Wandelvakantie in oostenrijk

Oostenrijk wandelen

Nog nooit hebben mensen zo naar een ongerepte oorspronkelijke omgeving verlangd en tegelijkertijd aan hun gezondheid en hun welzijn gedacht als tegenwoordig. Als u al deze wensen tegelijk zou willen realiseren, dan ligt een wandelvakantie in de Oostenrijkse bergen, in de nationale en natuurparken wel erg voor de hand. Wandelen, “hiking”, “trekking” of “outdoor activities” zijn slechts nieuwe woorden, maar ze betekenen hetzelfde, zijn een zeer ontspannende en tegelijk gezonde vakantie activiteit.

De keuze bestaat uit ruim 50.000 km gemarkeerde wandelroutes in alle moeilijkheidsgraden.

Bij langere of kortere wandeltochten komt de ontspanning van de stress van het dagelijks leven heel automatisch; spanningen verdwijnen, in de frisse berglucht kunt u eindelijk vrij ademen en rustig slapen.

Huttentochten
In alle vakantieregio’s kunnen interessante wandelingen van één of meer dagen worden gemaakt.

Uw persoonlijke conditie en ervaring zijn uiteindelijk de maatstaaf voor de route die u kiest. Oostenrijk biedt een dicht en goed bewegwijzerd wegennet met tal van mogelijkheden voor elke moeilijkheidsgraad. Het verdient aanbeveling om bij elke tocht behalve een verrekijker ook een topografische kaart mee te nemen om de gekozen route goed te kunnen volgen en als men de top heeft bereikt van het uitzicht te kunnen genieten.

Inlichtingen over huttentochten krijgt u bij de plaatselijke VVV’s en Alpinschulen.

Bekijk hier alle georganiseerde huttentochten in Oostenrijk.

Hutten van Alpinclubs

De schuilhutten van de Oostenrijkse Alpinclubs en ook die van de Natuurvrienden zijn toegankelijk voor gasten. Vooral vroeg in de zomer en in de herfst moet u, alvorens aan een tocht te beginnen, in het dal informeren of de door u uitgezochte hutten geopend zijn. Openings- en sluitingstijden hangen namelijk af van het weer. Op mooie weekenden verdient het aanbeveling te bespreken, met name groepen dienen dat ruimschoots van te voren te doen.
De prijs voor een overnachting (met slaapzak) in een hut van de alpineclubs is afhankelijk van uw lidmaatschap. U betaalt tussen de Euro 8,72 en Euro 17,44.
Leden betalen vaak de helft en kunnen voorrang krijgen voor een overnachting.
Het gebruik van slaapzakken is verplicht in alle Oostenrijkse hutten van de Alpenverenigingen. Behalve in de hutten van de Alpinclubs kan de wandelaar voor overnachting ook terecht in een reeks van Alpengasthöfen en privé-hutten.

Nationale Parken
De nationale parken en natuurparken van Oostenrijk tonen u een verscheidenheid aan landschappen. Hier kan de wandelaar volop genieten van de natuur, mooie landschappen en zeldzame planten en dieren.

Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel (Burgenland)
Neusiedler See-Seewinkel is het enige nationale park met steppes in Midden-Europa. Vooral de vogeltrek in voor- en najaar is de verbinding van het steppemeer met zijn rietgordel, zijn zoute en nogal wisselende vochtige weiden van grote betekenis.

Nationalpark Donauauen (Niederösterreich)
De Donau, stromend of stilstaand, beïnvloedt het uitzicht langs de oever en de leefruimte van fauna en flora. Naast de betekenis als toevluchtsoord voor bedreigde dier-en plantensoorten, zijn de Donaubeemden ook uitermate geschikt als recreatiegebied.

Nationalpark Nockberge (Karinthië)
De zachte ronde bergtoppen, uit kristallen bestaande steen die “Nocken” genoemd worden, karakteriseren dit landschap in het noorden van Karinthië. Het nationale park ligt tussen 1300 en 2440 meter hoogte.

Nationalpark Hohe Tauern
Oeroude wouden, zachtglooiende weilanden en ruwe gebergten kenmerken het grootste beschermde gebied van Midden-Europa. Het natuurpark strekt zich uit over de deelstaten Tirol, Karinthië en Salzburgerland. De bezoekers ontdekken hier indrukwekkende watervallen, de gletsjer in het hooggebergte, alsook speciale evenementen zoals hooggebergte-wandelingen en goudwassen.

Nationalpark Kalkalpen (Oberösterreich)
Dit natuurpark herbergt het grootste woudgebergte en langste stelsel van beken in de oostelijke Alpen. Naast water en wouden bestaat het landschap uit rotsen en almen. Hier leven onder andere edelherten, reeën, gemsen, vlinders en zeldzaam geworden diersoorten zoals de alpensalamander of de auer-en korhoen.

Natuurparken in Oostenrijk

Oostenrijk heeft 39 natuurparken. De natuurparken laten de bezoeker hun regionale en bijzondere dieren, planten, cultuur en landschappen zien. De natuurparken hebben als doel het bijzondere landschap te behouden. Het aantrekkelijk te maken voor bezoekers d.m.v. wandelpaden, fietsroutes en rustplaatsen. Informatiecentra, cursussen, tentoonstellingen, themawandelingen en rondleidingen zorgen ervoor dat men leert over de natuur. Tevens zorgen de natuurparken er voor dat de bevolking ook profiteert d.m.v. arbeidsplaatsen, verkoop van natuurprodukten en accommodaties.