Stedentrip Londen

Stedentrip London

Een stedentrip in Londen belooft een dag vol verscheidenheid in de Britse hoofdstad, die staat voor kunst en cultuur, maar ook voor mode en muziek, evenals een bruisend nachtleven en diverse winkelmogelijkheden. Grillig en schuin, maar ook chic en magnifiek, hun verschillende gezichten en tonen samen een unieke sfeer. Engelse geschiedenis is geschreven in deze stad, van de toren, ooit de plaats van executie, de gevangenis en het paleis, naar Westminster Abbey, waar de Britse monarchen werden gekroond, naar Buckingham Palace, waar je de wisseling van de wacht kunt zien.

Een kleurrijke stedentrip naar Londen, waar het hart van Europa klopt
De hoofdstad van Engeland is een wereldmetropool en een cultureel centrum voor heel Europa. Koopjesjagers kunnen uitkijken naar vondsten op kleurrijke markten, maar ook chique boetieks en labels lokken met hun aanbiedingen. Tot de bezienswaardigheden van de stad behoren de Big Ben, de Tower Bridge, London Eye, British Museum en Madame Tussaud zo divers als hun bezienswaardigheden de hele stad zijn. 

Londen is een bruisende en constant veranderende stad. Sommige steden zijn voor hun grandeur afhankelijk van imposante oude gebouwen, andere van het feit dat ze het centrum van bestuur, cultuur of de financiële wereld zijn; weer andere zijn opwindend omdat ze modern zijn. Wat Londen uniek maakt, is dat het al deze kwaliteiten in één stad verenigt. Het is cultureel een van de meest rijke, stimulerende en dynamische steden ter wereld.

Er is veel te doen tijdens uw stedentrip Londen. Mensen die er eenmaal geweest zijn, komen bijna altijd terug om hun favoriete plekjes nog eens op te zoeken of nog meer te ontdekken. Iedere keer merken ze dat er in Londen meer te zien is dan ze dachten. En dus komen ze nog een keer, en nog een keer… Per jaar ontvangt de stad maar liefst 30 miljoen bezoekers.

De eerste uitdaging is altijd om je een idee te vormen van de globale indeling van de stad. Het hart van Londen ligt langs de noordoever van rivier de Theems, de kronkelende ruggengraat van de stad. Het oudste gedeelte, dat enigszins verwarrend de ‘City’ genoemd wordt, is het dichtbebouwde financiële centrum.

Ten oosten van de City vindt u, aan het water, de Tower of London en de Tower Bridge. Pal ten noorden van de City ligt Clerkenwell, met kloosterrestanten, en daarachter Islington met zijn elegante huizen, bloeiende alternatieve theaters en een keur aan restaurants. En ten westen van de City ligt Westminster, het politieke centrum waar tevens de koninklijke familie resideert.

Soms voelen bezoekers tijdens hun stedentrip Londen zich verstikt door de massa’s medetoeristen en zijn ze niet meer in staat datgene te zien waarvoor ze kwamen. Verlaat in dat geval de rij voor Madame Tussaud’s of the Tower en neem een bus of metro naar een van de meer kleurrijke delen van de stad. Bezoek Soho of Islington, of maak een wandeling langs de zuidoever van de Theems van Westminster naar Tower Bridge.

Bezienswaardigheden in Londen


National Gallery

Dit is een van werelds meest indrukwekkende nationale musea. De collectie van 2000 schilderijen is dan ook een aaneenschakeling van meesterwerken, die het verhaal vertellen van de Europese schilderkunst van de 13e tot de 19e eeuw. Omdat de collectie relatief klein is, en de zalen compact, kan een bezoeker door alle zalen slenteren, een paar hoogtepunten bekijken en een andere dag terugkomen om bepaalde stukken beter te bestuderen.

George IV zag hoe in Parijs, Amsterdam, Wenen, Madrid en Berlijn, de verlichte vooruitgang zich manifesteerde in openbare musea. Hij spoorde de regering, die weigerde kunst te subsidiëren, aan een National Gallery of England te stichten. In 1824 wist de regering £ 57.000 op te hoesten, waarmee men de 38 schilderijen kocht die Julius Angerstein, een in Londen wonende financier van Russische afkomst, had nagelaten. De werken werden eerst tentoongesteld in zijn huis in Pall Mall. In 1838 verhuisden ze naar het klassieke gebouw van William Wilkins met uitzicht op het net door Nash aangelegde Trafalgar Square. De Sainsbury-vleugel ging in 1991 open. In de zestien extra zalen hangt de schitterende collectie vroeg-renaissancistische schilderijen uit Italië en Noord-Europa.

