Landkaart van italie

Italie landkaart

Deze kaart toont het land van Italië. Naast het vasteland omvat het ook de eilanden Sardinië, Sicilië en verschillende kleinere eilanden, zoals de Toscaanse archipel, de Pelagie-eilanden of de Pontine-eilanden. De zes naburige staten van Italië zijn ook te zien, met de grotere landen slechts gedeeltelijk in beeld. Daarnaast kunt u enkele andere landen zien, zoals Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Hongarije en verschillende Noord-Afrikaanse staten zoals Algerije en Tunesië. Een aanzienlijk deel van de kaart wordt ingenomen door de Middellandse Zee.

De hoogste bergketens liggen in Noord-Italië. Dit zijn de Alpen en de Dolomieten. Het hoogste punt van Sicilië is de 3.323 m hoge vulkaan Etna.

Met ongeveer 60.600.000 inwoners is Italië een van de meest bevolkte landen in Zuid-Europa. Politiek is het verdeeld in 20 regio’s. Elk van hen heeft zijn eigen regering. De regio’s bestaan ​​uit 92 provincies en 14 grootsteden. De grootste stad van Italië is Rome, gevolgd door Milaan en Napels. De buurlanden zijn Frankrijk, Oostenrijk, San Marino, Zwitserland, Slovenië en Vaticaanstad. Italië ligt aan de Middellandse Zee, met de noordwestelijke kustlijn naar de Ligurische Zee, het zuidwesten naar de Tyrrheense Zee en de oostkust tot de Adriatische Zee geteld.

 

Kaart Italie

Laart van Italie

Politiek gezien is het land verdeeld in 20 regio’s, waarvan er vijf een speciaal statuut hebben. De regio’s zijn op hun beurt in 110 provincies (met inbegrip van de autonome provincies Trento en Bolzano in de regio Trentino-Alto Adige) verdeeld, waarvan sommige nog steeds in opkomst. Is uniek in de wereld die zich in het Italiaanse grondgebied twee onafhankelijke staatjes: San Marino (met zijn kasteel op de grens tussen de Marche en Emilia-Romagna) en het Vaticaan in het centrum van Rome. De Italiaanse Republiek omvat ook de gemeente Campione d’Italia in het Zwitserse kanton Ticino.

Afgezien van de Europese Unie, Italië is een lid van de Verenigde Naties (sinds 1955), de NAVO (sinds 1949) en is een van de landen van de G8.

De symbolen van de Italiaanse Republiek zijn de tri-color vlag (elk met een verticale groene, witte en rode strepen), die in Reggio Emilia werd opgehaald voor het eerst in 1797 en het officiële wapen van bestaande uit een vijf-gerichte witte ster.

Het Italiaanse volkslied wordt ook Mameli hymne genoemd, naar de auteur van de tekst (1847). De muziek werd vervolgens gecomponeerd door Michele Novaro. Het is het officiële Italiaanse volkslied sinds 1946.

Oppervlakte:  301 302 km²

De regio’s van Italie:

Abruzzo (abruzzo)
Valle d’Aosta (Valle d’Aosta)
Apulië (Puglia)
Basilicata (Basilicata)
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Giulia (Friuli-Venezia Giulia)
Calabria (calabria)
Campanië (Campania)
Lazio (Lazio)
Ligurië (Ligurië)
Lombardije (Lombardia)
Marche (Marche)
Molise
Piemonte (Piemonte)
Sardinië (Sardegna, Sardinië)
Sicilië (Sicilia)
Toscane (Toscana)
Trentino Alto Adige (Trentino Alto Adige)
Umbria (umbria)
Veneto (Veneto)

Topografie van Italie:

