Vakantie in Marokko

Marokko vakantie

Marokko heeft prachtige stranden, Oosterse geuren, mysterieuze straten en de eindeloze uitgestrektheid van de Sahara woestijn. Slechts drie en een half vluchturen verwijderd van Nederland wacht op u de opwindende wereld van de Arabische nachten.

Marokko biedt zoveel afwisseling dat je niet weet welk hoogtepunt je als eerste wilt bezoeken. Daarom hebben we het onze missie gemaakt om onze beste deals te presenteren voor het land tussen de Sahara, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Of het nu gaat om strandvakantie in Agadir, spannende rondreizen of het bezoeken van mysterieuze plaatsen, zoals de blauwe stad Chefchaouen, hier krijgt u al onze favoriete uitstapjes in een van de meest diverse landen ter wereld.

Vakanties in Marokko betekent een unieke cultuur ervaren met invloeden van de Berger, Arabieren en Europeanen. Laat u betoveren door het middeleeuwse oude centrum van Marrakech en slenter door de magische markten vol sieraden, prachtige kleuren en speciale geuren. Andere hoogtepunten van Marokko zijn steden als Casablanca en natuurlijk de uitgestrektheid van de Sahara.

Algemene informatie over Marokko

Marokko ligt direct tegenover Spanje in het noordwesten van het Afrikaanse continent. Ongeveer tien keer groter dan Nederland, het is enorm divers: het noorden met de steden Tanger, Rabat, Fes, Casablanca is relatief dichtbevolkt. Ten zuiden van het Atlasgebergte neemt de bevolkingsdichtheid snel af, de woestijngebieden aan de grens met Algerije zijn dunbevolkt. In totaal wonen ongeveer 34 miljoen mensen in Marokko.

De lokale tijd van Marokko is een uur na de CET. Een tijdsverschil van één uur bestaat alleen tijdens de Midden-Europese wintertijd, dus als het 18 uur in Nederland is, dan is het in Marokko om 17.00 uur. Tijdens de zomertijd hebben we dezelfde tijdlijn.

De nationale valuta van Marokko is de dirham, met 10 dirhams ongeveer gelijk aan één euro. Marokkaanse dirhams mogen niet worden geïmporteerd of geëxporteerd, dus je moet geld wisselen op de luchthaven. Met de pinpas kun je gemakkelijk geld opnemen, vooral in de grotere steden. Maar zorg er eerst voor dat uw bankpas voor Marokko is ontgrendeld. Anders worden de belangrijkste creditcards geaccepteerd. EC-machines en geldwisselkantoren zijn wijdverspreid in de steden, maar worden nauwelijks in de dorpen gevonden.

Marokko is een constitutionele monarchie en politiek zeer stabiel in vergelijking met de oeverstaten. Radicale islam speelt geen rol in het dagelijks leven. Men moet zich echter aanpassen aan de lokale gebruiken in afgelegen gebieden. De enige problemen zijn de gebieden rond de Spaanse enclaves van Melilla en Ceuta aan de Middellandse Zee en uitstapjes naar het binnenland van de Westelijke Sahara, waar de Polisario-rebellen nog steeds actief zijn.

Aankomst in Marokko

De luchthaven van Casablanca is de hub in Marokko en wordt vanuit Amsterdam bediend door Royal Air Maroc en KLM. Transavia vliegt van Amsterdam naar Agadir, Casablanca en Marrakech, maar ook van Eindhoven naar Marrakech en van Rotterdam naar Al Hoceima, Nador en Tanger. Er zijn geen veerdiensten tussen de Canarische Eilanden en het Marokkaanse vasteland.

De steden in het noorden van Marokko zijn verbonden door een modern spoorwegnetwerk. Het maakt dus niet uit of je naar Tanger of Fez vliegt. Vanaf daar kun je gemakkelijk doorreizen naar Marrakech en het zuiden.

TIP: Transavia heeft vaak zeer goedkope aandiedingen naar Marokko.

De toegang tot Marokko

Het enige wat u nodig hebt om Marokko binnen te komen, is een paspoort dat minimaal zes maanden geldig is. Een visum heeft Nederlandse burgers nodig van een verblijf van meer dan 90 dagen. Van een verblijf in de bezette Westelijke Sahara gebieden, het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt ten zeerste af, omdat ze niet internationaal erkend zijn.