Elk schilderij uit de indrukwekkende collectie is te zien, mits het niet uitgeleend is of gerestaureerd wordt. Als een zaal dicht is, wordt de inhoud doorgaans elders opgehangen: vraag gewoon waar. De 66 zalen zijn verdeeld in vier secties: schilderijen uit de periode 1260-1510 in de Sainsbury-vleugel, 1510-1600 in de westvleugel, 1600-1700 in de opgeknapte noordvleugel en latere schilderijen in de oostvleugel. Kunst uit de 20e eeuw wordt tentoongesteld in de Tate Gallery of Modern Art op Bankside. De meeste Britse schilderijen hangen in de Tate Gallery of British Art in Pimlico.

British Museum

Het grootste Britse museum mag niet worden onderschat. Hier worden de nationale collectie archeologie en etnografie beheerd. Het museum beslaat bijna 55.000 vierkante meter, heeft 1200 mensen in dienst, trekt meer dan zes miljoen bezoekers per jaar en beheert meer dan vier miljoen objecten, variërend van prehistorische beenderen tot overblijfselen van het Atheense Parthenon en van Assyrische paleiskamers tot gouden sieraden. Het is een levendig museum; het verandert dagelijks omdat de geëxposeerde voorwerpen regelmatig worden vervangen, speciale tentoonstellingen worden gehouden en nieuwe ontdekkingen een andere mening over een voorwerp kunnen opleveren. Het groeit ook bijna dagelijks: de meeste Britse archeologische vondsten komen ernaartoe, er worden regelmatig schenkingen gedaan en het museum koopt zelf nieuwe objecten aan.

Het museum kampte echter nog steeds met ruimtegebrek. Tegen het einde van de 20e eeuw bleek een radicale oplossing nodig. De British Library kreeg zijn hoofdgebouw in St. Pancras ten noorden van Bloomsbury. Hierdoor kwam 40 procent van de ruimte vrij in het museum. Een grootschalig project van uitbreiding en vernieuwing ving aan en zal voltooid worden rond 2003, als het museum 250 jaar oud is. Het pronkstuk is de Great Court in het midden van het museum. Hier komen de leeszaal en een informatiecentrum voor de 100 zalen en de educatieve projecten. Ook zullen bezoekers er even kunnen rusten en kunnen winkelen. De zalen worden gereorganiseerd en de etnografische afdeling zal verhuizen naar nieuwe zalen voor de Afrikaanse, Amerikaanse, Europese, Aziatische en Oceanische collecties.

Tower of London

Achter de strakke City-flats gaat de meest volmaakte middeleeuwse vesting in Engeland schuil, vergeten door de meeste Londenaren maar geliefd bij toeristen. De Tower is meer dan een fort; hij bevat een paleis, cellen, executieterrein, kapellen en musea. Sinds Willem de Veroveraar hem na zijn landing in Engeland (1066) bouwde, heeft hij altijd de vorst gediend. Met 7 hectare is dit het kleinste dorp in Londen; er wonen achttien gezinnen.

Oorspronkelijk was de Tower een tijdelijk fort van Willem om de onbetrouwbare kooplui in de City in de gaten te houden. Het verrees tussen de Saksische en de hoge, toen nog bestaande Romeinse muren. Later bouwde hij wat nu de centrale White Tower is, voltooid door Willem II en Hendrik I. Deze donjon van natuursteen uit Caen, Frankrijk, heeft 30 m hoge en 5 m dikke muren, met ruimte voor drie waterputten, een eetzaal, een raadkamer, de kleine St. John’s Chapel, een gevangenis en een kerker. Hendrik bouwde nog een kerk, St. Peter ad Vincula. De laatste Normandische koning, Steven, was de eerste die in het fort woonde.

