Stedentrip Istanbul

Istanbul Bosphorus

Istanbul is al bijna 2000 jaar een van Europa’s leidende metropolen. Het is een van de oudste steden ter wereld; trots en majestueus, het ligt direct aan de Bosporus, die beroemde waterweg.

Istanbul is oud en toch op de een of andere manier ook de jongste stad van Europa – of moeten we nu Azië zeggen? – en heeft meer dan 2000 moskeeën. De Yeni Cami (nieuwe moskee) en Sultanahmet Camii (Blauwe Moskee) zijn beide zeker een bezoek waard. Een wandeling door de levendige bazaars, ruilhandel, dineren in voortreffelijke restaurants, snacken op Turkse lekkernijen van de straatverkopers, en altijd het prachtige uitzicht op de Bosporus of prachtige oude gebouwen – dit alles is tijdens uw stedentrip Istanboel.

Melancholie bestaat naast pulserend leven. De stad leeft door zijn geschiedenis, maar verrast ook en overtuigt zijn bezoekers met zijn opwindende levensstijl en galerijen, musea, bars, restaurants en stijlvolle clubs. Een bezoek aan het eiland Burgazada is pure romantiek.

Praktische informatie over Istanbul

Istanbul is de meest bevolkte stad in Turkije, gelegen aan de Bosporus.

In Istanbul wonen ongeveer 14 miljoen mensen

Openbaar vervoer: Een ietwat ingewikkeld systeem van metro’s, bussen, pendeltreinen, trams en veerboten.

Klimaat in Istanbul:  Milde, vochtige zeeklimaat. Temperaturen bereiken vaak 30 ° C in de schaduw in de zomer. De winters zijn koel, met een gemiddelde temperatuur van 4-5 ° C.

Beste tijd om van maart tot mei te bezoeken. Hoewel het ’s morgens meestal nog steeds koel is, is de stad in vuur en vlam met miljoenen tulpen.

Er zijn drie luchthavens in Istanbul: Luchthaven Istanbul Ataturk; 24 km ten westen van de stad. Luchthaven Sabiha Sokcen airport; 24 km ten oosten van de stad. En de nieuwe geopende luchthaven Istanbul airport: Ligt ongeveer 30km ten noorden van de stad, langs de zwarte zee kust.

Vervoer naar het centrum: Elke 15 minuten gaan de bussen van en naar Taksim. Er is ook metro verbinding naar Luchthaven Istanbul Ataturk:

Neem de metro (Metro) naar Zeytinburnu, en vanaf daar de tram naar het centrum.

Met de taxi duurt normaal gesproken 25 minuten, maar afhankelijk van het verkeersvolume kan dit langer zijn.
De meeste musea’s zijn in Turkije maandag gesloten.

Ontdek Istanbul met 36 hoogtepunten

Wil je indrukwekkende attracties bezoeken? Bent u geïnteresseerd in fascinerende gebouwen van kunst en cultuur? We hebben een selectie voor u samengesteld.

Topkapi Sarayi (Topkapi paleis)

Gedurende verschillende eeuwen was het Topkapi-paleis (Topkapi Sarayi) zowel residentie als zetel van de regering voor de sultans en het bestuurscentrum van het Ottomaanse rijk. Het paleis bestaat uit zes gebieden: de keizerlijke poort, vier binnenplaatsen en een harem. De eerste binnenplaats was hoofdzakelijk voor optochten; de tweede was het politieke centrum (plein van de Raad); de derde kon alleen met speciale toestemming worden betreden omdat het de troonzaal voor recepties bevatte, en de vierde had veel parken en terrassen. Indrukwekkend en opwindend.

Aya Sofya (Hagia Sophia)

De Aysasofya, of Hagia Sophia (het vertaalt als «heilige wijsheid») regeert over het oude deel van Istanbul. Met zijn vier minaretten en het glinsterende rode metselwerk is het 1400 jaar oude gebouw een van de herkenningspunten van Istanbul. Het was ooit een Byzantijnse kerk, toen een moskee, en nu is het een museum.

