Vakantie in Polen

POLEN

Polen is een lang onderschatte toeristische bestemming, maar voor velen is Polen een interessant alternatief geworden voor reizen naar westerse vakantiebestemmingen. Historische steden zoals Krakau en Warschau of de studentenstad Wroclaw trekken bezoekers naar Polen, hier is een rijke cultuur en gevarieerde en soms ongerepte landschappen met een uniek mooie natuur.

De Poolse Oostzeekust strekt zich uit van de Szczecin-lagune in het westen tot de Baai van Gdańsk in het oosten. Naast een strand- en strandvakantie, is de kust geschikt voor een culturele vakantie. Steden als Szczecin en Kolberg zijn altijd een bezoek waard. Als je het wat leuker vindt, kun je naar een accommodatie zoeken in een van de vissersdorpen.  Het oude stadhuis van Szczecin is bijzonder indrukwekkend met zijn siergevel. In de oude stad contrasteren de barokke gevels van de patriciërshuizen met de moderne gevels van het huis. In Kołobrzeg heb je een goed zicht op de stad en de zee vanaf de 26 meter hoge vuurtoren (Latarnia Morska). In de oude stad Kolberg, die ooit toebehoorde aan Duitsland, torent de 74 meter hoge Mariakerk uit boven alle andere gebouwen.

Poolse stedentrips

Gigantische metropool, historische steden en dorpen met een sentimentele charme waarvoor gedichten en liederen zijn geschreven. De belangrijkste steden zijn niet alleen de hoofdsteden van hun snel ontwikkelende regio’s, maar hebben ook hun eigen unieke karakter. Lodz is beroemd om zijn Grand Piotrkowska-straat en industriële sites uit de 19e eeuw. De stad biedt ook Europa’s grootste stedelijke bos en Joodse begraafplaats.

Stedentrip Krakow

Een vakantie in Polen is onvolledig als je niet eens in Krakau bent. Omdat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is, worden hier veel historische gebouwen bewaard. Van Romaans tot Art Nouveau, alle bouwstijlen zijn te bewonderen in een uniek mooie ambiance. De stad heeft meer dan duizend architecturale monumenten, 100 historische kerken en kloosters, 50 musea en 200 kelderbars. Zodat de toeristen gemakkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau kunnen verkennen, zijn er elf wandelingen die naar verschillende monumenten leiden en thematisch gesorteerd worden. Dit omvat bijvoorbeeld de University Trail, die langs alle belangrijke gebouwen loopt die de geschiedenis van de universiteit weerspiegelen, opgericht in 1364. Er is ook een koninklijke weg, een pad van Johannes Paulus II en een bijzonder interessante manier van Joodse monumenten. Lees meer over Stedentrip Krakau

Stedentrip Warschau

De tweede onmisbare stad om te zien tijdens een vakantie in Polen is Warschau, de hoofdstad van de deelstaat. Het heeft een zeer mooie oude stad, die is opgenomen in het werelderfgoed door de UNESCO. De bestemming van veel toeristen in Warschau is de Holy Cross Church. Het werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw en herbergt het grootste orgel in de stad. Maar de belangrijkste reden voor de drukte van toeristen die de kerk bezoeken is: hier wordt het hart van Frédéric Chopin behouden, zoals hij dat in zijn testament had gedaan. In Galeria Zachęta vinden bezoekers de meest prestigieuze kunstcollectie in Polen, met werken van nationale en internationale kunstenaars zoals Picasso, Cézanne en Roy Lichtenstein.

Stedentrip Poznań

Poznań is een plaats waar de energie van het Nieuwe Europa wordt samengevoegd met de beschaving van het Westen. Poznań, een metropool met meer dan een half miljoen inwoners, is gelegen in de economisch meest ontwikkelde regio van Polen, dichter bij Berlijn dan bij Warschau. Er kan op Poznanians worden gerekend – ze zijn goed opgeleid, bekwaam en gastvrij. De stad is gericht op het behalen van succes, gebaseerd op een 1000-jarige traditie van competentie.