De Tower is erg populair. Wie vroeg is kan naar de kroonjuwelen snellen en die relatief rustig bekijken. De meest spannende manier om aan te komen is per rivierboot, maar dan bent u te laat voor rustige momenten. Er is veel te zien; met een re-entry-kaartje kunt u later voor een tweede keer binnen, bijvoorbeeld na de lunch in Tower Wharf of het nabije St. Katherine Dock. U kunt tussendoor ook de naburige kerk All Hallows by the Tower, Tower of St. Katherine Dock bezoeken of de pont van Tower Pier naar de HMS ‘Belfast’ nemen.

Westminster Abbey

Wie een bijzonder gebouw betreedt, doet er altijd goed aan het eerst van een afstand te bekijken. Dat geldt ook voor de Westminster Abbey. Tegenwoordig is er veel verbeeldingskracht voor nodig om te beseffen wat voor indruk dit enorme gebouw -het is de hoogste gotische kerk van het land -en zijn uitgebreide abdijgebouwen en terreinen gemaakt moeten hebben op het middeleeuwse Londen.

De kapel die Hendrik VII tussen 1503 en 1512 aan de oostzijde liet aanbouwen, is uitgevoerd in de slankst mogelijke gotiek. De kapel is een blik van buitenaf meer dan waard. De grote, geplooide en in vlakken verdeelde steunberen dragen de luchtbogen die het gewicht van het dak opvangen. Daardoor zijn extreem grote ramen mogelijk.

Het schip is net een museum, dat uitpuilt van de beelden en reliëfs uit de Renaissance tot en met de Victoriaanse tijd. Bij binnenkomst ziet u rechts voor u, bij het koorhek, het monument voor de grote natuurkundige Isaac Newton uit 1731. Michael Rysbrack maakte het beeld van Newton, even als die van Ben Johnson en John Milton, beide in de Poets’ Corner. Vlak bij de ingang ziet u rechts een portret van Richard II, gedateerd 1390. Vlak voor u bevindt zich de tombe van de Onbekende Soldaat. Deze soldaat uit de Eerste Wereldoorlog is de meest recent begravene in de kerk.

Tower Bridge

Dit is de enige brug ten oosten van de London Bridge en een van de nieuwste: de bouw begon in 1886. Ze moest de drukte op de andere bruggen verminderen en toch schepen kunnen doorlaten naar het hogere havenbekken.

Een speciale wet in 1885 gaf toestemming voor de bouw van een dubbele opklapbrug. De wet eiste een brug in gotische stijl om te harmoniëren met de nabije Tower, een overspanning van 65 meter en een doorvaarhoogte van 45 meter.

De prins van Wales opende de brug in 1894. Ze is 265 meter lang en kostte de destijds enorme som van 800.000 pond. Liften brengen de bezoekers tegenwoordig naar het Tower Bridge Museum. Hier is een tentoonstelling over de brug te zien. Hier bevindt zich ook de machinekamer, waarvan de kolenketels het hydraulische systeem aandreven tot de elektrificatie in 1976.

Portobello Road

Portobello Road ligt parallel aan en contrasteert met de grootsheid van Ladbroke Grove. Ooit was het een landweg die naar Porto Bello Farm leidde. Zigeuners verhandelden hier paarden en kruiden in 1870-1880 en in 1890-1900 kwamen hier zaterdagavondmarkten. De handelaars in antiek die de straat nu beroemd maken arriveerden voor het eerst in 1948, toen de Caledonian Market bij King’s Cross werd opgeheven.

Vandaag de dag is Portobello Road Market een van de Groot-Brittanië’s langste markten. Op zaterdag is de markt een en al geluid en kleur en kunt u er waarschijnlijk ook nog wel koopjes op de kop tikken. De antiekzaken en kramen tussen Chepstow Villas en Lonsdale Road, aan het einde van de Notting Hill, verkopen collectors items, maar er valt weinig te pingelen. Goede eethuisjes tussen Lonsdale Road en Lancaster Road sterken de mens.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is het amusementscentrum van Soho. Het werd in 1819 gebouwd als onderdeel van de droom van George IV om Carlton House met Regent’s Park te verbinden. Toen rond 1885 Shaftesbury Avenue gebouwd werd, veranderde het plein in een druk kruispunt. Eros werd in 1893 geplaatst -het naakte standbeeld wekte de woede van koningin Victoria. Het monument groeide echter al snel uit tot een Londens symbool. In werkelijkheid stelt de aluminium figuur Gilbert niet Eros voor, maar de Engel van de Christelijke Naastenliefde. Het beeld gedenkt Antony Ashley Cooper, de zevende graaf van Shaftesbury (1801-1885), een filantroop en staatsman die vocht voor een betere behandeling van fabrieksarbeiders, mijnwerkers, schoorsteenvegers en krankzinnigen.

