Snel het visum Turkije aanvragen (online)

Turkije Kaputas strand
foto:Tunç Gültekin

Snel het visum Turkije aanvragen (online)

Je eerste stap naar een geslaagde vakantie; het visum voor Turkije aanvragen. Dat is kinderlijk eenvoudig; je hebt alleen je ID-kaart of paspoort nodig. Je vult het aanvraagformuliertje in op je telefoon of computer, betaalt het visum, en je ontvangt het vanzelf per e-mail. Meestal binnen een uur.

Visum als toeristenbelasting van Turkije

Het visum voor Turkije is feitelijk een stukje verkapte toeristenbelasting. Dat blijkt alleen al uit het gegeven dat Duitsers geen visum nodig hebben om Turkije in te mogen reizen. Dat het de Turkse overheid vooral te doen is om de inkomsten is op zich alleen maar gunstig; doordat er geen uitgebreide veiligheidsscan bij te pas komt betekent dat het visum doorgaans enorm snel wordt toegekend. Waar je bijvoorbeeld voor Kenia of Egypte soms een week op een digitaal visum moet wachten, krijg je het Turkse visum (ook digitaal) vaak al binnen een kwartier.

Het visum kopen op het vliegveld in Turkije

Voor 2014 moesten alle Nederlanders na aankomst in Turkije naar een speciale visumbalie. Daar werden de visums verkocht door medewerkers van de Turkse immigratiedienst. Omdat dat vrij arbeidsintensief is, heeft de immigratiedienst in 2014 het elektronische visum systeem ingevoerd. In plaats van honderden medewerkers die in ploegendiensten op alle vliegvelden in alle terminals visums verkochten was er vanaf dat moment een simpele website die hetzelfde bereikte.

Nederlandstalig en met iDeal

Er waren echter drie zaken die roet in het eten gooiden; de website van de immigratiedienst was niet Nederlandstalig en betalen kon niet met iDeal. En misschien wel het grootste probleem; lang niet alle reizigers wisten van het bestaan van de elektronische variant van het toeristenvisum van Turkije. Hierdoor bleven de rijen bij de visumbalies onverminderd lang en kon de immigratiedienst de geplande kostenbesparing niet realiseren.

Verbeteringen in de aanvraagprocedure

Inmiddels is het ook mogelijk om het visum te betalen met het in Nederland populaire iDeal. En kan het aanvragen volledig in het Nederlands. Ook is de online aanvraagprocedure van het visum Turkije een stuk bekender geworden. De overheid heeft dan ook besloten dat het mooi is geweest met de visumbalies. Om dat laatste voor elkaar te krijgen heeft de Turkse overheid de afgelopen jaren enorm vaak verklaar dat het ‘binnenkort’ niet meer mogelijk is om bij aankomst een visum te kopen. Dat gerucht gaat al sinds 2014 de rondte en ook voor vakanties in Turkije in 2019 wordt verklaard dat het is afgelopen met de oude visumbalies.

En een beetje bluf

Het probleem is dat niemand echt weet hoe het nou precies zit. Veel van dergelijke berichten bleken in het verleden namelijk bluf; ondanks de waarschuwingen bleven de visumbalies gewoon open. Of ze op dit moment nog open zijn (en op welke luchthavens en tijdens welke uren) is niet duidelijk. De overheid van Turkije claimt dat ze allemaal dicht zijn. En er zijn inmiddels ook veel balies gesloten, maar het afgelopen jaar was het meestal nog wel mogelijk om een visum te bemachtigen op het vliegveld als dat echt nodig was.

Dan maar even online aanvragen!

Het moge duidelijk zijn dat de immigratiedienst niet blij is met reizigers die naar Turkije vliegen zonder vooraf een e-visum te hebben aangevraagd. Neem dan ook het zekere voor het onzekere en vraag dat visum gewoon even aan. Dat is super eenvoudig en gepiept in een paar minuten. In elk geval sneller dan in Turkije op zoek naar de laatst overgebleven visumbalie (als die er nog is).

Eenvoudig aanvragen, maar hoe dan?

Het visum voor Turkije aanvragen verloopt in drie stappen:

  1. Visumformulier invullen (online)
  2. Kosten voldoen
  3. Het visum uitprinten

Allereerst vul je een visumformulier in, online en geheel digitaal, dat kan via VisumBuitenland.nl. Je betaalt dan €24,95 per persoon. Vervolgens wordt er een check uitgevoerd op de ingevulde gegevens (veel voorkomende invulfoutjes worden keurig opgespeurd). En ten slotte krijg je het visum per mail binnen. Je hoeft het niet eens echt uit te printen, als je het maar kunt laten zien bij aankomst. Dat mag dus ook op je telefoon, tablet of laptop. Dat is alles wat je hoeft te doen voor je visum Turkije. Eenvoudig, toch?

Kijk op : https://visumbuitenland.nl/turkije voor meer informatie over snel visum Turkije online aanvragen