Süleymaniye Hammam

Een bezoek aan een hamam, het traditionele Turkse bad, is een essentieel onderdeel van elk bezoek aan Istanbul. Dit stoombad maakte ooit deel uit van het Süleymaniye-moskeecomplex en is een van de meest traditionele baden in de stad. Het werd gebouwd door Architect Sinan, de grootste van alle Ottomaanse architecten. Mensen liggen op grote, hete marmeren platen in de hammam en als je wilt kun je worden ingezeept of gemasseerd.

Süleymaniye camii

Gebouwd door de belangrijkste architect van Ottomaanse tijden, Arhitect Sinan, is dit buitengewone monument het grootste moskeecomplex van Istanboel. De moskee werd gebouwd tussen 1550-1557 door Sultan Süleyman, de Magneficent op het hoogtepunt van het Ottomaanse rijk. Op de lange lijst van de bewonderde gebouwen van Sinan, behoort de Süleymaniye-moskee tot de top. De moskee bekroont een van de zeven heuvels van Istanbul.

De Suleymaniye-moskee maakt deel uit van een külliye bestaande uit een ziekenhuis, een soepkeuken, een hamam, een bibliotheek en een medrese (religieuze school). Het was de eerste moskee met vier minaretten. De rechthoekige uitgave is vergelijkbaar met de Hagia Sophia, maar veel verfijnder. De gebrandschilderde ramen naast de mihraba behoren tot de oudste en mooiste kunstwerken uit de geschiedenis van Istanbul.

Misir Çarsisi (Egyptische kruiden markt)

De beroemde Misir Çarsisi ligt dicht bij de Galatabrug en de Nieuwe Moskee. De overdekte Egyptische Bazaar wordt ook wel de Spice Bazaar genoemd. Het werd gebouwd in 1663 als onderdeel van de Yeni Camii («Nieuwe moskee»), die werd gefinancierd door huurprijzen van de winkels. Vanaf het begin verkocht het specerijen uit veel verschillende landen. Goederen werden gelost op de nabijgelegen banken. Wandel vandaag nog door de Bazaar, en naast het zien van de specerijen die uit enorme zakken worden verkocht, zie je ook gedroogde vijgen, abrikozen, pistachenoten, amandelen, honing en de alomtegenwoordige appelthee.

Dolmabahçe sarayi (Dolmabahçe Palace)

Het Dolmabahçe-paleis (Dolmabahçe Sarayı) werd gebouwd in opdracht van Sultan Abdülmecid I tussen 1843 en 1856. Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 m2 en bevat 285 kamers, 46 hallen, 6 baden en 68 toiletten. Het district waar het paleis zich bevindt, werd “Beşiktaş” genoemd. Na de ontginning van dit moerasland stond het bekend als Dolmabahçe, wat ‘gevulde tuin’ betekent. Dit gebied maakte vele jaren deel uit van de keizerlijke tuinen.

Het paleis is ook versierd met prachtige kroonluchters van Baccarat, Europees meubilair, porselein en brillen uit Europa en het Verre Oosten en tapijten van Hereke.

Sultanahmet Cami (Blauwe moskee)

De Sultanahmet Cami staat bij Europeanen bekend als de «Blauwe Moskee». Het dankt zijn naam aan de overvloed aan wit-blauwe tegels die de koepel en het bovenste deel van de muren sieren. De moskee heeft zes minaretten en wordt beschouwd als een van de mooiste en meest indrukwekkende moskeeën van Istanbul.

Kapali Carsi (Grand Bazaar)

De Grand Bazaar heeft de aantrekkelijkste bezienswaardigheden van Istanbul met meer dan 58 overdekte straten en meer dan 1200 winkels. De Grand Bazaar staat bekend om zijn winkels in sieraden, aardewerk, kruiden en tapijten. De bazaar staat bekend om leren jassen, koperen stills, bidparels, zilveren en gouden sieraden.