De betekenis van Piccadilly Circus was zo groot dat rond 1895 de eerste lichtreclames van Londen -voor Bovril en Schweppes- hier werden aangebracht. Er kwamen meer theaters bij, zelfs één pal naast Eros: het Criterion. Dit theater (in de kelder) en zijn restaurant (op straatniveau) zijn met hun prachtige mozaïeken en tegels van Thomas Verity de moeite van het bekijken meer dan waard.

Buckingham Palace

Het relatief bescheiden buitenhuis van de hertog van Buckingham uit 1705 is nu vrijwel aan het oog onttrokken door de aanbouw van koninklijke vertrekken, schitterende kunst en een imposante façade. Buiten de hekken komen menigtes bijeen om de koningin en haar familieleden toe te juichen wanneer die op het balkon verschijnen tussen de twee grote centrale zuilen. Het Londense huis van de vorstin is een trefpunt in de stad.

Het beste uitzicht op Buckingham Palace heeft u vanaf de Mall, vlakbij het Queen Victoria Memorial van Aston Webb uit 1913. Het marmeren standbeeld van de koningin kijkt uit over de Mall, vergezeld van allegorische figuren als Liefdadigheid, Waarheid, Vooruitgang en Nijverheid; een victoriefiguur van bladgoud zweeft erboven. De ronde Memorial Gardens eromheen symboliseren het Rijk, met poorten geschonken door Canada, West- en Zuid-Afrika en Australië.

Recht tegenover de Gardens, aan de overkant van het paradeterrein waar het wisselen van de wacht plaatsvindt, ziet u de façade van het paleis. Deze werd in 1913 door Aston Webb in slechts drie maanden van portlandsteen gebouwd. Daarvoor was Buckingham Palace en omgeving een stuk minder indrukwekkend.

Het paleis telt 600 kamers, waaronder 19 staatsiezalen, 52 koninklijke slaapkamers, 188 personeelsslaapkamers en 78 badkamers. Er werken meer dan 400 mensen en elk jaar worden er meer dan 40.000 gasten ontvangen. Het paleis wordt gebruikt voor officiële plechtigheden en ontvangsten en tuinfeesten en is een van ’s werelds laatste functionerende koninklijke paleizen.

Warner Bros. Studio Tour

Geniet van een betoverend dagje uit met een kijkje achter de schermen van de Harry Potter-films in Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter. Bekijk uit eerste hand de sets, kostuums en rekwisieten die in alle Harry Potter-films worden gebruikt en stap binnen enkele van de locaties van de films, waaronder de Grote Zaal, het kantoor van Dumbledore en de hut van Hagrid. Het is de ultieme Harry Potter-ervaring! Prijzen vanaf £ 77,00

Coca-Cola London Eye

De Coca-Cola London Eye is een belangrijk kenmerk van de skyline van Londen. Het biedt enkele van de beste uitzichten van Londen uit de 32 capsules, elk met een gewicht van 10 ton en met maximaal 25 personen. Klim aan boord voor een adembenemende ervaring, met een onvergetelijk perspectief van meer dan 55 van de beroemdste bezienswaardigheden van Londen. Prijzen vanaf £ 26,00

SEA LIFE Londen

Krijg een voorproefje van de diepblauwe zee van SEA LIFE in Londen. Spot tot 400 soorten waaronder haaien, pijlstaartroggen, murenen en clownvissen in het aquarium. Zie prachtige groene zeeschildpadden en test je lef op de glazen “haaienwandeling”. Meer informatie over dagelijkse gesprekken en voedertijden. Prijzen vanaf £ 21,00

Madame Tussauds Londen

Bij Madame Tussauds kom je oog in oog te staan ​​met enkele van ’s werelds beroemdste gezichten. Van Shakespeare tot Lady Gaga ontmoet je invloedrijke figuren uit de showbizz, sport, politiek en zelfs royalty’s. Sla een pose aan met Usain Bolt, kom dicht bij One Direction of ontvang een eenmalig bezoek aan de Queen. Prijzen vanaf £ 22,50

