Stedentrip Zagreb

Zagreb

In 1994 werd het 900-jarig bestaan van Zagreb gevierd. Het huidige Zagreb ontstond op twee naast elkaar gelegen heuvels: Kaptol en Gradec. Kaptol was het middelpunt van de geestelijkheid in het noordwesten van Kroatië, Gradec groeide uit tot een commercieel centrum, waar ambachtslieden en kooplui zich vestigden. Beide delen zijn afzonderlijk gefortificeerd geweest. Het was niet altijd koek en ei tussen de twee stadsdelen. In 1505 kwam het zelfs tot een regelrechte oorlog. Pas in 1850 kwamen ze onder één bestuur.
Vanuit toeristisch oogpunt is Zagreb globaal te verdelen in twee stukken: de bovenstad, gornji grad en de benedenstad, donji grad. Het hoogteverschil van 36 meter tussen de twee delen wordt overbrugd door steile straatjes, maar voor vermoeide voetgangers is er een tandradbaan.

De stad kent vele grote en kleine openbare parken en tuinen. De inwoners van Zagreb zeggen: “Zagreb hééft geen tuinen, Zagreb is een tuin”.
Een voorbeeld van het groene Zagreb is de botanische tuin achter het Nationaal Kroatisch Archief. De tuinen werden aangelegd in 1890 en opengesteld voor het publiek. Er groeien tal van zeldzame plantensoorten.

Het oudste deel van de stad ligt ten noorden van de Ilica. De Ilica is een zes kilometer lange winkelstraat met honderden winkels in de benedenstad. Hier ligt bijvoorbeeld het aan twee zijden door muren en torens omsloten aartsbisschoppelijk paleis. Het paleis dateert in zijn huidige vorm uit de achttiende eeuw. Er tegenover ligt de dom met in de sacristie laat-romaanse fresco’s. De gotische St.-Marcuskerk heeft een rijkgedecoreerd zuidportaal (zeventiende-eeuws) en een dak van bontgekleurde pannen, met daarin uitgevoerd de wapens van Zagreb en Kroatië. De kerk ligt aan het St.-Marcusplein, waar u vanaf Pasen tot oktober op zaterdag en zondag het wisselen van de wacht kunt meemaken. Op het plein bevinden zich ook de parlementsgebouwen van Kroatië.