Stedentrip Rome – Schoonheid, pracht en geschiedenis

Rome geschiedenis

Rome is de hoofdstad van Italie. Omdat de stad profiteert van een mediterraan klimaat met droge, warme zomers en vochtige maar niet erg koude winters, is het populaire stedentrip door toeristen, voornamelijk vanwege de vele monumenten en musea. Naast de intercontinentale luchthaven Leonardo Da Vinci zijn er nog twee andere kleinere luchthavens waar ze naartoe kunnen reizen per trein, bus of auto.

Een bezoek aan Rome is bijna onvermijdelijk verbonden met een bezoek aan de meest opvallende gebouwen. Onder hen is het Forum Romanum als vroegere centrum van het Romeinse Rijk met de ruïnes van Vespasiantepels, de triomfboog van Severus Seprimus en Saturnus tempel. Bovendien beweren het jaar 80 ingehuldigd, beschadigd door aardbevingen in de Middeleeuwen het amfitheater van het Colosseum en gelegen in de nabijheid ervan, 21 meter hoog, versierd met witte marmeren pilaren en sculpturale friezen triomfboog ter ere van keizer Constantijn I de speciale aandacht van de bezoekers van Rome.

Van de vele religieuze gebouwen van de stad ongetwijfeld de populairste is een 132 meter hoge koepel van St. Peter’s Church St. Peter’s Square, de prachtige vijf beuken basiliek van San Paolo fuori le Mura. Bovendien moet tijdens een vakantie in Rome ook tijd voor een wandeling door de mooiste plekken van de stad, zoals het Piazza Navona blijven met hun prachtige barokke fonteinen en paleizen met hun rijk versierde gevels. Hetzelfde geldt voor een avondbezoek aan Café Greco, gelegen nabij de Spaanse Trappen, waar Goethe, Goldoni en Heine al hun koffie dronken.

Naast de wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Trevi-fontein, het Pantheon, het Capitool en de Spaanse Trappen, heeft Rome ook tal van nieuwe geneugten om te ontdekken. Ooit een arme wijk, Trastevere heeft al lang zijn eigen chique boetieks en coole bars. De ontspannen en vriendelijke «Freni e Frizioni», die zich in een voormalige garage bevindt, mag u niet missen.

Wat bezoekers het meest waarderen aan Rome, is dat verfrissing of de perfecte «caffè» beschikbaar zijn op elke straathoek, zodat je een kleine pauze kunt nemen wanneer en waar je maar wilt om de vele indrukken te verwerken. En wat uw religie ook mag zijn, vergeet niet het Vaticaan op uw lijst met bezienswaardigheden te zetten en vooral het Sint Pietersplein met zijn vele prachtige beelden.

Een vakantie in Rome, hoe je ook plant, kan op elk moment van het jaar worden gerealiseerd, en dus vrij snel. Reisportals en reisbureaus bieden hiervoor vaak last-minute aanbiedingen aan, die meestal een bijzonder gunstige prijs-prestatieverhouding hebben.

Bezienswaardigheden in Rome

Wil je indrukwekkende attracties bezoeken? U bent op zoek naar de beroemdste winkelmijlen of betoverende boetieks voor de perfecte shoppingtrip? Of ben je geïnteresseerd in fascinerende gebouwen van kunst en cultuur? We hebben een selectie voor u samengesteld.

Colosseum

’s Werelds grootste amfitheater, beter bekend als het’ Colosseum ‘, bevindt zich in het hart van Rome. Elke dag trekken grote aantallen bezoekers erheen om het te zien en te betoveren door de monumentaliteit, de fascinerende geschiedenis en de architectuur. Ze genieten van een reis door de tijd terug naar de Oudheid, naar de tijd dat het de locatie was voor enorme gladiatorengevechten.

Fontana di Trevi

Neptunus, de God van de Zee, vormt het hart van deze barokke constructie, waarvan het ontwerp gebaseerd was op een podium. In het midden bevindt zich een robuust gemodelleerde triomfboog, die op de gevel van het Palazzo Poli wordt geplaatst. De Trevifontein werd beroemd door de Fellini-film «La Dolce Vita», waarin Anita Eckberg en Marcello Mastroianni een middernachtsdip namen. Tegenwoordig wordt het als een geluk beschouwd om een ​​munt in het water te gooien en met je rechterhand over je linkerschouder te gooien.

Pantheon

Het Pantheon is een van de oudste betonconstructies ter wereld. In de loop der jaren is het het model geworden waarop talloze andere koepelvormige gebouwen zijn gebaseerd, zoals het Capitool in Washington en Les Invalides in Parijs. Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd als een tempel voor alle goden, de koepel – met een diameter van meer dan 40 meter – symboliseert de hemel. Het oude gebouw is sinds 609 een katholieke kerk.

Piazza Navona

Met zijn drie majestueuze fonteinen en omliggende herenhuizen is Piazza Navona een van de mooiste barokke pleinen in Rome.