De sportinfrastructuur van de stad zorgt voor de organisatie van grote internationale sportevenementen. Poznań wordt ook beroemd in de voetbalstadions van Europa vanwege de passie van de fans van Lech Poznań, de best ondersteunde club in Polen.

Stedentrip Katowice

Het centrum van Katowice van het culturele en economische leven in Opper-Silezië. Silezië is een regio die ongelooflijk rijk is aan bezienswaardigheden; hier waren veel beroemde mensen van wetenschap en kunst geboren, gewoond en gewerkt; hier hadden hun residenties de prinsen van de Piast-dynastie; hier vonden historische gebeurtenissen plaats die belangrijk zijn voor Polen en Europa, waarvan we de gedenktekens tot op de dag van vandaag kunnen zien.

Het landschap van de Silezische woiwodschap is in veel opzichten divers: geografisch gezien (hier vallen terreinen behorend bij het hoogland van Krakau, Czestochowa, Silezië en Beskiden), economisch, cultureel, etnisch en religieus. Een bezoek waard is bijvoorbeeld de Black Trout Adit in Tarnowskie Góry, waar je de sensatie kunt voelen en een rondvaart per boot kunt maken, terwijl je kijkt naar wonderen die angstvallig worden bewaakt door Skarbnik (The Treasurer), de legendarische mijnspook.

Stedentrip Wrocław

Wrocław is de grootste stad in het westen van Polen. Het is gelegen aan de rivier de Odra in de Silezische laaglanden van Midden-Europa, ongeveer 350 kilometer van de Oostzee naar het noorden en 40 kilometer van het Sudety-gebergte naar het zuiden. Wrocław is de historische hoofdstad van Silezië en Neder-Silezië.

In Wrocław wonen ongeveer 650.000 mensen, waarmee het de op drie na grootste stad in Polen is, geclassificeerd als een wereldstad door GaWC, met de rangorde van hoge toereikendheid. Wrocław is de enige Poolse stad die op de tien belangrijkste plaatsen te bezoeken was in de ranglijst van de Britse krant The Guardian.

Stedentrip Gdansk

Duizend jaar geschiedenis, een locatie op het kruispunt van belangrijke commerciële en communicatieroutes, een uitgebreide haven en handelstradities – dit alles maakt Gdańsk een ontmoetingsplaats van vele culturen, nationaliteiten en denominaties.

Stedentrip Lodz

Lodz, het voormalige imperium van de textielindustrie, is tegenwoordig een stad van moderne technologieën, creatieve ondernemingen en groote evenementen. Het is een metropool waar een landschap van industriële architectuur zich vermengt met silhouetten van kantoorgebouwen, productiehallen, cultuur- en sportgebouwen. Lodz heeft een lange geschiedenis als industrieel centrum en is vaak vergeleken met Manchester in Engeland.

Stedentrip Lublin

Gedurende vele eeuwen op de grens tussen West- en Oost-Europa speelde Lublin een belangrijke culturele rol. Toen Lublin in 1317 burgerrechten kreeg, versterkte het zijn positie tussen de belangrijke steden van Polen en Europa. De beroemde Lublin-beurzen trokken handelaren aan uit de regio’s van de Kaukasus en de Zwarte Zee, Litouwen en het binnenland van Rusland. In 1569 werd het Lublin Union-verdrag ondertekend – bindend Polen en Litouwen tot een bestaande staat tot het einde van de 18e eeuw. Krakowskie Przedmieście, de representatieve straat van Lublin, is de favoriete plek voor sociale bijeenkomsten en entertainment voor de inwoners en bezoekers van de stad. Er zijn veel coffeeshops, artistieke kelderbars en restaurants om uit te kiezen.

