Franse westkust

Frankrijk

Seignosse

De kleine badplaats Seignosse ligt tussen Hossegor en Moliets. Je vindt hier veel bossen en appartementencomplexen. De meeste appartementen liggen aan de duinen. Binnen vijf minuten zit je met de auto in Hossegor. De vele parkeerplaatsen die net achter de duinen liggen zorgen ervoor dat veel surfers hier met hun campers neerstrijken.
Net zoals de andere stranden van de regio Les Landes heeft het strand van Seignosse mooie grote zandduinen. In tegenstelling tot de andere plaatsen komt er bijna geen stroming voor langs de kust van Seignosse, zodat zwemmen minder gevaarlijk wordt. Verder zijn er allerlei leuke en spectaculaire strandactiviteiten mogelijk.

Moliets
Moliets ligt in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Les Landes. Het plaatsje is, zoals veel plaatsen aan de Atlantische kust, opgedeeld in twee stukken. Het centrum van het dorp wordt Moliets et Maa genoemd, het deel aan de kust heet Moliets Plage. Vooral in Moliets Plage gebeurt het. Je vindt hier net achter een duinenrij winkeltjes, boetiekjes en restaurants. Iets dieper landinwaarts verdwaal je bijna in een uitgestrekt dennenbos, dat typerend is voor de omgeving van Les Landes.

Het strand van Moliets is echt een breed zandstrand, bij de monding van een rivier. De rivier stroomt over het strand naar de zee toe. Op het strand kun je naast natuurlijk zonnebaden ook kiten (met ’n karretje achter ’n vlieger hangen) of beachvolleyballen.
Er kunnen sterke stromingen staan, vandaar dat er in de zomer strandwachten patrouilleren. Let wel op de vlaggen die zij ophangen, want deze geven aan waar gezwommen mag worden en hoe gevaarlijk de stroming die dag is.
Vooral op de plaatsen waar een strandwacht aanwezig is, kan het nogal druk worden in de zomer. Aan de rechterkant van de riviermonding is het over het algemeen rustiger.

Anglet
Anglet is een klein Baskisch dorpje in het zuidwesten van Frankrijk. De buurman van Anglet is de grotere chique plaats Biarritz. Beide lokaties behoren volgens ervaren golfsurfers tot de beste plekjes van Europa.

Anglet heeft een mooie lange boulevard en wordt door rotsen gescheiden van Biarritz. In deze rotsen vind je de ‘Chambre d’Amour’, waarover het verhaal gaat dat in deze grot een jongen en meisje tijdens het liefdesspel zijn verrast door het opkomende tij. Beiden zijn verdronken. Wil je goedkoop sigaretten en drank inslaan of gewoon eens een dagje in Spanje vertoeven, dan is het grensplaatsje San Sebastian een aanrader. Binnen een paar uur rijden van Anglet kun je de Spaanse sfeer en de plaatselijke visgerechten proeven. Vergeet je paspoort niet!

In Anglet kun je aan de boulevard een drankje drinken of een pizza eten, maar voor echte uitgaansmogelijkheden moet je naar Biarritz gaan. Hier sieren vele restaurantjes, barretjes en winkels het centrum van de stad. Biarritz heeft een rijk voorkomen, met een witte boulevard, duurdere kledingwinkels, mooie oude gebouwen en enkele parken. Tevens staat er een heel groot casino, waar je een gokje kunt wagen, maar dan wel in gepaste kleding.

Je kunt aan de kunst van dit gebied vooral goed golfsurfen en bodyboarden. De hele cultuur is ervan doordrenkt. Overal vindt je winkels waar je surfboards kunt huren of kopen en natuurlijk vind je hier een rijk aan kleding van surfmerken. Tevens worden in Anglet en Biarritz vaak grote surfwedstrijden gehouden. Vooral longboarden is er populair. Jong en oud, dik en dun, man of vrouw, het lijkt wel of iedereen op zo’n plankje staat. Let er wel op dat je in het hoogseizoen vaak met veel anderen in het water ligt en dat de surfcultuur ver is doorgedrongen tot de meest bizarre boulevardsurfers, oftewel mensen die vooral een trend volgen. Ze zien er het hipst uit met de juiste en over het algemeen dure spullen. Je vindt ze nooit in het water, maar alleen paraderend met een surfboard over de boulevard. Gelukkig heb je er weinig last van in het water.