Italië bestaat grotendeels uit het Italiaanse schiereiland. De vorm van het land lijkt op die van een boot. De lengteverlenging van noord naar zuid is ongeveer 1 000 km, de maximale breedte bij de Alpenbogen ongeveer 250 km. Het breedste deel van het schiereiland is ongeveer 240 km lang. De Alpen in het noorden van het land strekken zich uit over een brede boog van Ventimiglia in het westen tot Gorizia in het oosten. Tussen de Alpen en de Apennijnen ligt de brede Po-vallei. Het noordelijke deel van de Apennijnen strekt zich uit langs de Golf van Genua tot ongeveer de hoogte van de Tiber. De centrale Apennijnen bestaan ​​uit verschillende subgebergten. De zuidelijke Apennijnen strekken zich uit ten zuidoosten van de Sangro-vallei tot de kust aan de Golf van Taranto. De Apennijnen vormen de waterscheiding van het Italiaanse schiereiland.

Slechts ongeveer een derde van de totale oppervlakte van Italië wordt bezet door vlaktes. De grootste is de Po-vallei. Aan de vlakke kust van de Adriatische zee strekken zich brede zandstranden uit. Dit ondiepe zeegebied is nauwelijks bevaarbaar, behalve in de regio Venetië. Het centrale deel van de westkust wordt gekenmerkt door heidevelden, de Campagna di Roma, de Pontijnse moerassen en de Maremma.

De westkust van Italië is zeer gearticuleerd en rijk aan baaien en baaien. De klif en de bergkust bieden een verscheidenheid aan natuurlijke havens en ankerplaatsen. In het noordwesten ligt de Golf van Genua, met de haven en commerciële stad Genua. Napels, dat ook een grote haven heeft, ligt aan de Rada di Napoli, die wordt gedomineerd door de vulkaan de Vesuvius. Verder naar het zuiden, aan de Golf van Salerno, ligt de havenstad Salerno. Aan de zuidoostkant van het Italiaanse schiereiland ligt de Golf van Taranto, die de “laarshiel” (het oude Calabrië) scheidt van de “laarsentop” (nu Calabrië). De Apennijnen, die worden onderbroken door de Straat van Messina, vinden hun voortzetting op het eiland Sicilië, dat wordt gedomineerd door de Etna (3 340 m). Andere actieve vulkanen zijn de Stromboli op het gelijknamige eiland Lipari, ten noordwesten van de Straat van Messina. Italië heeft veel rivieren, maar de Po en de Adige zijn de belangrijkste. De Po loopt in oostelijke richting ongeveer 652 km breed en mondt uit in de Adriatische Zee. De Po is grotendeels bevaarbaar en vormt samen met zijn zijrivieren een 965 km lang netwerk van binnenwateren. De Etsch, die aanzienlijk korter is, komt vanuit de Oostenrijkse provincie Tirol in Italië en stroomt ook de Adriatische Zee in. De rivierbeddingen van de Po en de Adige ondiep door rotsafzettingen van de bergen geleidelijk aan alluviale vlaktes.

De ondiepe rivieren van het Italiaanse schiereiland drogen vaak uit tijdens de hete zomermaanden en zijn van weinig belang voor de industrie en als waterwegen. De belangrijkste rivieren van de Italiaanse laars zijn de Arno en de Tiber. De Arno rijst op in de Apennijnen en stroomt in westelijke richting ongeveer 241 km breed door een zwaar gebruikte landbouwvallei. Hij doorkruist de steden Florence en Pisa. De Tiber, waarvan de bron niet ver van de oorsprong van de Arno ligt, stroomt door de stad Rome.

Italië heeft veel uitgestrekte en pittoreske meren, waarvan er vele schilderachtig zijn omgeven door bergen en omgeven door toeristische resorts. Het Gardameer, het Lago Maggiore, het Comomeer, het Iseomeer en het Meer van Lugano behoren tot de belangrijkste meren in Noord-Italië. De meren op het Italiaanse schiereiland zijn aanzienlijk kleiner en omvatten onder meer het Trasimeno, het meer van Bolsena en het meer van Bracciano.