Pierre Loti

Op de top van Eyup Sultan Cemetery vindt u een van de beste plekken om naar de beroemde Gouden Hoorn van Istanbul te kijken. Of u nu op zoek bent naar om iets te eten voor uw eigen ontdekkingen, Pierre Loti biedt de ideale achtergrond om dat te doen.

Gouden Hoorn

De Gouden Hoorn gevormd door de ineenstorting van het land en de daaruit voortvloeiende vulling met zeewater, is de natuurlijke haven die door de geschiedenis heen door Istanbul werd gekoesterd. Als een van de oudste nederzettingen van de wereld, was de naam gebaseerd op de Griekse mythologie.

Yeni Cami  (Nieuwe moskee)

De nieuwe moskee (Yeni Cami) ligt dicht bij de Misir Çarsisi (Kruidenbazaar) en de Galatabrug. Ook bekend als de Valide-Sultan-moskee, werd het gebouwd om een ​​uitgebrande ruïne te vervangen, daarom wordt het de «Nieuwe Moskee» genoemd. Het werd voltooid in 1663. Het heeft 66 koepels en halve koepels en is een architectonische traktatie voor de ogen. Tegenwoordig is het voeren van de duiven buiten de moskee een populair ritueel voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Galata kulesi (Galata-toren)

De Galata Kulesi (Galata-toren) werd in 1348 door de Genuese gebouwd en was het hoogste deel van de vesting die de nederzetting omringde. Op een hoogte van 62 m en met een open galerij onder de top van de toren, zorg ervoor dat je de lift neemt en geniet van het geweldige uitzicht.

Kanyon (Exclusief winkelcentrum)

Ongeveer 150 winkels op vier verdiepingen: fans van merknamen zullen verwend worden met hun keuze bij de Kanyon. De winkels bevatten grote namen zoals GAP, Max Mara en Bally. De modewinkel Harvey Nichols biedt exclusieve labels zoals Tory Burch, Emilio Pucci en Diane von Fürstenberg. Het architectonisch indrukwekkende Kanyon-centrum heeft ook een aantal geweldige cafés en restaurants. Je kunt jezelf versterken bij de elegante Amerikaanse koffieketen Dean & Deluca of in het Aziatische restaurant Wagamama. Het heeft ook een multiplex bioscoop.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum (Arkeoloji Müzesi) op ​​het terrein van het Topkapi-paleis is een van de belangrijkste musea in Turkije. Het bevat 15.000 archeologische vondsten, variërend van Hettitische spijkerschrifttabletten tot de beroemde Alexander Sarcofaag. Het museum herinnert ons er in de eerste plaats aan dat onze beschaving het daglicht zag in deze uithoek van de wereld en ten tweede dat andere volkeren hier woonden voor de Turken. Na een reis door de geschiedenis van de wereld, kunt u ontspannen en bijkomen in de idyllische theetuinen in het park. Meer info

Miniaturk (Mini Maduradom van Turkije)

Miniatürk, dat het rijke architecturale erfgoed samenbracht van de beschavingen die hun sporen hadden achtergelaten en achtergelaten op dit oude land van oude tijden tot Rome, Byzantijns, het Seltsjoekse rijk en het Ottomaanse Rijk.

Miniaturk is een showcase geworden van Turkije met de Slogan van ‘A small Model of a Big Country’.

In Miniaturk worden in totaal 134 modellen getoond, 61 uit Istanbul, 60 uit Anatolië en 13 uit Ottomaans grondgebied buiten Turkije, die werden geselecteerd uit duizenden architecturale werken op basis van hun reputatie en representativiteit van hun menstruatie. Alle modellen zijn 1/25 van de ware grootte. Meer info op miniaturk.com.tr

Istanbul Modern (Museum voor moderne kunst)

Dit privémuseum is sinds 2004 gewijd aan moderne kunst. Het is gelegen op een terrein van 8000 m² aan de Bosporus en vanuit het museumcafé heeft u een prachtig uitzicht over het water, de Hagia Sophia en het Topkapi-paleis. Vooral de wisselende tentoonstellingen en gebouwen zijn een bezoek waard – en er is ook een galerij voor fotografie, een bibliotheek en een bioscoop.