Het openbare plein is gebouwd op de plek waar ooit het Stadion van Domitianus (Circus Agonalis) stond, gesticht in 86 na Christus. Het kon ongeveer 20.000 toeschouwers houden, die hier kwamen om verschillende atletiekwedstrijden te zien.

Romeins forum

Het Roman Forum was de plaats waar het religieuze en openbare leven in het oude Rome plaatsvond. Het Forum is, samen met het Colosseum, het grootste teken van de pracht van het Romeinse rijk dat vandaag te zien is.

Na de val van het keizerrijk werd het Forum Romanum vergeten en werd het begraven onder de aarde. Hoewel in de 16e eeuw het bestaan ​​en de locatie van het Forum al bekend waren, duurde het tot de 20ste eeuw tot er opgravingen werden uitgevoerd.

Interessant is dat de plaats waar het Forum werd gebouwd oorspronkelijk een moerassig gebied was. In de 6e eeuw voor Christus.

Piazza di Spagna

De Piazza di Spagna (plein van Spanje) is een van de beroemdste pleinen van Rome. De naam komt van het Palazzo di Spagna, de zetel van de Spaanse ambassade voor het Vaticaan gelegen op dit plein sinds de zeventiende eeuw.

De Piazza di Spagna is te vinden in een van de meest populaire buurten van Rome, in de buurt van de hoofdstraten Via dei Condotti, Via Frattina en de Via del Babuino, die verschillende indrukwekkende zeventiende- en achttiende-eeuwse villa’s herbergen.

Als je via de Via del Babuino loopt, kom je aan op Piazza del Popolo. In het midden van het plein staat de Flaminio Obelisk, een van de hoogste obelisken in Rome, die was gehuisvest in het Circus Maximus.

Spaanse trappen

Locale bevolking noemt ze de «Scalinata di Trinità dei Monti». En het lijdt geen twijfel dat de Spaanse Trappen absoluut bezocht moeten worden als je Rome bezoekt. Ze staan ​​prachtig op voor de ogen van de bezoeker en zijn aantrekkelijk en charmant met hun onvergelijkbare late barok- en rococo-details. In het begin van de 18e eeuw won de architect Francesco des Sanctis de opdracht om de stappen in een spannende wedstrijd te ontwerpen en creëerde hij naar behoren een van de beroemdste trappen ter wereld. Tegenwoordig is het vooral populair bij geliefden, die graag op een wijntje zitten te genieten.

Catacomben van Rome

De Catacomben van Rome zijn voormalige ondergrondse begraafplaatsen die dateren uit de tweede tot de vijfde eeuw en werden voornamelijk gebruikt door christenen en joden.

Forum Boarium

Het Forum Boarium was een gebied gelegen aan de oevers van de rivier de Tiber, de thuisbasis van de grootste vlees- en vismarkt van de stad in het oude Rome. Er zijn nog twee tempels over.

Palatine Hill

De Palatijnse heuvel wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Italiaanse hoofdstad en wordt verondersteld te zijn bewoond sinds het jaar 1000 voor Christus.

Boog van Constantijn

De boog van Constantijn werd opgericht in het jaar 315 ter herdenking van de overwinning van Constantijn I de Grote in de slag om de Milvian-brug. Het ligt tussen het Colosseum en de Palatijnse heuvel.

Trajan's Market

Gebouwd tussen de jaren 100 en 110 wordt aangenomen dat Trajan’s Market het eerste overdekte winkelcentrum in de geschiedenis is. Het heeft het Imperial Forums Museum.

Baden van Caracalla

Gebouwd tussen de jaren 212 en 216, waren de Thermen van Caracalla één van de grootste en meest spectaculaire thermale bronnen in de oudheid.

Ara Pacis

De Ara Pacis is een herdenkingsmonument dat is ontstaan ​​tussen de jaren 13 en 9 voor Christus. voor de viering van de vrede in de Middellandse Zee.

Circus Maximus

Circus Maximus, gelegen tussen de Aventino en Palatijnse heuvel, was het grootste stadion in het oude Rome, gebouwd voor wagenrennen.

Castel Sant'Angelo

Het Castel Sant’Angelo, ook bekend als het Mausoleum van Hadrianus, is een fort gelegen aan de rechteroever van de rivier de Tiber, niet ver van het Vaticaan.

Altare della Patria

Het Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria) werd in 1911 ingewijd om eer te bewijzen aan Victor Emmanuel II. Het is een imposant gebouw op het Piazza Venezia. Biedt een adembenemend uitzicht op Rome.

Janiculum Hill

Janiculum Hill, genaamd Gianicolo in het Italiaans, is een van de meest romantische plekken van Rome om te bezoeken. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de stad.

Gebied Sacra di Largo Argentinië

Gebied Sacra di Largo Argentinië is een plein in Rome met vier Romeinse tempels en de overblijfselen van een tempel, ontdekt in 1920.