Stedentrip Toruń

Toruń is een van de oudste steden in Polen. De middeleeuwse oude stad van Toruń is de geboorteplaats van de astronoom Nicolaus Copernicus. In 2007 werd de oude binnenstad van Toruń toegevoegd aan de lijst met zeven wereldwonderen van Polen. Toruń is een van de oudste en vol met historische monumenten steden in Polen, het is een groot centrum van het economische leven, wetenschap, cultuur en een populaire toeristische bestemming. Liggend op de Vistula-rivier en de zuidelijke rand van het Chelmno-land (de voormalige Duitse orde-localisatie) is de stad 800 jaar oud. National Geographic Polska beoordeelde de oude stadsmarkt en het gotische stadhuis als een van de ’30 mooiste plekken ter wereld’.

Bezienswaardigheden in Polen

Polen is een land met een geschiedenis van 1000 jaar oud, rijke tradities en een rijk cultureel erfgoed. De erfenis van vervlogen eeuwen die monumenten van architectuur, historische herinneringen en meesterwerken van kunst omvat, wordt perfect gecombineerd met de rijkdom van de Poolse natuur en haar oorspronkelijke landschappen. Miljoenen toeristen bezoeken elk jaar Polen

Het middeleeuwse deel van Torun

Creme de la creme van middeleeuws Europa – de UNESCO-genoteerde historische districten van Torun, Noord-Polen. Gedefinieerd door een uitgebreid Vistulan-panorama van verdedigingsmuren van hoge steden, de ommuurde straten met rode baksteen, prachtig gebouwde huizen waar Copernicus eens bewoonde of het aroma van de wereldberoemde ontbijtkoek. Word verliefd op een van de mooiste voorbeelden van een stad in de Hanzestad. Zie waarom Torun een waardige concurrent is van de parel van de Oostzee.

Białowieza Primeveal Forest

Verken het laatste oerbos van Europa – Bialowieza oerbos. Immense jezelf in het diepe groen van dit uitgestrekte oude bos in het noordoosten van Polen om te zien hoe het Oude Continent er uit zou zien vóór de intense industrialisatie. Ervaar de natuur op zijn best, met zijn dichte bossen, moerassen, kronkelende rivieren, unieke en biodiverse flora en fauna.

Houten Tserkvas van de Karpaten

Bezoek het Poolse deel van de Karpaten om de schoonheid en precisie te ontdekken achter de houten sacrale objecten van de orthodoxe en Grieks-katholieke stromingen die daar zijn verspreid. Deze houten tserkvas, gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw, zijn perfect harmonieus met de intacte natuur van de regio, en getuigen van de grote artisticiteit van lokale ambachtslieden. De 16 door UNESCO beschermde houten tserkvas omvatten 4 locaties in de Poolse Carpathia, namelijk in de gehuchten Radruz, Chotyniec, Smolnik en Turzansk, die de meest opmerkelijke voorbeelden van houtgemaakt kerkelijk ontwerp uit die tijd vertegenwoordigen.

Malbork - Het grootste middeleeuwse kasteel van Europa

Bezoek het grootste bakstenen fort van de Middeleeuwen, luister naar het fascinerende verhaal van het belang van de plek van een ervaren gids die je door de gotische gangen van het kasteel van Malbork leidt. Zet je voet in het Grootmeesterspaleis, bezoek de met ribben gewelfde kerken, kapellen en cellen in de Hoge en Middeleeuwse kastelen, zie het ridderwapen dat tijdens de kruistochten werd gebruikt en het Ambermuseum dat binnenin is gehuisvest.

De Centennial Hall in Wrocław

De Centennial Hall in Wroclaw is een meesterwerk van architectuur van Max Berg, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn lichte, taartvormige en multifunctionele structuur.

Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica

Europa’s grootste vakwerkconstructies die religieuze doeleinden dienenzijn de Lutherse Vredeskerken in Jawor en Swidnica. Die zijn zeker iets om het gediversifieerde erfgoed van Neder-Silezië te definiëren.

Koninklijke zoutmijn in Wieliczka en Bochnia

Daal 327 meter onder de grond en ontdek waarom de koninklijke zoutmijnen Wieliczka en Bochnia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn geplaatst. Maak een wandeling van 3 kilometer langs de kronkelende gangen en kapellen om je onder te dompelen in het koninkrijk van zout.