Sakip Sabanci Museum

Het Sakip Sabanci-museum is gevestigd in een fantastische villa in een van de oudste delen van Istanbul aan de Bosporus. De villa werd in 1950 gekocht door de familie Sabanci, een van de rijkste Turkse industriële families. Het werd in 2002 een privémuseum en werd al snel een van de beste musea in Turkije. Naast permanente tentoonstellingen van Ottomaans-Turkse kunstenaars zijn er ook verschillende tentoonstellingen van klassieke westerse hedendaagse werken van kunstenaars, waaronder Picasso en Dalí. Meer info

Yıldız Paleis

Het Yıldız Palace, gelegen tussen Beşiktaş en Ortaköy, in het Yıldız-park, is een complex met een oppervlakte van 500.000 m2 en bestaat uit verschillende paviljoens, paleisgebouwen en andere service- en managementgebouwen. De naam van dit complex komt van het paviljoen gebouwd door Sultan Selim III in de grote tuinen waaruit het Yıldız-park bestaat. De gele zaal in het Yıldız-paviljoen is prachtig versierd met landschappen geschilderd op het plafond. Dit complex is uitgebreid door veel Ottomaanse sultans, maar tijdens de periode Sultan Abdulhamid II werd dit complex nog verder uitgebreid.

Beylerbeyi Paleis

Het paleis werd besteld door Sultan Abdulaziz en werd tussen 1861-1865 gebouwd ter vervanging van een houten paleis van Sultan Mahmut II. Dit paleis was zowel een zomerpaleis als een gastenverblijf voor bezoekende monarchen. Bij de ceremoniële opening van het paleis werd keizerin Eugenie, de vrouw van de Franse koning Napoleon III, uitgenodigd en bracht enkele dagen hier door. Het paleis wordt ook wel Eugenie’s Palace genoemd.

Aquaduct van Valens

Aquaduct van Valens

Het aquaduct van Valens, in het Turks bekend als het Bozdogan-aquaduct, is in de 4e eeuw gebouwd door de Romeinse keizer Valens. Het is meerdere malen gerestaureerd tijdens het Ottomaanse rijk en is tegenwoordig een van de belangrijkste historische monumenten van Istanbul.

Balat

Gelegen aan de oevers van de Gouden Hoorn en met een betoverend uitzicht, trekt Balat de reisminnaars uit de hele wereld aan met zijn smalle straatjes en historische huizen. Terwijl u over de geplaveide wegen van de wijk loopt, kunt u kleurrijke oude gebouwen zien en indrukwekkende foto’s maken tijdens uw stedentrip Istanbul in deze unieke sfeer.

Beyazit Square

Het Beyazit-plein was een van de grootste pleinen van het Byzantijnse rijk en ook tijdens het Ottomaanse Rijk als paleisplein groeide het uit tot prominente plek. Het is de huidige universiteit van Istanboel en ligt in het hart van het historische schiereiland.

Universiteit van Istanbul

De universiteit van Istanbul, die in 1933 werd opgericht als de eerste universiteit van Turkije, is gevestigd in de provincie Fatih. De basis van deze diepgewortelde universiteit gaat terug naar de Sahn-ı Seman Madrasa die is opgericht na de verovering van Istanbul

Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel

Het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel bevindt zich in de Sint-Joriskathedraal in het district Fener (Phanar). De oecumenische patriarch, die wordt beschouwd als de “Primus inter pares” (eerste onder gelijken) onder de orthodoxe wereld, wordt beschouwd als de spirituele leider van de 250 miljoen orthodoxe christenen ter wereld.