Churchill War Rooms

Ontdek het ondergrondse hoofdkwartier waar Churchill en zijn regering in oorlogstijd de loop van de Tweede Wereldoorlog regisseerden. Gelegen in het hart van Londen, dicht bij Westminster Station. Prijzen vanaf £ 21,00

Hop on Hop off bustour

Reserveer van te voren voor een van de bestverkopende tours in Londen. Koop een 24-uursticket en geniet van de vrijheid om in en uit de sightseeingbussen te stappen en enkele van de beroemdste plekken van Londen te verkennen, zoals de Tower of London, Buckingham Palace, Westminster Abbey, St Paul’s Cathedral en Trafalgar Square. Prijzen vanaf £ 26,00

The View from The Shard

Stijg hoog boven Londen en bekijk de iconische skyline van de stad vanuit een uniek perspectief, met uitzicht tot 64 kilometer. Zoek naar het Coca-Cola London Eye, de St Paul’s Cathedral en het Wembley Stadium vanaf The View from The Shard’s observatiedek, dat 800 m (244 m) boven het hoogste gebouw van West-Europa ligt. Prijzen vanaf £ 24,95

Kerker van Londen

Duik in de meest vreselijke geschiedenis van de oude hoofdstad in de London Dungeon – ervaar live acteurs, spannende attracties en opwindende speciale effecten. Stap terug in de donkerste tijden … bent u dapper genoeg om 90 minuten van het donkere verleden van Londen onder ogen te zien? Prijzen vanaf £ 20,00

Gratis musea in Londen

Haal het meeste uit je stedentrip Londen met deze gratis musea en galerieën in Londen.

Geniet van het beste van de Londense cultuur helemaal gratis, van tentoonstellingen van wereldklasse tot prachtige kunstgalerijen en historische huizen. Toegang tot de permanente collecties van deze musea en galerieën is gratis; er kunnen toeslagen gelden voor speciale tentoonstellingen.

Ontdek alle gratis attracties in Londen en de prachtige musea van de stad. Het is geen verrassing dat Londen een van ’s werelds culturele hoofdsteden is.

Nationale galerij

Ontdek meer dan 2000 schilderijen uit de middeleeuwen tot de 20e eeuw in de National Gallery. Zie werken van West-Europese meesters van schilderkunst zoals Da Vinci, Botticelli, Caravaggio en Van Gogh.

British Museum

Bekijk de geschiedenis van de mensheid door de verbazingwekkende verzameling artefacten van het British Museum uit de hele wereld. Toegang tot de permanente collectie inclusief hoogtepunten zoals de sculpturen Rosetta Stone en Parthenon is gratis.

Museum van Londen

In het Museum van Londen staat de geschiedenis van de stad voor je klaar. Geniet van de interactieve displays en volg de evolutie van Londen van de prehistorie, de middeleeuwen en het Victoriaanse tijdperk, tot op heden.

Natuurhistorisch museum

Dwaal door de spectaculaire zalen van het Natural History Museum en ontdek fascinerende exposities uit de natuurlijke wereld, van skeletten tot een gigantisch model van de blauwe vinvis.

Victoria and Albert Museum (V & A)

Het Victoria and Albert Museum herbergt een van de grootste collecties kunst- en designobjecten ter wereld (meer dan 2,3 miljoen om precies te zijn). Verdwaal in de prachtige galerieën en herleef de geschiedenis van creativiteit door mode, meubels, beeldhouwkunst, fotografie, sieraden en meer.

Tate Modern

Zie hoe een energiecentrale is getransformeerd in het Londense centrum voor moderne en hedendaagse kunst bij Tate Modern. Geniet van schilderijen, foto’s en uitvoerende kunst van wereldklasse, omarm het prachtige uitzicht op de rivier vanuit het café van de galerie en verken het pas geopende Switch House.

Imperial War Museum

Ontdek de onrustige geschiedenis van de moderne oorlog in het Imperial War Museum. Interessante vertoningen leiden u door de verhalen van moderne conflicten, van de Eerste Wereldoorlog tot heden.

