Stedentrip Athene

Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en blikt terug op een lange en bewogen geschiedenis. Reeds in de oudheid was de metropool het economische, politieke en culturele centrum van het land, daarom wordt Athene ook wel de ‘wieg van de democratie’ genoemd. Verken de beroemde historische bezienswaardigheden en monumenten zoals de Akropolis.

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is alleen al vanwege de Akropolis een bezoek waard. Het heeft echter veel meer bezienswaardigheden en interessante musea. Daarnaast is de stad Athene een goed startpunt om het gebied te verkennen. In de haven van Piraeus vertrekken veel veerboten en rondvaartboten naar de idyllische Griekse eilanden. Als je genoeg tijd hebt, kun je eerst Athene bezoeken en vervolgens een paar dagen of langer ontspannen op een eiland. Athene werd al bewoond in het Neolithicum, waardoor het een van de oudste steden in Europa is. Bovendien wordt de stad beschouwd als de geboorteplaats van de democratie. In de oudheid trok het wetenschappers en filosofen van over de hele wereld aan en had het dus een beslissende invloed op de ontwikkeling van heel Europa.

Hotels Athene

Vergelijk de prijzen van alle aanbieders

Vind goedkope vluchten naar Athene

Vanaf Amsterdam: Transavia, KLM, Aegean

Vanaf Eindhoven: Transavia

BOEK rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen of  gebruik vluchtzoekmachine van Skyscanner om alle vluchten te vergelijken >>>

Vliegticket Athene

De mooiste bezienswaardigheden in Athene

Het hoogtepunt van een stedentrip naar Athene is zeker het bezoek van de Akropolis met het ongeveer 2500 jaar oude Parthenon, dat werd gebouwd ter ere van de godin Pallas Athena. Kleinere vondsten die tijdens de opgravingen zijn ontdekt, zijn te zien in het Akropolismuseum. Een andere bezoekersmagneet is het parlementsgebouw, waarvandaan elk uur de wisseling van bewaking plaatsvindt. Dit gebouw was ooit de zetel van de koning. De 277 meter hoge Lykavittos-berg biedt een prachtig uitzicht op de stad. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf het Kolonaki-gebied met de kabelbaan. Tijdens een stedentrip naar Athene mag een bezoek aan de Plaka niet worden gemist. In de mooie straten zijn talloze winkels en restaurants met Griekse specialiteiten gevestigd. Plaka is ook de thuisbasis van de 13 meter hoge achthoekige toren van de winden, die in de oudheid dienst deed als weerstation.

De tempel van Zeus in Olympia

Allereerst moet iedereen die naar Athene reist de Tempel van Olympian Zeus bezoeken, die beschouwd wordt als een van de grootste oude tempels in Griekenland. Tegenwoordig zijn alleen de overblijfselen van het wereldberoemde gebouw te zien, maar 16 van de 104 marmeren zuilen met een hoogte van ongeveer 17 m zijn nog steeds te bewonderen. Hoewel de bouw begon in de 6e eeuw onder Tyrannis, werd het prachtige gebouw voltooid in de 2e eeuw na Christus onder de Romeinse keizer Hadrianus.

De Akropolis

Niet ver van de Tempel van Olympische Zeus, is de bekendste bezienswaardigheid van Athene, de zogenaamde Akropolis. Als een legendarisch nationaal monument van de Grieken, wordt het beschouwd als een oude bezienswaardigheid van de stad, die zich op een 150 m hoge rotsbasis bevindt en in die tijd werd gebruikt als een fort voor verdediging tegen vijanden. Zoals gebruikelijk in die tijd ontwikkelde het fort zich tot een cultusplaats met veel heiligdommen, zoals het toen in Griekenland gebruikelijk was.

Het Parthenon

Een speciale structuur, die ook tot de Akropolis behoort, is het Parthenon, dat in de oudheid werd gebouwd als een tempel voor de stadsgodin Pallas Athena. De Grieken wijdden de bouw van de godin, nadat ze de overwinning hadden gewonnen in de strijd tegen de Perzen. De tempel is een van de centrale gebouwen van de Akropolis en heeft in de loop van de geschiedenis verschillende taken vervuld. Het diende bijvoorbeeld als de schatkist van de Attic Confederation.

Het Akropolismuseum

In overeenstemming met de Akropolis is er ook het nieuwe Akropolismuseum in Athene. Het is vooral belangrijk voor liefhebbers van geschiedenis, omdat het sinds 2009 talloze vondsten uit het oude Griekenland vertoont. Het heeft een zeer buitengewone architectuur die lijkt op een pijl die naar de Akropolis wijst.

The Pynx

Degenen die minder geïnteresseerd zijn in musea moeten een bezoek brengen aan de Pnyx, een idyllische heuvel net ten westen van de Akropolis, die dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Chr. Gediend als ontmoetingsplaats. Op de historische plek kunt u de overblijfselen van de verschillende stadia van de constructie van de rotsrug bewonderen.

Uitstapjes rond Athene

Aantrekkelijke bestemmingen voor dagtochten vanuit Athene zijn de Saronische eilanden , waaronder Hydra, Aegina en Poros. Ze bieden de beste omstandigheden om een tijdje op het strand te ontspannen of om watersport te beoefenen. De Saronische eilanden zijn te bereiken met de veerboot vanuit Piraeus of met rondvaartboten. Voor cultuurtoeristen wordt ook een bezoek aan het Daphni- klooster op ongeveer negen kilometer buiten het centrum aanbevolen. Het werd gebouwd in de 11e eeuw en is vooral bekend om zijn prachtige Byzantijnse mozaïeken. Dit klooster staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een andere attractie is het klooster Kesariani in de gelijknamige Atheense voorstad. Het is beschilderd met fresco’s, de oudste dateert uit de 14e eeuw. Het klooster zelf werd ook gebouwd in de 11e eeuw en is omgeven door prachtige natuur.

Eten en drinken in Athene

Tijdens een stedentrip naar Athene wordt goed gezorgd voor het fysieke welzijn. De culinaire specialiteiten van de hoofdstad omvatten heerlijke vleesgerechten zoals souvlaki en bifteki , vaak geserveerd met bijgerechten zoals frietjes en een frisse gemengde salade. Naast tomaten, komkommers en andere ingrediënten bevat dit meestal ook olijven en feta, waarvoor Griekenland over de hele wereld bekend is. Een ander typisch Grieks gerecht is de Moussaka, een braadpan aubergine, gehakt en aardappelen met een bechamelsaus. Vanwege de nabijheid van de zee zijn verse vis en zeevruchten ook erg populair in Athene. Typische Griekse alcoholische dranken zijn voornamelijk de ouzo, die vaak wordt verdund met water door de Grieken, en de retsina, een harsachtige witte wijn.

De beste reistijd voor een stedentrip in Athene

Athene heeft een mediterraan klimaat met het hele jaar door milde temperaturen. Daar kan het in de midzomer erg heet zijn met waarden tot 40 ° C. Voor wie de voorkeur geeft aan lagere temperaturen, is Athene het best te bezoeken in de lente of de herfst. Maar zelfs de winter is ideaal voor een bezoek aan de stad. Met een beetje geluk zal de thermometer oplopen tot waarden van maximaal 18 ° C. Een reis in de wintermaanden heeft het voordeel dat het aantal bezoekers aan historische locaties veel lager is dan in de zomer. Als je de bezienswaardigheden van Athene in alle rust wilt zien, dan is een stadsexcursie in november, december of januari dan ook een goede keuze.