Hippodrome Square

De Hippodrome van Constantinopel werd gebouwd als een paardenrenbaan in ongeveer 200 na Christus. door de Romeinen. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor wagenrennen en andere openbare evenementen, en het stadion rondom het circuit hield meer dan 100.000 mensen vast. Er zijn nog resten van de Hippodrome bij de Sultan Ahmet moskee.

Kerk van St. Mary

Kerk van St. Mary gelegen in de wijk Tarlabasi van Istanbul werd gebouwd in de 17e eeuw. Als een van de beste voorbeelden van stenen metselwerk, heeft de kerk ook een school. Gerepareerd verschillende tijden door de geschiedenis, de kerk draagt ​​groot belang voor de Assyriërs.

St. Antoine Church

De eerste St. Antoine-kerk was van hout en gebouwd in 1230, maar werd in de 17e eeuw met vuur verwoest, in 1724 verplaatst en herbouwd met rode bakstenen. De kerk in de Istiklal-straat verwelkomt mensen van elke overtuiging en laat ze wensen doen door kaarsen aan te steken.

Istiklal caddesi - Istiklal Avenue

Gelegen in de historische wijk Beyoglu, het is een dappere voetgangersstraat, ongeveer drie kilometer lang, met tientallen boetieks, muziekwinkels, boekhandels, koffiehuizen, bioscopen, theaters, kunstgalerijen, bibliotheken, pubs, nachtclubs, historische patisserieën en nog veel meer.

Oude boekenmarkt

Van de Ottomaanse periode tot vandaag, bevindt de oudste boekenmarkt van Turkije zich op het Beyazid-plein. Je moet Old Book Market bezoeken, inclusief vele boekwinkels om te verdwalen tussen de geur van oude boeken die eeuwen tarten.

Ortaköy Seaside

Gelegen aan de kust, Ortaköy is een aantrekkelijke plek voor toeristen met zijn kunstgalerijen, nachtclubs, cafés, bars en restaurants. In de geschiedenis heeft Ortaköy een belangrijke plaats in zowel de Byzantijnse als de Ottomaanse periode.

De Galata Mevlevi Lodge

De Galata Mevlevi Lodge bracht muziek en verlichting samen en was het eerste Mevlevi-huis in Istanbul. Door deze authentieke plek te bezoeken, kunt u verschillende werken bekijken, waaronder muziekinstrumenten, naast werken en handschriften van de Mevlevi-cultuur.

Muren van Constantijn

Deze historische stadsmuren, bekend als muren van Constantijn, werden in de 5e eeuw gebouwd. Gebouwd door Byzantijnse keizer Theodosius de 2e, raakten ze na verloop van tijd beschadigd. Meer onder de verovering van Istanbul, Fatih Sultan Mehmed repareerde ze naderhand.

Yedikule-fort

Ontworpen als triomfboog tijdens het Byzantijnse tijdperk, werd de structuur daarna samengevoegd met een fort met vier torens. Na de verovering van Istanbul werden nog drie torens aan het fort toegevoegd en na verloop van tijd werd het genoemd als Yedikule Dungeons. Als een van de oudste openluchtmusea van Turkije, moet je deze indrukwekkende site zeker bezoeken.

Kiz kulesi (Maiden's Tower)

Maiden’s Tower ligt langs de kust van de wijk Salacak in de wijk Üsküdar. Hier kunt u foto’s maken van 360 graden uitzicht op de Bosporus en de oude stad.

Istanbul Sapphire

Bij Sapphire View Terrace op een hoogte van 236 meter kun je het 360 ° Istanbul-uitzicht ervaren dat je overal in Istanbul kunt zien. Meer info

Camlica Tepesi (Camlica Hill)

Camlica Hill is waarschijnlijk de nummer één plek voor het bekijken van de zonsondergang over Istanbul. Het biedt een uniek perspectief op de stad, met uitzicht op de oude stad – Sultanahmet, de gebieden Besiktas en Beyoglu, de eerste Bosporus-brug en de belangrijkste waterweg van Istanbul, de Bosporus.