Home Vakantie landen in Europa Italie Stedentrip Milaan

Stedentrip Milaan

DELEN

Milaan is een dynamische Noord-Italiaanse grootstad met vele facetten, zowel toeristisch als economisch. Het is voor Italië de tweede belangrijkste stad, na Rome. Zijn monumenten weten zowat elke toerist te imponeren: de Duomo of Domkerk, het monumentale kerkhof Cimitero Monumentale of het kasteel Castello Sforzesco. Dit groots renaissancekasteel huisvest nu belangrijke musea, maar aan de top staat het Pinacoteca di Brera dat bekend staat voor zijn grote en unieke collectie Italiaanse schilderkunst. In dit citytripdossier van Milaan vind je bij ‘bezienswaardigheden’ een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet gezien hebben.

Een jurkje van Dolce & Gabbana, schoenen van Gucci … Milaan is een droom voor wie van mode en designspulletjes houdt. De Quadriletero d’Oro, ‘de gouden vierkante kilometer’ tussen de Via Montenapoleone, Via della Spiga en Via Sant’Andrea, is de meest gesofistikeerde shoppingzone. Bewonder ook de glitterati (flanerende Milanezen die willen gezien worden) in de stijlvolle winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele. We hebben een paar winkeltips opgenomen in dit citytripdossier.

Milaan is een flitsende wereldstad met een hip en trendy karakter. Ook de Milanese keuken is creatief en ‘s nachts wisselen de ‘hot spots’ mekaar snel af. Dankzij de frequente dagelijkse luchtverbindingen tussen Milaan en Brussel/Amsterdam is deze stad een ideale bestemming voor een citytrip, shoppingweekend of een ontspannend weekendje weg.

BEZIENSWAARDIGHEDEN Milaan

KERKEN
De Duomo of Domkerk: De Dom van Milaan is een begrip. De reusachtige kathedraal Santa Maria Nascente domineert het centrum. Het is een van de grootste gotische kerken ter wereld, 157 m lang en 92 m breed. De bouw ervan begon in de 14de eeuw, de afwerking was pas een paar honderd jaar later, eind 19de eeuw om precies te zijn. Net zoals de buitenkant zal ook het interieur van deze kathedraal je imponeren. De vele praalgraven, de bronzen kandelaar van 5 meter hoog, het prachtige koor, de 16de eeuwse glasramen en de schatkamer zijn maar een paar items die je aandacht verdienen. Je kan ook nog de toren beklimmen voor een mooi panorama over de stad Milaan.
De immense Piazza del Duomo is het beroemdste plein van de stad. In de buurt hangt de jeugd graag rond. In de wandelgangen langs het plein flaneren duur geklede dames, giechelende schoolmeisjes en verliefde koppeltjes. Er wordt gepraat, gelachen en vooral gekeken. Voor de Milanezen is ‘la bella figura’ heel belangrijk.
Santa Maria delle Grazie: In tegenstelling tot de Dom werd deze kerk in een kwarteeuw gebouwd, met name in de 15de eeuw. Aangrenzend werd er een klooster bijgebouwd. De kloostergang, de kapel van de Madonna delle Grazie, de koepel en de terracotta versieringen op de buitengevel zijn maar een paar redenen die een bezoek aan deze kerk motiveren. Vooral ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci is de grote publiekstrekker van deze kerk, doch na een jarenlange restauratie is het werk in de kloosterrefter slechts te bezoeken na afspraak. Reserveren is verplicht, minimum 2 dagen op voorhand op het telefoonnummer: +31 2 8942 1146.
Sant’ Ambrogio: De voormalige bisschop van Milaan, Ambrogio (4de eeuw) is de patroonheilige van Milaan. Het is de oudste kerk van de stad en volgens sommigen de mooiste, door zijn eenvoud. Bezienswaardig zijn o.m. de sarcofaag, het altaar met baldekijn en de crypte.

MUSEA

Pinacoteca di Brera: Dit is het topmuseum van Milaan. Ze bevat de grootste collectie Italiaanse schilderijen. De meeste werken zijn afkomstig uit kerken en kloosters die door Napoleon werden aangeslagen.
www.brera.beniculturali.it
Castello Sforzesco: In dit groots kasteel, dat je trouwens gratis kan bezoeken, zijn vele stadsmusea ondergebracht. Schilderijen, meubilair, beeldhouwwerken, fresco’s en uiteraard het monumentale bouwwerk kan je er bewonderen. Rond het kasteel ligt een grote tuin die ook vrij is opengesteld voor het publiek.
Museo Poldi-Pezzoli: Een schatrijke Milanees verzamelde een rijke collectie kunstwerken en dit is nu te zien in zijn gerestaureerde villa. Aan het interieur werd niets gewijzigd zodat je zich ook kan inleven in de periode van 19de eeuw.
www.museopoldipezzoli.it

Museo del Duomo: Het Dommuseum werd ondergebracht in het Palazzo Reale en daardoor krijg je meteen twee belangrijke bezienswaardigheden in één bezoek. Er is ook nog een kerk in dit paleis en er gaan tijdelijke tentoonstellingen door van moderne kunst.
Galleria d’Arte Moderna: Het Museum voor Moderne Kunst is ondergebracht in een prachtige villa (Villa Reale). Het bevat vooral werken van Italiaanse en Franse kunstenaars uit de laatste twee eeuwen.

Galleria Vittorio Emanuele II: Via deze galerij in kruisvorm kan je van de Piazza del Duomo naar ‘La Scala’ wandelen. Exclusieve boetieks, dure restaurants en gespecialiseerde winkels maken het tot de pronkplaats bij uitstek. Hier moet je gezien zijn als je wat wil betekenen in Milaan. Het is een 19de eeuwse galerij met een glazen dak en een mooie koepel op het centrale plein. Dit is een van de mooiste overdekte pleinen ter wereld.
Cimitero Monumentale: Je moet er zich een stukje voor verplaatsen naar het noorden van Milaan maar het loont echt de moeite. Dit is een monumentaal kerkhof waar bekende Milanezen en zelfs andere Italianen zijn begraven. Het spreekt voor zich dat zij niet tevreden zijn met een gewone zerk, vandaar kan je daar monumentale en kunstzinnige gedenkstenen bewonderen. Het kerkhof kan je het best te voet bereiken via het park van het Castello Sforzesco, uitgang aan de Arena en via de Via Montello.
Teatro alla Scala: ‘La Scala’ zoals het theater in de volksmond heet is wellicht een van de bekendste theaters van Italië, hier als zanger mogen optreden is een hele eer. Zonder onderbreking kan je hier, na een grondige restauratie en modernisering, wekelijks muziekvoorstellingen bijwonen. Aan het theater is ook een museum verbonden. Zo kan je bij een geleid bezoek ook de theaterzaal bezichtigen zonder dat je een voorstelling hoeft bij te wonen.

DELEN