Marmaris – de stad met de prachtige stranden

Marmaris vakantie

De kustplaats Marmaris in het zuidwesten van Turkije ligt in de Turkse Egeïsche Zee, aan de rand van de Turkse Rivièra. De stad heeft meer dan 35.000 inwoners. De stad ligt in een prachtige baai, waar ook de haven is, met allerlei soorten schepen, evenals een grote jachthaven. Er vertrekken regelmatig veerboten vanuit de haven naar het Griekse eiland Rhodos.

Het tien kilo meter lange strand is een fijn en grof kiezelstrand, waarlangs je langs een prachtige strandpromenade loopt. Om de toeristen voldoende accommodatie te bieden, werden hotels en restaurants langs de strandgrens dicht bij elkaar gebouwd. De stad Marmaris, het strand en de prachtige excursie, recreatie en attracties trekken elk jaar honderd duizenden reizigers.

Zoals typerend voor de hele regio, zijn er hete zomers en milde winters hier. Over het algemeen zijn er ook veel uren zonneschijn. De beste tijd om te reizen is waarschijnlijk de late lente tot half juni en de herfst vanaf half september. De lente is vooral mooi, omdat het groen nog vers is en het water erg aangenaam is. In de zomermaanden van half juni tot eind augustus zijn temperaturen tot 40 graden niet ongewoon in Marmaris. Ook voor zeiltochten zijn lente en herfst het beste seizoen.

Reizen naar Marmaris

De overgrote meerderheid van de toeristen vliegen per vliegtuig, omdat reizen per auto of boot veel tijd kost. De reizigers landen op de luchthaven van Dalaman, ongeveer 95 km van de stad Marmaris. De internationale rechtstreekse vluchten worden alleen aangeboden in het seizoen (april tot oktober). In de winter kan de kustplaats alleen worden bereikt met een tussenstop via Ankara of Istanbul.

Vervoer naar de hotels in Marmaris

Pakketreizigers worden meestal opgehaald door de hotelovername. Taxi’s zijn ook beschikbaar vanaf de luchthaven. De taxi’s hebben vaste prijzen aangegeven die niet onderhandelbaar zijn. Huurauto’s kunnen worden geboekt op de luchthaven. Vanaf het intercitybusstation rijden bussen naar Bodrum en Fethiye. Voor lange tochten zijn er comfortabele bussen van de busmaatschappijen Varan en Pamukkale. Vanuit de haven van Marmaris reizen taxiboten en draagvleugelboten naar verschillende locaties en eilanden.

Reisinformatie voor Marmaris

Om heel Turkije binnen te komen, ook naar Marmaris, is de Nederlandse identiteitskaart voldoende. Euro in de lokale valuta Turkse lire kan al worden ingewisseld op de luchthaven, maar ook bij banken in de stad en wisselkantoren. In de stad kan ook worden betaald met de gebruikelijke creditcard. Het tijdsverschil met Nederland is plus een (in de winter twee) uur. Geen adapters vereist in de hotels. Tips moeten worden gegeven voor een bedrag van 10% van het factuurbedrag. De kuststad biedt een groot hotelaanbod. Boekingen moeten echter heel vroeg worden gemaakt.

Top bezienswaardigheden van Marmaris

Marmaris biedt alle bezoekers veel mogelijkheden om veel te zien en te beleven tijdens hun vakantie in Marmaris. Net als in de hele omliggende regio zijn hier vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Dalyan, een toeristenoord op 80 km afstand, waar de zee en een meer samenkomen, wordt een natuurwonder genoemd.

Boottocht naar het eiland Cleopatra, ongeveer 18 km van Marmaris. Het eiland is vooral beroemd vanwege de oude stad Cerae en het paradijselijke gouden strand.

Het kasteel en het Museum van etnografie en archeologie in het stadscentrum.

Het Aqua Dream Waterpark is een amusementspark voor het hele gezin met geweldige waterglijbanen, bumperboten en meer.

Het Marmaris Halice Ahmet Urkay Museum, een privémuseum met exposities van archeologische vondsten aardewerk, munten en andere interessante tentoonstellingen.

Als u op zoek bent naar plezier in Marmaris, bent u zeker dat u het zult vinden, want de stad staat bekend om het wildste nachtleven in Turkije.

Marmaris - Cultuur en geschiedenis

Volgens de huidige kennis werd Marmaris voor het eerst bekend in de 6e eeuw voor Christus. genoemd als Physkos. Een eerste nederzetting werd waarschijnlijk gebouwd door de Karern, die de natuurlijke haven gebruikte. 138 v.Chr de stad werd afgestaan ​​aan Rome en uiteindelijk verklaard in 1425 behorend tot het Ottomaanse rijk. In 1958 verwoestte een zware aardbeving Marmaris bijna volledig, zoals veel historische gebouwen. Het fort Kalesi is goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is de stad een zeer populaire vakantiebestemming voor avonturiers, zwemmers en gezinnen. Het wordt met plezier gevierd. Vakantiegangers die hier zijn tijdens festiviteiten mogen deze niet missen. Bijvoorbeeld het Maritime & Sring Festival elk jaar in mei, waar sportwedstrijden, straattheater en concerten plaatsvinden. Het Marmaris Yacht Festival is ook een bezoek waard in mei, wanneer internationale jachten en motorzeilers deelnemen. Er is een groot bioscoopfestival in juni en er worden zeilraces georganiseerd in oktober.

Eten en drinken in Marmaris

In hotels, internationale restaurants en cafés zijn er ook internationale gerechten en dranken. Niettemin moeten reizigers niet nalaten de goede mediterrane keuken in Marmaris te proeven. Vooral onder het kasteel zijn er uitstekende visrestaurants met gegrilde, gebakken en gekookte lekkernijen. De warme en koude voorgerechten bestaan ​​meestal uit verse groenten, schapen- en geitenkaas, vers brood en veel olijfolie. Elke vrijdag is er de grote turbulente wekelijkse markt in Pazar Yeri, waar vers fruit, groenten en andere boodschappen kunnen worden gekocht.

Insider tips in Marmaris

Marmaris met zijn grote jachthaven is de tip voor zeilers. Hier kunt u prachtige zeiltochten maken, bijvoorbeeld naar Rhodos, Bodrum of Fethiye. Toeristen kunnen ook een zeeman met kapitein huren.

Het schildpadstrand van Dalyan is bekend en moet zeker worden bezocht. Natuurliefhebbers vinden prachtige dennenbossen, een landschap dat ideaal is voor uitgebreide heuvel- en bergwandelingen en uitgestrekte katoenvelden. Het strand staat bekend om de Caretta Caretta schildpadden, die hier van mei tot september komen voor ovipositie op het land.