Met de auto of het vliegtuig op vakantie; Wat gaat het worden? 

Met de auto of het vliegtuig op vakantie; Wat gaat het worden? 

30 jaar geleden waren de vliegvakanties nog echt een luxe en alleen weggelegd voor de welgestelden. Maar met de komst van internet werd het boeken steeds eenvoudiger en tegenwoordig is er voor ieder budget wel een vliegvakantie te vinden. Dit is ook te zien aan het aantal vluchten wat er dagelijks vertrekt. Het is een komen en gaan van vliegtuigen in ons luchtruim. Maar de laatste jaren lijkt de autovakantie meer in opkomst. Mensen waarderen de kneuterigheid én de flexibiliteit van een autovakantie juist weer. Hoe jij dit jaar de keuze gaat maken? Hier tips om tot een besluit te komen. 

Het gezelschap 

Allereerst is het goed om te kijken wat past bij jouw reisgezelschap. Ga je met een heel gezin of alleen met je partner? Voor kinderen kan het bijvoorbeeld best wel intens zijn om een lange tijd in een vliegtuig te zitten. En ook wanneer de vlucht maar enkele uren duurt, kan het toch in totaal behoorlijk wat tijd kosten. Van de reis naar de luchthaven tot het wachten voor de douane, in totaal kost het bakken vol tijd. Helemaal wanneer het een bestemming is met tijdsverschil, dit kan de acclamatietijd van kinderen behoorlijk verlengen op de plek van bestemming. Maar wanneer je juist avontuur wilt en samen met alleen een partner bent, dan is een vliegvakantie juist weer een extra uitdaging.  

Het gezelschap 

Geen auto? 

Een ander aspect wat steeds gangbaarder wordt is dat mensen de auto de deur uit doen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld uit duurzaamheidsoogpunt maar ook vanuit kostenoverwegingen. Dit wel echter nog niet zeggen dat een autovakantie dan niet meer tot de mogelijkheden behoort. Zo is een auto huren in Rotterdam al tegen een prima prijs te doen. Ook kun je dan precies de auto uitzoeken die jij qua grootte nodig hebt voor jouw gezelschap. Dit is nog altijd een duurzame keuze, want ook elektrische auto’s zijn gewoon te huren en we weten allemaal dat vliegen zeker geen klimaatneutrale keuze is.  

Flexibiliteit 

Of je nu alleen met een partner of juist met een gezin op reis gaat, een auto geeft je behoorlijk wat meer flexibiliteit. Wanneer je niet vooraf één bestemming boekt, dan kun je tijdens de reis nog van bestemming veranderen. Je kunt letterlijk daar naartoe gaan waar de zon schijnt. Daarmee is dus eigenlijk het argument dat een vliegtuigvakantie avontuurlijker is ook wel ontkracht. Je kunt met een autovakantie in korte tijd meer bekijken, zonder dat je aan een vliegveld en reisdata gebonden bent.  

Kortom, de keuze tussen een vlieg- of autovakantie is niet één, twee, drie gemaakt. En het mooie is dat dat ook zeker niet hoeft. Je kunt het ene jaar afwisselen met het andere. Qua kosten zal het elkaar niet veel ontlopen. Een pakketreis met het vliegtuig kan op het eerste gezicht voordeliger lijken, maar wanneer je van de parkeerkosten tot het eten onderweg meerekent zal dit toch vaak nadelig uitvallen. Kijk vooral waar je dit jaar zin in hebt en ga voor het avontuur wat nu bij jou past.