Science Museum

Ervaar de wonderen van de wetenschap uit de eerste hand met de interactieve displays van het Science Museum. De permanente collectie bevat meer dan 15.000 objecten, waaronder de onmisbare Apollo 10-commandocapsule en Stephenson’s Rocket.

Nationaal Maritiem Museum

Het National Maritime Museum, gevestigd in het historische Maritime Greenwich, toont de scheepsgeschiedenis van Groot-Brittannië, van zeeslagen tot ontdekkingsreizen. Zie oude kaarten en scheepsmodellen en mis het iconische uniform dat Nelson droeg op de dag van de slag om Trafalgar niet.

Tate Britain

Tate Britain presenteert het beste van de Britse kunst van 1500 tot vandaag, en het herbergt ’s werelds grootste verzameling werken van JMW Turner. Volg de Walk Through British Art en zie prachtige schilderijen van Gainsborough, Whistler, Bacon en Hirst.

Guildhall Art Gallery en Roman Amphitheatre

Wist je dat Londen een Romeins amfitheater heeft? De ronde muren werden gevonden door archeologen die in 1988 op de site van de Guildhall Art Gallery werkten. Toegang tot zowel de galerij als het amfitheater is gratis.

National Portrait Gallery

Ga naar de National Portrait Gallery om de grootste collectie portretten ter wereld te zien. De focus van het museum ligt op de relatie tussen de kunstenaar en het subject in de afbeelding, die een origineel inzicht geeft in verschillende tijden in de geschiedenis en de samenleving.

Museum van de Koninklijke Luchtmacht

Herleef de geschiedenis van de luchtvaart in dit fascinerende Londense museum. Met meer dan 100 vliegtuigmemorabilia onder één dak is het Royal Air Force Museum een ​​spectaculair verslag van de innerlijke wens om te vluchten en de wetenschappelijke inspanningen om het echt te maken.

V & A Museum voor Jeugd

Een bezoek aan het V & A Museum of Childhood is als een kind opnieuw zijn, voor een dag. Bekijk een grote verzameling kinderobjecten uit de jaren 1600 tot heden: speelgoed, games, poppen en meer.

Wallace Collection

De Wallace Collection herbergt een kostbare collectie 18e-eeuwse Franse schilderijen, samen met werken van Titiaan, Canaletto en Rembrandt. Het prachtige gebouw, gelegen net buiten Oxford Street, is een schat op zich.

Wellcome Collection

Ontdek wat het betekent om mens te zijn door de tentoonstellingen van de Wellcome Collection over artefacten op het gebied van wetenschap, geneeskunde en psychologie. Hoogtepunten zijn de wandelstok van Darwin en een robot die wordt gebruikt in het project voor het menselijk genoom.

Museum van London Docklands

Leer alles over de geschiedenis van Londen als een haven met de tentoonstellingen van het Museum of London Docklands. De interactieve displays creëren het leven tijdens de negentiende-eeuwse maritieme hegemonie in Londen.

Serpentine galerijen

In het midden van Hyde Park zijn de Serpentine Galleries (Serpentine Gallery en Serpentine Sackler) twee tentoonstellingsruimten gewijd aan het tentoonstellen van internationale hedendaagse kunst. Elke zomer is er een nieuw Serpentine Pavilion in de tuin van de Serpentine Gallery, waar het talent van een specifieke kunstenaar of architect wordt getoond.

British Library

De nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk herbergt enkele van ’s werelds belangrijkste literaire schatten, waaronder de Magna Carta, het schetsboek van Leonardo Da Vinci en Shakespeare’s First Folio.

Whitechapel Gallery

Ga naar de Whitechapel Gallery voor de nieuwste hedendaagse kunst van opkomende en gerenommeerde kunstenaars. Naast het opwindende programma van tentoonstellingen, organiseert de galerij lezingen, evenementen en workshops.

Nationaal Legermuseum

Leer meer over de geschiedenis van het leger in het National Army Museum. Herbeleef de geschiedenis van de strijdkrachten, van de Britse burgeroorlogen tot de moderne tijd, door een demonstratie van duizenden inspirerende objecten.

Museum van Sir John Soane

Verken het voormalige huis van Sir John Soane, architect van de Bank of England. Zijn historische residentie bevat een uitgebreide collectie schilderijen, bouwkundige tekeningen en antiquiteiten, plus de originele sarcofaag van Seti I.