Hawai

Hawaii zeilen

Hawaï is de vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika. De hoofdstad is Honolulu. De staat telt 1.262.840 inwoners.
De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: Ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hot spot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het westen liggen en de jongste, actieve in het oosten. Momenteel zijn de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog steeds zeker actief; mogelijk geldt dit ook voor Mauna Kea. Kilauea, in het Volcanoes National Park, heeft bijna continu uitbarstingen, die door toeristen goed bezocht kunnen worden. Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting, voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten.

Nog 30 km verder naar het oosten, ver onder de zeeoppervlakte, werkt een nieuwe vulkaan, Loihi, aan de opbouw van een nieuw eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen.

Mauna Kea (witte berg) is, van de voet tot de top gemeten, de hoogste berg ter wereld: de berg rijst 9000 meter uit boven de zeebodem, en 4207 meter boven zeeniveau. Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld; hij is slechts enkele meters lager dan Mauna Kea, maar heeft een bredere basis.

De berg Haleakala (huis van de zon), een vulkaan op Maui, is bij toeristen bijzonder geliefd. Het is eenvoudig om in een gehuurde auto de 55 km lange weg naar de top af te leggen. Helemaal bovenop de berg is een parkeerplaats. Veel toeristen gaan naar de top van Haleakala om de zonsopgang of zonsondergang daar te bewonderen. Dit is een bijzonder spectaculaire ervaring, niet het minst doordat vanaf die positie precies op de top van de berg helemaal rond kan worden gekeken en aan alle kanten de Grote Oceaan te zien is.

Klimaat:
Het weer in Hawaï is vrijwel constant en er zijn ook weinig temperatuurverschillen. In Hawaï onderscheidt men twee seizoenen, de zomer en de winter. De zomer begint in mei en eindigt in oktober en wordt ook het Kau genoemd. De winter begint in november en eindigt in april. Dat seizoen wordt ook het Ho’oilo genoemd. De dagtemperaturen in de zomer zijn rond 29°C. In de winter is de gemiddelde temperatuur 25°C. De nachttemperatuur bedraagt respectievelijk gemiddeld 19°C en 15°C.

Gescheidenis
Hawaï wordt sinds ca. 400 bewoond door Polynesiërs, waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti. Deze waren bijzonder goede zeevaarders, en spraken een Polynesische taal, het Hawaïaans. Het Hawaïaanse klanksysteem kent slechts 8 medeklinkers, en de taal klinkt daardoor heel snel herkenbaar.

Hoewel wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden reeds in de 16e eeuw gezien zijn, is James Cook de officiële Europese ‘ontdekker’ van de eilanden, die hij de Sandwich Islands (Sandwicheilanden) doopte.

Onder invloed van de contacten met de Europeanen verenigde koning Kamehameha I alle voordien vaak onderling vijandige eilanden tot één koninkrijk. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden. Zo wist het eilandenrijk ondanks zijn strategische ligging het grootste deel van de 19e eeuw een onafhankelijke staat te blijven. In 1893 pleegde een aantal Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep, plaatste koningin Liliuokalani onder arrest en opende de deur voor Amerikaanse inlijving later dat jaar. De aanval op Pearl Harbor (op het eiland O’ahu) op 7 december 1941 door het keizerlijke leger van Japan had als gevolg dat de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog. Het gebied bleef een Amerikaans Territorium tot 1959. Inmiddels was de oorspronkelijke bevolking een kleine minderheid in eigen land geworden en besloot de bevolking een Staat van de VS te worden, hetgeen gebeurde op 21 augustus van dat jaar.

Slechts één van de eilanden, Niihau, heeft nog een geheel autochtoon karakter; het is in zijn geheel privé bezit en is niet voor buitenstaanders toegankelijk, tenzij op uitnodiging.

