Montreal : De kosmopolitische culturele metropool van Canada

Montreal reistips

Montreal ligt in het zuidwesten van de provincie Québec aan het Île de Montréal in de St. Lawrence-rivier en is de op een na grootste stad in Canada met meer dan anderhalf miljoen inwoners en een grootstedelijk gebied met meer dan vier miljoen inwoners, evenals het culturele en economische centrum van Québec. De bezoeker kan een verscheidenheid aan bezienswaardigheden, een rijk cultureel leven en een voorbeeldige tolerante en multiculturele sfeer verwachten.

Montreal heeft een internationale luchthaven in de naburige stad Dorval. Vanuit Nederland en Belgie zijn er non-stop vluchten, bijvoorbeeld vanuit Amsterdam met KLM, Air Canada vliegt vanuit Brussel.  Bovendien is Montreal een uitstekende uitvalsbasis om Quebec en Oost-Canada met een huurauto te verkennen: uitgestrekte nationale parken, diepe bossen, prachtige kustlijnen en de oude binnenstad van Quebec, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Miguasha National Park is de thuisbasis van een beroemde fossielenlocatie voor dinosaurussen.

Als u in de winter naar Montreal reist, moet u zich voorbereiden op ijskoude en zware sneeuwval. De korte zomers zijn ook snel, maar heet tot vochtig. Een goed seizoen voor een reis is de Indische zomer in de herfst met gouden zonnedagen en koele nachten.

Een van de redenen waarom Montreal nog steeds sterk wordt beïnvloed door het Frans, is het feit dat Frans niet alleen de meest gesproken maar ook de officiële taal vóór het Engels is – de meeste inwoners spreken beide talen. In de uitstekende gastronomie en stedelijke architectuur van Montreal is de Franse invloed voelbaar. De skyline wordt gedomineerd door wolkenkrabbers uit verschillende decennia van de 20e eeuw; In de oude stad zijn indrukwekkende kerken, Franse en Britse koloniale gebouwen en verschillende parken. Over het algemeen bepaalt een spannende mix van moderne en historische architecturale stijlen het stadsbeeld.

Mont Royal

Een spectaculair uitzicht op de stad kan worden genoten vanaf de hoogste top van de Mont Royal (233 meter), een vulkanisch gebergte. Een meer dan 30 meter hoog, verlicht in felle kleuren stalen kruis markeert de top. Op de hellingen van de Mont Royal zijn eerbiedwaardige kerken, ziekenhuizen en universiteiten. De moeite waard is een bezoek aan het prachtige Parc du Mont-Royal, een populaire bestemming met een kunstmatig meer in de zomer.

Botanische tuin Montreal

De op een na grootste botanische tuin ter wereld

De Jardin botanique de Montréal is de thuisbasis van ’s werelds tweede grootste botanische tuin, die de mogelijkheid biedt om van de natuur te genieten midden in de stedelijke ruimte. De botanische tuinen van Montreal beslaan een totale oppervlakte van 748.600 vierkante meter en hebben een verscheidenheid aan thematuinen en kassen en huizen met meer dan 22.000 inheemse en exotische plantensoorten. Opgericht in 1931 tijdens de Grote Depressie, was de Botanische Tuin bedoeld als een recreatieve ruimte voor het publiek en ontworpen om kennis te bieden over natuur en tuinbouw. Hoogtepunten zijn de Shanghai Chinese Garden, de grootste buiten China, de First Nations Garden, met een tentoonstelling over de levensstijl van de Canadese First Nations, en de Japanse tuin, waar u kunt genieten van honderdjarige bonsai en een koi. Bewonder de vijver en leer de theeceremonie of ikebana tijdens de zomer.

Prachtige kerken

De meest opvallende attracties van Montreal zijn de vele prachtige (meestal rooms-katholieke) kerken. De meest bekende is het Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal (Saint Joseph’s oratorium van Mount Royal) op de helling van de Mont Royal, wiens weelderige koepelconstructie het stadsgezicht zichtbaar maakt van veraf. De grandioze kerk, die na tientallen jaren werk in 1967 werd voltooid, is 129 meter hoog, 105 meter lang en 37 meter breed. Het is de grootste kerk in Canada en biedt plaats aan 10.000 gelovigen. Het heiligdom is beroemd om zijn vele genezende wonderen, de heilige stichter André Bessette en haar twee orgels. Het kleinere orgel in de crypte heeft 36 registers op drie handleidingen en pedaal, het grotere orgel heeft 78 registers op 5 handleidingen en pedaal en wordt beschouwd als een van de belangrijkste orgels ter wereld.

Ook een bezoek waard is de Notre-Dame de Montréal-basiliek, gebouwd van 1824-1829 in neogotische stijl. Het interieurontwerp is gebaseerd op de Parijse Sainte-Chapelle; De bezoeker is gefascineerd door de kerk met zijn sierlijke muur- en plafondschilderingen, beelden van heiligen en houtsnijwerken. Overigens was het orgel van de basiliek ’s werelds eerste met elektrische aandrijving.