhuis uit de zeventiende eeuw
– De beurs Palais de la Bourse
– Het museum Musée des Beaux-Arts, gevestigd in een voormalig zeventiende-eeuws klooster. -Het is het grootste en veelzijdigste museum van Frankrijk buiten Parijs.
– Het Musée de la tissue over de beroemde zijde-industrie in Lyon.

Evenementen
Les Illuminations of Fête des Lumières (lichtfeesten): elk jaar wordt rond het hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 december) een 4-daags lichtfeest gehouden. Dan worden alle kerken, bruggen en de belangrijkste openbare gebouwen sprookjesachtig verlicht, vaak begeleid met muziek. Met dit feest wil de stad Moeder Maria bedanken omdat zij volgens de gelovigen in de 19de eeuw de stad van de pest bevrijd heeft.

DELEN