Eilanden:
De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan. Er zijn 8 grote eilanden; van west naar oost:

Ni’ihau

Ni’ihau is het meest westelijke eiland van de eilandengroep waaruit Hawaï bestaat. Het eiland heeft een oppervlakte 181 km² en telt ongeveer 160 inwoners. Het eiland meet 30 km bij 10 km. Het hoogste punt (Paniau) ligt op 390 m. De enige nederzetting van naam op Ni’ihau is Puuwai. Bovendien is het eiland in privébezit, het is niet toegankelijk voor buitenstaanders, tenzij op uitnodiging.

Het eiland is eigendom van de twee broers uit de familie Robinson. Op het naburige eiland Kauai wonen veel oud-bewoners van Niihau en bezitten de twee broers tevens grote boerderijen. De oud-bewoners van Niihau varen geregeld van en naar het eiland. De familie Robinson en hun gasten vliegen per helikopter vanuit Port Allen airport (Kauai) naar Niihau, waar op diverse plaatsen een helikopter platform is gebouwd. De huizen op Niihau zijn in originele staat en gebouwd in de 19e eeuw. De meeste bewoners, inclusief de familie Robinson, wonen op Kauai.

Op en rond het eiland leven veel verwilderde dieren. Op het eiland leven verwilderde paarden, schapen en geiten, in de wateren rondom het eiland leven veel haaien en dolfijnen.

Kauai
Kauai is een eiland uit de Hawaï-archipel. Het is het vierde grootste eiland uit de groep. Het is ook bekend als het “Garden Isle”.

Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het hoogste punt is Kawaikini, met 1598 meter. De natste plek op aarde bevindt zich op het eiland. De regenval bedraagt jaarlijks 11.700 millimeter. Hierdoor heeft het eiland vele diepe valleien, uitgesleten door de regen.

De naam Kauai heeft geen bekende betekenis. Het zou de naam zijn van de zoon van Hawai‘iloa, de Polynesische ontdekker van de eilanden.

Oahu
Oahu is een van de eilanden van de staat Hawaï. Het is het derde eiland in grootte, met een totaal landoppervlak van 1600 km². Het eiland is 71 km lang en 48 km breed. Het heeft een kustlijn van 366 km.

Zo’n 80% van de bevolking van de staat Hawaï woont op Oahu. Ook de grootste stad en hoofdstad Honolulu is daar gelegen.

De belangrijkste economische sector voor Oahu is het toerisme, met hotels geconcentreerd rond Waikiki, een wijk van Honolulu. Het eiland wordt veel bezocht door toeristen van het vasteland van de Verenigde Staten en uit Canada en Japan.

De op een na belangrijkste sector is defensie en andere regeringsactiviteiten. Op Oahu is een belangrijke marinebasis gevestigd, Pearl Harbor. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse vloot, gestationeerd in Pearl Harbor, door de Japanners aangevallen, wat de deelname van Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte.

De landbouw, voornamelijk bestaand uit het verbouwen van ananas en suikerriet, gaat economisch gezien achteruit.

In de winter is Oahu het centrum van het golfsurfen. De noordwestkust (North Shore) wordt gedurende de wintermaanden bevolkt door vele golfsurfprofessionals die strijden om de ‘Triple Crown of Surfing’, een wedstrijd die gehouden wordt bij de stranden van Haleiwa, Sunset en Banzai Pipeline.

De Amerikaanse series Lost en Magnum P.I. werden hoofdzakelijk op dit eiland opgenomen.

Voor het computerspel Test Drive Unlimited werd Oahu met behulp van satellietbeelden precies nagemaakt en kan men rondrijden op het eiland.

Molokai
Molokai (Moloka’i) is één van de eilanden van Hawaï, dat gebruikt werd om melaatsen op te vangen. Dit eiland kreeg naam door het feit dat Pater Damiaan zich er vestigde als jonge gezonde priester, geldinzamelingen, kleedinzamelingen etc. hield, hij verliet het eiland enkele malen tot hij ziek werd. Hij kreeg melaatsheid door contact met bewoners van het eiland. Hij leefde er tot aan zijn dood en stierf in april 1889.