Interessante weetjes over de Inca’s en Machu Picchu

Interessante weetjes over de Inca’s en Machu Picchu

De Inca’s waren de vroegere heersers over een groot deel van het huidige Zuid Amerika. Het rijk ontstond in het begin uit slechts een aantal steden in het huidige land Peru. Cuzco was de belangrijkste stad. Vanuit hier breidden de Inca’s hun rijk snel uit hetzij op diplomatieke wijze of met bruut geweld. Op de top van hun macht besloeg het rijk delen van het huidige Peru, Bolivia, Chili, Colombia, Argentinië en Ecuador.

Machu Picchu

De Inca’s waren een zeer ontwikkeld volk met een bijzondere cultuur en rijke geschiedenis. Een van de hoogstandjes die zij wisten te realiseren was de bouw van de stad Machu Picchu. Zij bouwden deze stad hoog in het Andesgebergte op bijna 2.500 meter hoogte.

Een waar kunststukje. De bouwmaterialen die benodigd waren voor de bouw van de stad en zonnetempel moesten immers door mensenhanden met hulp van lama’s via de smalle bergpaden naar boven worden gebracht.

Het werd het domein voor de koning en zijn gevolg en andere hooggeplaatste Inca’s. Er was ook een speciale plaats waar offers werden gebracht. De Inca’s waren zeer nauw verbonden met natuurverschijnselen als regen en vuur. Ze geloofden dat hun koning afstamde van de Goden.

Na de strijd met de Spanjaarden werd vlak voor de val van het rijk de stad verlaten. Omdat het op een zeer afgelegen plek lag, werd de stad pas eeuwen later opnieuw ontdekt.

Vandaag de dag is het een van de populairste attracties van het land. Er worden diverse trekkings aangeboden naar Machu Picchu. Een van de bekendste is de Inca Trail.

Bijzondere uitvindingen

De Inca’s waren erg slim en deden veel uitvindingen. Zo ontwikkelden ze een heel slim netwerk van koeriers. In feite de voorloper van ons huidige koeriersnetwerk. Deze brachten via het uitgebreide wegennetwerk allerlei poststukken en goederen naar de diverse post stations.

Ze waren ook op medisch vlak heel kundig. Uit onderzoek van gevonden schedels bleek dat zij de druk in de hersenen konden verminderen en mogelijk zelfs tumoren konden verwijderen.

Daarnaast ontdekten ze hoe zij hun eten, voornamelijk aardappels, lang konden bewaren. Dit deden ze onder doeken waar ze het lieten bevriezen in de koude nachten van de Andes. In de ochtend stampten zij het vocht eruit. Zo bleven de aardappels veel langer houdbaar.

Machu Picchu bezoeken

Als je Machu Picchu wilt bezoeken, vlieg je eerst naar Lima, de hoofdstad van het land. Vanuit ons land vliegen er diverse maatschappijen naartoe. De wachtrijen op de luchthavens zijn nog niet verdwenen. De kans op vertraging of annulering van je vlucht is nog altijd aanwezig. In de passagiersrechten vertraging en annuleringen lees je alles over wanneer je recht hebt op een vergoeding. Vanuit Lima reis je vervolgens door naar Cusco vanwaar je een trip naar Machu Picchu kunt boeken.