Populaire bestemmingen in Marokko

Vakantie in Fez

Iedereen die voor het eerst de oudste van de vier keizerlijke steden in het noorden van Marokko binnenkomt tijdens de vakantie in Fez, zal spoedig in vervoering zijn. In Fes voel je je teruggevoerd naar het sprookjesachtige land van het Oosten, waar de verhalen van de Arabische nachten worden verteld. In het labyrint van duizenden smalle, kronkelende straatjes van Fes-el-Bali, de oudste wijk van de stad uit de 9e eeuw, liggen de soeks met hun onmiskenbare geuren. Daarnaast veel van de buitengewone historische hoogtepunten en spannende musea. Om de meest charmante Fe’s vakantie op het laatste moment niet te missen, is het beste om met een lokale gids op pad te gaan. Het gaat langs talrijke fonteinen en kabbelende beekjes. In kleine winkels bieden de dealers van Fes alle denkbare goederen. De ateliers van ambachtslieden zijn te vinden in de wijken van het oude centrum van Fes. Ook veel Medersa (madrasa) en vele prachtige moskeeën zijn in fez en op het uur van gebed roept de Muezzin met luide stemmen.

Vakantie in Marrakech

Als je er altijd al van gedroomd hebt om meegesleept te worden naar de sprookjesachtige wereld van 1001 nachten dan is Marrakech de juiste keuze.
Een van de attracties van Marrakech is de grootste madrasa van het land, Medersa Ben Youssef. Een bezoek is al de moeite waard vanwege de verbluffende architectuur, maar het is ook een spannend inzicht in de moslimcultuur. Voor een kleine pauze tijdens uw reis in de oude stad, raden we een bezoek aan een van de vele theekamers aan om de drukte in Marrakech van dichtbij te ervaren. Accommodatie in een riad, een traditioneel herenhuis, geeft je een beter gevoel van het oriëntaalse leven.

Vakantie in Rabat

Of u alleen op vakantie bent of met uw gezin: vakantie in Rabat betekent iets nieuws ontdekken! Je kunt je dagelijkse leven thuis laten. 

Vakantie in Casablanca

De stad Casablanca bereikte populariteit in de jaren 1940 door de film met dezelfde naam. Vandaag, op een vakantie in Casablanca, kun je niet alleen in de voetsporen treden van Humphrey Bogart, maar kijk je ook uit naar een zonnige strandvakantie aan de Atlantische kust. Vanaf de luchthaven van Casablanca kunt u vanaf verschillende Nederlandse luchthavens uw bestemming bereiken. Als u op vakantie bent in de grootste stad van Marokko, kunt u uw strandvakantie ideaal combineren met een spannende verkenning van de stad. Wandel door het doolhof van smalle straatjes in de medina, de historische stad Casablanca, en bewonder de pittoreske gebouwen in de typische Moorse stijl. Bezoek hier de kleurrijke markten en bazaars en laat je verleiden door geurige kruiden, vers fruit, mooie sieraden en oosterse tapijten en ambachten uit de magie van “Duizend en één nacht”! Marokko staat ook bekend om zijn kostbare arganolie, die al eeuwenlang wordt gebruikt voor huidverzorging en die je op de bazaars kunt kopen als souvenir voor thuis.

Beste reistijd voor de Marokko vakantie

De beste tijd om te reizen is de herfst en de lente, met gematigde temperaturen tussen 24 en 30 graden Celsius.
Het is heel simpel: als dingen in Europa onaangenaam worden, is Marokko het mooiste. In de winter zal het koel en vochtig zijn in het noorden van Marokko, maar niet ten zuiden van de Atlas. Hoewel de dagen kort zijn en de nachten koud, schijnt de zon overdag onversaagd. Al vanaf maart zal het warmer en warmer zijn en uiterlijk vanaf juni zal het moeilijk zijn voor Europeanen om te tolereren. Nogmaals, de beste tijd om te verblijven in de Hoge Atlas van Marokko. Zoals je ziet, varieert het klimaat in Marokko afhankelijk van het gebied. In het noorden en noordwesten heb je een mediterraan klimaat. In het zuiden en zuidoosten, dankzij de Sahara, heerst er een landklimaat. Tussen de twee klimaatzones vindt u de bergketen Hoge Atlas. De beste reistijd voor het hele land is dus april, mei, oktober en november.