Vakantie bestemmingen van Mexico

Mexico Cancun

Cancun & Playa del Carmen
Dit schiereiland is bekend om de vele resten van de oude Maya-cultuur, zoals Chichen Itza. Daarnaast leent de Caribische kust zich heel goed voor zwemmen en duiken. De bekendste vakantiebestemming is Cancun, een mondaine badplaats. Maar als je wilt kun je de grote stroom toeristen ook mijden door in de kleinere plaatsjes te verblijven zoals Tulum of Playa del Carmen. In Playa del Carmen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Hier is siësta nog echt siësta en liggen bootjes te drogen op het zand van het palmrijke strand, terwijl de lokale bevolking en de buitenlandse gasten urenlang gezellig in één van de strandcafeetjes bijkletsen. De ‘Walkaway’ met de vele winkeltjes, restaurants en typisch Mexicaanse uitgaansgelegenheden is het trefpunt van vakantievierders. Daarnaast zijn er nog tal van lokale restaurantjes en terrasjes die door het dorp verspreid liggen. Cultuurliefhebbers vinden de Maya-ruïnes van Tulum en Coba op bereikbare afstand, en duik-, snorkel- en visliefhebbers zullen zich hier uitstekend thuis voelen. Vanuit de haven vertrekt de ferry regelmatig naar het paradijselijke eiland Cozumel. In het koloniale Mérida vind je nog steeds markten, pleinen en sfeervolle restaurantjes. Ook de ruïnes van Uxmal en het vissersdorpje Progresso zijn het bezoeken waard. Heb je gewoon zin in Mexicaans luieren, dan kun je dat zonder schaamte doen, want het hangmattendorpje Tixkokob is een aanrader.

Uxmal is een oude Mayastad die rond 700 is gesticht. De gebouwen zijn geplaatst volgens de astronomische kennis van die tijd. Ze zijn rijk versierd met symbolen en afbeeldingen van Chac. Tot op de dag van vandaag staat deze stad met zijn gebouwen nog model voor de Mayakunst en haar architectuur. De trappen van de piramide van de god Kukulcan torent hoog uit boven de ruïnes van de oude hoofdstad Chichen Itza. In de lente en herfst vallen bij het aanbreken van de dag zonnestralen op de trappen, waardoor het lijkt alsof ze een slang vormen die omlaag naar de aarde kronkelt. Alsof de Kukulcan in de gedaante van een slang terugkeert naar zijn volk. In de verloren stad kun je verder nog andere tempels en verschillende offeraltaren vinden

Cozumel
Cozumel is een geliefd duikgebied met afwisselend duikwater. Je zwemt hier in helder water en naast de riffen kun je ook duiken in de Cenotes.

Cenotes zijn kalksteengrotten die in de loop der jaren uit de rotsen zijn gesleten door regenwater en nu helemaal vol met regenwater staan. Het duiken heeft een bizarre sfeer als je zo tussen de druipsteenformaties doorzwemt. Cozumel is een chique westerse toeristenplaats geworden en het nachtleven is een energieke bedoening.
Ondanks de prachtige natuur kun je tijdens het duiken in deze wateren toch beter dit in de gaten houden: vooral tussen juni, juli en augustus komen zogenaamde ‘down currents’ voor. Dit zijn stromingen die de diepte ingaan. Ze komen met een zekere regelmaat voor en het is maar beter dat je eruit blijft. Ga niet alleen duiken en laat je goed voorlichten over het gebied waar je duikt.