Musea in Rome

Rome herbergt enkele van de meest gerenommeerde musea en kunstgalerijen ter wereld. Afgezien van de Vaticaanse musea zijn dit de topmusea in de stad:

Galleria Borghese

De Galleria Borghese is een van de beroemdste en meest prestigieuze musea ter wereld. Het herbergt sculpturen van Bernini, Canova en andere grote kunstenaars.

Capitoline-musea

De Capitolijnse Musea bevinden zich op de Piazza del Campidoglio. Ze vormen het belangrijkste gemeentelijke museum van Rome.

Palazzo Massimo alle Terme

Bekend als Palazzo Massimo alle Terme vanwege de nabijheid van de Thermen van Diocletianus, herbergt dit paleis de best bewaarde Romeinse fresco’s ter wereld.

Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps herbergt een belangrijke verzameling Griekse en Romeinse sculpturen in een paleis uit de vijftiende eeuw, gebouwd door de familie Riario.

Baden van Diocletianus

De Thermen van Diocletianus waren het grootste badcomplex in het oude Rome. Het huisvest momenteel een deel van het Nationaal Museum van Rome.

Crypta Balbi

De Balbi Crypt (Crypt of Balbus) biedt een historische reis door het verleden van Rome dankzij de opgravingen die zijn uitgevoerd op zijn sites.

Nationale galerij voor moderne kunst

Paul Cezanne, Antonio Canova, Claude Monet, Vincent van Gogh … De Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome is een van de beste kunstmusea in Italië.

Palazzo Barberini

Palazzo Barberini is een prachtige barokke constructie met de Galleria Nazionale d’Arte Antica. Het gebouw zelf is een bezoek waard.

Galleria Doria Pamphilj

Palazzo Doria Pamphilj herbergt de Galleria Doria Pamphilj, de bekendste privé kunstgalerij in Rome. De galerij bevat werken van kunstenaars zoals Raphael, Tiziano, Velazquez en Bernini.

Nationaal Etruskisch museum

Het Nationaal Etruskisch Museum van Villa Giulia (Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia) biedt werken uit de pre-Romeinse Italiaanse oudheid.

Palazzo Venezia

Het Palazzo Venezia biedt het Nationaal Museum van Palazzo Venezia met kunstwerken van het begin van de Common Era tot aan de Renaissance.

Villa Adriana (Tivoli)

Villa Adriana werd gebouwd door keizer Hadrianus in Tibur (tegenwoordig Tivoli) om weg te komen van Rome. Het is momenteel een archeologisch complex.

Ostia Antica

Villa d’Este staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een prachtig paleis uit de Renaissance met prachtige romantische tuinen aan de rand van Rome, waardoor het een geweldige dagtocht wordt.

Vaticaanstad

De staat Vaticaanstad, in het centrum van Rome, is de kleinste staat van Europa, zowel qua bevolking als uitgestrektheid.

Vaticaanstad (Città del Vaticano in het Italiaans) is een onafhankelijke stadstaat in het hart van Rome, geregeerd door de paus (bisschop van Rome). Het is het centrum van autoriteit over de rooms-katholieke kerk.

Het Vaticaan is de kleinste staat van Europa. Het heeft een totale oppervlakte van 0,44 km² en in de muur wonen ongeveer 1000 mensen.

In deze kleine staat woont de paus, in het apostolische paleis omringd door prachtige tuinen. Het paleis is open voor het publiek, maar bezoekers moeten van tevoren reserveren.

Vaticaanstad werd op 11 februari 1929 onafhankelijk verklaard van de rest van Italië, met de ondertekening van het Verdrag van Lateranen tussen paus Pius XI en Mussolini.

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Binnen het Vaticaan zijn er tal van interessante bezienswaardigheden om te bezoeken, maar de beste zijn de volgende: het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro), de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea, waar de Sixtijnse kapel zich bevindt.

St. Peters Basiliek

Gelegen in het midden van Rome, is de Sint-Pietersbasiliek (San Pietro) op het Sint-Pietersplein het centrale heiligdom van de rooms-katholieke kerk. De paus houdt hier diensten voor maximaal 60.000 gelovigen. Er zijn 530 treden naar de koepel van de basiliek en vanaf daar een prachtig uitzicht op Rome en het Vaticaan. Het beeld van de heilige Petrus, waarvan de voeten worden gekust door pelgrims, is ook te vinden in de basiliek.

St. Peter's Square

Het Sint-Pietersplein, gebouwd in het midden van de 17e eeuw, ligt recht tegenover de Sint-Pietersbasiliek. Het is omgeven door colonnades die enerzijds bedoeld zijn om bescherming te bieden aan gelovigen, en anderzijds om een ​​grens te vormen tussen Italië en het Vaticaan. In het midden van het plein staat de Egyptische Obelisk en de borstwering is versierd met ongeveer 140 beelden van heiligen. Het Sint Pietersplein is een bestemming voor honderdduizenden gelovigen.