Het feest van het licht: Midzomer in Scandinavië

Het feest van het licht: Midzomer in Scandinavië

Ga je in juni naar Scandinavië? Dan heb je geluk. Midzomernacht vindt dan namelijk plaatst: een spektakel die mensen samenbrengt tijdens de viering van het licht, natuur en eeuwenoude tradities. Vooral in Zweden, maar ook in Noorwegen, zijn de midzomerfeesten niet te missen; het hele land bereidt zich er maanden op voor.

Ben jij toevallig in Scandinavië tijdens de midzomer? Dan kun je niet anders dan hier deel van uitmaken. Maar wat is midzomer nu precies en hoe wordt het gevierd? Dat lees je hieronder!

Midzomer; de langste dag van het jaar

Midzomer valt rond de ‘zomerzonnewende’; de langste dag van het jaar. Deze fantastische gebeurtenis is een reden voor een groot feest, want de Scandinaviërs omarmen de verlengde daglichturen met open armen.

In ieder land wordt de midzomer op een andere manier gevierd. Tijdens een rondreis Noorwegen zul bijvoorbeeld andere dingen meemaken dan in Zweden. Overal staat echter één ding centraal: samenzijn en blijdschap.

Kleurrijke versieringen en vreugdevuren

Kleurrijke versieringen en vreugdevuren

Een van de iconische kenmerken van de midzomerfeesten in Zweden is de meiboom. Deze hoge, versierde paal wordt op open plekken neergezet en locals komen samen om ze te versieren met bloemen en kleurrijke linten. Of je nu in het noorden bent of een rondreis Zuid-Zweden maakt; de meiboom kom je gegarandeerd tegen!

In Noorwegen worden tijdens de viering vreugdevuren aangestoken langs de kust, aan meren en zelfs op bergtoppen. Families en vrienden verzamelen zich rond de vreugdevuren, delen verhalen, zingen traditionele liedjes en genieten van de warmte van het vuur en van elkaar.

Culinaire versnaperingen

Een midzomerfeest zonder lekkernijen is natuurlijk geen feest. En culinaire hoogstandjes zijn dan ook een centraal onderdeel van de viering. Zo wordt er in Zweden volop genoten van seizoensgebonden lekkernijen zoals ingelegde haring, aardappelsalade, gemarineerde zalm en aardbeientaart.

Ben je in Noorwegen tijdens de midzomer? Dan kun je gerookt vlees, heerlijke kazen, knäckebröd en koningskrab verwachten. Yum! Uiteraard vloeit de alcohol ook rijkelijk…

Bloemenkronen

Bloemenkronen, of ‘blomsterkransar’, zijn een andere geliefde traditie tijdens midzomer. Zowel in Noorwegen als in Zweden maken locals deze unieke kronen van wilde bloemen.

De kronen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook een knipoog naar het oude geloof dat het dragen van bloemen geluk brengt en beschermt tegen boze geesten. Ben je zelf in Scandinavië tijdens midzomer? Dan kun je niet anders dan ook een krans op je hoofd zetten…

Feesten tot in de late uurtjes

Als de avond valt op midzomeravond ben je getuige van een magische transformatie van het landschap. De aanhoudende schemering werpt een surrealistische gloed over het feestgeruis en creëert een magische sfeer die je nog lang zal bijblijven.

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en gemakkelijke dansschoenen aantrekt, want voorlopig ga je nog niet slapen…

Ben je zo enthousiast over alle gebeurtenissen dat je meteen je moeder, vriendin of opa wilt bellen? Check dan eerst even goed hoe het zit met je telefoonabonnement, voordat je onverwachte kosten maakt.

Of het nu gevierd wordt in de fjorden aan de kust van Noorwegen of in de idyllische landschappen van Zweden; midzomer is een betoverende mix van traditie, natuur en vriendschap. Laat het noorderlicht dus een keer voor wat het is; kom in juni naar Scandinavië om dit spektakel te ervaren!