Mexico City
Mexico-stad, een wereldstad, een stad vol contrasten. De één zal van haar houden, de ander zal haar verafschuwen. U vindt er prachtige gebouwen en musea, maar ook armoedige krottenwijken. De oude kerken en groene parken stralen rust uit, terwijl elders de straten bomvol zitten met luidruchtig verkeer. In ieder geval is het een bijzonder fascinerende en veelzijdige stad.
In de hoofdstad zelf wonen zo’n 10 miljoen mensen. Als u de bevolking in de voorsteden erbij telt, komt u uit op een metropool met ruim 20 miljoen inwoners. Dit maakt Mexico-stad de grootste stad ter wereld. Helaas heeft deze grote omvang veel problemen met zich meegebracht. Men heeft te kampen met luchtverontreiniging, overbevolking, grote werkloosheid, verpaupering, enorme verkeersdrukte, gebrek aan drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Campeche
Campeche is een aangename stad waar je zonder al te veel problemen de nacht door kunt brengen en de enige ommuurde stad van Mexico. Vele huizen binnen de stadsmuren zijn geschilderd en versierd met smeedijzer of stucwerk.
Op 50 km afstand vindt u tevens de ruïnes van Edzna waar elk jaar in juni een plechtigheid plaatsvindt ter ere van de regengod Chac. Deze eeuwenoude traditie, de Chachaak genoemd, brengt duizenden Maya’s bijeen.

Guadalajara
Deze op een na grootste stad van Mexico is de stad van feest en muziek. Hier ontstonden de mariachis, de muziekgroepen met hun sexy kleding en typische Mexicaanse sombrero en natuurlijk de tequila!
De oude binnenstad is prachtig en de vier achter elkaar gelegen pleinen tussen de kathedraal en het Hospicio de las Cabanas behoort tot de mooiste architecturale realisaties van heel Mexico. Een geweldige stad dus!

Mérida
Mérida wordt ook wel ‘de witte stad’ genoemd en is de belangrijkste stad van Yucatan en ook het beginpunt van een bezoek aan het schiereiland. Een uitgestrekte stad, waar een permanente drukte heerst, vooral in de omgeving van de markt. In de zomer maakt de grote hitte iedereen wat lomer en nonchalanter, de ongedwongenheid van de vriendelijke mensen hier doen je langer willen blijven. De stad heeft een leuke markt en een interessant museum, en op zondag worden er talrijke folkloristische voorstellingen gegeven. In Mérida vindt u de mooiste en goedkoopste hangmatten van Mexico, als je wilt afdwingen!

Playa del Carmen
Dit kleine dorpje is in een korte tijd uitgegroeid tot een grote internationale badplaats met prachtige stranden. Ondanks de enorme opkomst van hotels en restaurants heeft deze plaats zijn charme weten te behouden. Naast het genieten van zon, zee & strand kunt u hier ook uitstekend duiken, snorkelen en vissen!

Palenque
Palengue betekent ómringd door bomen’, het is één van de grootste Mayasteden van Mexico en ook één van de mooiste! Op elk heuveltje vindt u een tempel met daaromheen het oerwoud, werkelijk schitterend! Als je op ontdekking trekt in het oerwoud, zorg dan voor goede wandelschoenen en een zaklamp, u zult er zeker apen tegen komen.

San Cristóbal
De oudste Spaanse stad in de staat Chiapas, smalle straatjes, arcaden en lage huizen met smeedijzeren traliewerken maken deze plek zeer aangenaam. San Cristóbal ademt nog steeds de charme van een oude, koloniale provinciestad. San Cristóbal wordt steeds meer ontdekt door toeristen en wie belangstelling heeft voor inheemse folklore en met name voor indiaanse etnografie, is dit een fascinerende stad.
De markt wordt bezocht door verre afstammelingen van de Maya’s, de Tzotzils, die samen met de Huicholes en de Tarahumaras on het noordwesten van Mexico leven en hun etnische oorsprong hebben weten te behouden. Let op! We zitten op 2200 meter hoogte, het kan hier dus sterk afkoelen. Dus neem warme kleren mee!

Oaxaca
Ligt op ca 1500 meter hoogte en is een uitermate charmante stad in een door hoge bergketens omgeven vallei. De stad was één van de brandpunten van beschaving van het oude Mexico en door het ontbreken van industriële ontwikkeling heeft ze een aangenaam provinciaal karakter weten te behouden. Daarbij komt het dat ze een toegangspoort is tot de Stille Oceaan en tot tal van archeologische vindplaatsen. Met de heerlijke temperatuur zult u begrijpen dat de terrasjes en café’s op de markt altijd bedrijvig zijn.

