Nieuwe energie op de Canarische Eilanden

Canarische eilanden

De Canarische eilanden zijn een groep van zeven vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hun specifieke verschijning door middel van vulkaanuitbarsting is verantwoordelijk voor hun unieke uiterlijk. Elk van de zeven Canarische eilanden heeft zijn eigen karakter, waardoor het aanzienlijk verschilt van de eilanden. Zo is het Canarische eiland Lanzarote bekend om zijn verschillende gekleurde vulkanische heuvels en zwarte lavakusten. Fuerteventura als een “onbewoond eiland” biedt bezoekers echter lange, gouden zandstranden. La Palma als de groenste van de zeven eilanden en La Gomera met hun verschillende vegetatiezones en een laurierbos. Canarische eilanden vakantie Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote of Fuerteventura? Welke van de Canarische Eilanden past bij u?

Klimaat en locatie van de Canarische eilanden

Hoewel de Canarische eilanden politiek gezien deel uitmaken van Spanje, zijn ze geografisch gelegen langs de West-Afrikaanse kust, op hetzelfde niveau als de Sahara. De zuidelijke ligging, de relatief koele Canarische beek en de passaatwinden, die de extreme hitte van de Sahara buiten houden, danken de Canarische eilanden hun goede klimaat: aangename temperaturen het hele jaar door! Dit maakt een vakantie op de Canarische Eilanden zelfs in de winter interessant, want zelfs van november tot januari zijn de temperaturen daar nog steeds rond de 20 graden.

Lanzarote

Het hele Canarische eiland Lanzarote is door de UNESCO beschermd biosfeerreservaat. Lanzarote toont zijn vulkanische oorsprong even duidelijk als geen van de andere Canarische eilanden. In de 18e eeuw was er de meest dramatische vulkaanuitbarsting van de archipel: de helft van het eilandoppervlak was bedekt met een lavalaag, hele dorpen verdwenen eronder. De volgende en meest recente uitbarsting was in 1824. Hoewel er sindsdien geen nieuwe vulkaanuitbarstingen op het eiland zijn geweest, wordt het nog steeds extreem actief als vulkanisch beschouwd. Als onderdeel van vulkaantochten kun je wandelen over de nog steeds actieve vulkanische bergen en het bizarre kraterlandschap van lavasteen bewonderen.

Lanzarote en Cesar Manrique

Het beeld van Lanzarote werd voornamelijk beïnvloed door Cesar Manrique. Cesar Manrique was een schilder, beeldhouwer, architect en zelfs milieuactivist. Maar zelfs voor de klassieke strandvakantie heeft Lanzarote prachtige stranden met goudgeel. Bijvoorbeeld de plaats Costa Teguie. De stad Costa Teguise ligt in het oosten van het eiland en biedt zijn bezoekers heldere stranden.

Fuerteventura

Terwijl hoge bergen in het midden van het eiland de westelijke vier Canarische eilanden domineren, zijn zowel Fuerteventura als Lanzarote veel platter. Wat Fuerteventura echter onderscheidt van Lanzarote, zijn de lange, heldere stranden met woestijnzand waarvoor het eiland zo beroemd is. In het algemeen herinnert het Canarische eiland op veel plaatsen in een woestijn met aangrenzende stranden. Of Playa Blanca in Puerto del Rosario, Playa de Garcey, de stranden van Corralejo of het strand Morro Jable.

Gran Canaria en Tenerife

De twee eilanden Gran Canaria en Tenerife waren de eerste Canarische eilanden die werden ontwikkeld voor toerisme. Ze zijn ook de grootste en meest bevolkte eilanden in de groep. Tot op de dag van vandaag trekken Gran Canaria en Tenerife verreweg de meeste toeristen. Dit komt door de prachtige stranden, maar ook door een hoogontwikkelde toeristenindustrie, die aantrekt met goedkopere aanbiedingen. Dus Gran Canaria echte parels zoals Puerto Rico met zijn strand Playa de Puerto Rico, of het zuiden van Maspalomas (ook bekend als Maspalomas Costa Canaria). Maspalomas is een van de meest populaire vakantiebestemmingen op Gran Canaria, met plaatsen als Playa de Ingles.

Pico del Teide: de op twee na hoogste berg van Tenerife

Tenerife is op geen enkele manier inferieur, dus Tenerife biedt de Playa Jardin de la Cruz, die ook wel het mooiste strand van Tenerife wordt genoemd. Of de Pico del Teide op Tenerife. De Pico del Teide is de op twee na hoogste berg van Spanje.

La Palma

La Palma is nog steeds grotendeels vrij van massatoerisme. De groenste van de zeven eilanden is een paradijs voor wandelaars. La Palma is voor 40% volledig bedekt met bos. Zwemstranden zijn er minder dan op Gran Canaria of Fuerteventura.

La Gomera

La Gomera is net als La Palma een bijzonder groen Canarische eiland. Het eiland wordt gekenmerkt door verschillende vegetatiezones. Net als La Palma, La Gomera is ook een vrij rustig Canarische eiland zonder toeristische drukte. Dit kan zijn omdat op La Gomera de stranden niet goudgeel maar donker zijn. Dit geeft ze hun eigen charme, maar niet ieders smaak.

El Hierro

Dit eiland is iets van een geavanceerd Canarische eiland. Als je al andere Canarische eilanden hebt ontmoet, dan is El Hierro het rustige alternatief voor een vakantie op de Canarische Eilanden in de wilde natuur. Het eiland behoort samen met La Gomera en La Palma tot de drie groenste Canarische eilanden van de groep.

Afgelegen locatie en een onderwatervulkaan

El Hierro is met de moeilijke bereikbaarheid (er zijn geen rechtstreekse vluchten naar El Hierro) en de afwezigheid van grote zandstranden wordt minder bezocht door de toeristen. Het kleinste van de zeven eilanden biedt slechts 1.000 logeerbedden in pensions, finca’s of vakantiehuizen. Misschien is dat de reden waarom geen grote hotelketen investeert op deze Canarische eiland, omdat het dichtst bij een vulkaanuitbarsting ligt. De laatste (onschadelijke) uitbarsting van de nabijgelegen onderwater-vulkaan Eldiscreto was pas in 2011.
Uiteindelijk hangt het af van je voorkeuren op een vakantie op de Canarische Eilanden. Of u nu kiest voor een van de grootstedelijke gebieden zoals Gran Canaria of Tenerife, of u kiest voor een kleiner eiland als La Palma. Eén ding is zeker, een vakantie op de Canarische Eilanden zal niet snel worden vergeten.