De Kaapverdische eilanden of Kaapverdië zijn een archipel van 9 bewoonde eilanden ongeveer 560 kilometer ten westen van Dakar. Voorheen een Portugese kolonie, sinds 1975 zijn de eilanden de onafhankelijke staat van “República de Cabo Verde” of, in het Duits, “Kaapverdië”.
De eilanden zijn van vulkanische oorsprong met een actieve vulkaan op het eiland Fogo. De vulkanische berg Pico do Fogo is met 2829 meter tegelijkertijd de hoogste berg in de archipel en na de Pico del Teide op het Canarische eiland Tenerife de op een na hoogste berg in de Atlantische Oceaan.
De rangschikking van de eilanden komt grofweg overeen met een hoefijzer open naar het westen. Met de klok mee is het eerst het bergachtige eiland Santo Antão, gevolgd door het droge eiland São Vicente met de grote zeehaven van Mindelo. Het volgt het nu onbewoonde eiland Santa Luzia, vervolgens de kleine eilanden Razo en Branco. De twee kleine eilanden worden beschermd door vogelpopulaties. Vervolgens komt in de volgorde São Nicolau en op enige afstand verder naar het oosten, het meest toeristische eiland Sal Sal. Ten zuiden van Sal ligt het woestijnachtige eiland Boa Vista, geografisch gezien als een uitloper van de Sahara. Net onder de oppervlakte van de zee, tussen Boa Vista en Maio, ligt het rif van João Valente, vanuit het vliegtuig gezien door de nevel als een witte vlek in het midden van de oceaan. Verder naar het zuiden ligt het vlakke eiland Maio. Van Maio is dan slechts 10 minuten vliegen naar het westen van het belangrijkste eiland van de archipel genaamd Santiago, voorheen São Thiago, met de hoofdstad Praia. Verder westwaarts volg je het al genoemde vulkanische eiland Fogo en het moeilijk bereikbare kleinste bewoonde eiland Brava. Iets ten noorden van Brava ligt nog een verzameling kleinere, onbewoonde eilanden, Ilhéus Secos of Ilhéus do Rombo.
De Kaapverdische eilanden zijn vaak verdeeld in twee groepen, de noordelijke Barlavento eilanden en de zuidelijke Sotavento eilanden. Geografisch gezien is een indeling in drie groepen logischer:
Aan de ene kant de meer bergachtige eilanden in het noordwesten, daarna nog drie vlakke en droge eilanden in het oosten en op zijn beurt meer bergachtige eilanden in het zuidwesten.
Hoewel de eilanden kunnen worden gegroepeerd, heeft elk eiland zijn eigen karakter. Dit maakt Kaapverdië een waardevolle bestemming voor individuele toeristen die verschillende eilanden willen verkennen. Betrouwbare wind, golven en vissen leven de Kaapverdische eilanden ook een topbestemming voor kite- en windsurfers, duikers, zeilers en zeevissers. Lange zandstranden en aangename temperaturen trekken steeds meer strandgangers op het platte eilanden die niet altijd hun geld niet krijgen, omdat de toeristische infrastructuur nog niet voldoet aan de internationale normen, de prijs / prestatie-verhouding is nog niet optimaal en permanent wind de lange Strandstoelen op het strand nogal onaangenaam.
Google maps van Kaapverdie