Puerto Vallarte
Deze plaats is vooral bekend geworden door de John Huston film “The night of the Iguana” met Liz Taylor en Richard Burton uit 1975. Hierna stond dit kleine en gemoedelijke plaatsje direct op de kaart in Amerika.
U zult in Puerto Vallarte dan ook veel Amerikanen aantreffen en het is een zeer toeristische plaats geworden. Wel heeft het in de loop der jaren zijn charme weten te behouden en kent het overweldigende stranden en een gezellige boulevard.

San Miguel de Allende
Deze ‘oude’ koloniale stad ligt op een met cactussen begroeide hoogvlakte op een hoogte van1850 meter. In de jaren veertig oefende ze een grote aantrekkingskracht uit op vele buitenlandse kunstenaars, met name dankzij de kwartsrijke bodem die voor een speciaal lichteffect zorgde en omdat het leven er goed en exotisch is.
San Miguel is in zijn geheel geklasseerd als nationaal historisch monument en is een prachtige stad met oude, geplaveide straten en schitterende herenhuizen. Op de torens van sommige kerken zult u ongetwijfeld de dubbele kruizen (cruz de caravaca) opmerken die de stad en zijn bewoners tegen de zwarte magie moeten beschermen.

Pátzcuaro
Deze stad heeft iets lichtzinnigs, iets betoverends en typisch indiaans. De stad ligt tegen een heuvel, aan het mooiste meer van Mexico en te midden van dennenbossen. Een natuurlijke schoonheid, ongeremd en ongetemd, die je onmogelijk kan weerstaan.
U bent in het land van de Purepecha’s of Tarasken zoals de Spanjaarden hen noemden. Deze indianen hebben steeds weerstand geboden tegen de bezetters en met name tegen aanvallen van de Azteken.

Tehuantepec
U bevindt u op de landengte van Tehueantepec en het kan hier enorm waaien. De bomen aan de kant van de weg hellen dan ook zwaar over en de haren waaien van uw hoofd. De indianen in uit deze streek houden heel bijzondere tradities in ere, de vrouwen dragen prachtige jurken en sjaals. Op de zócalo heerst altijd een gezellige drukte en bovendien kunt u hier heerlijk traditioneel eten.

Tulum
Op nog geen 136 km van Cancún vindt u de enige Mayastad aan de kust. In tegenstelling tot de ander mayasteden vindt u hier geen indrukwekkende piramiden of reusachtige paleizen. Dit is eerder een ‘vesting’ vanwaar de Maya’s met verbijstering toekeken hoe de eerste Spaanse karvelen de kust naderden in 1518. Het plaatsje stelt niet te veel voor, maar daarentegen is er wel een prachtig ongerept zandstrand.

Uxmal
Dit is een archeologische vindplaats met prachtige monumenten, waarvan de Chichén Itzá het belangrijkste monumentencomplex van Yucatan is. Het meest pittoreske ook, dankzij het heuvelachtige landschap op de achtergrond, waar je voor 11.00 uur ’s ochtends de mooiste foto’s neemt!

Vera Cruz
Eindelijk een haven! Een echte zelfs, met vrachtschepen en vissersboten. Je kunt door de haven wandelen, het is de grootste van Mexico. Al is er weinig te zien in de stad, toch straalt deze een zekere charme uit. Vooral in het voetgangersgebied van de zócalo heerst bij het vallen van de avond een aangename sfeer. En tijdens het carnaval in februari gaat men hier helemaal uit zijn dak. Veracruz heeft zijn aantrekkelijke kanten: rondtrekkende marimba-spelers, verkopers van schelpen en de schildpadschilden, zijn nochalance en vochtigheid, zijn inwoners, zijn jarrochos.