Landkaart van Polen

De kaart van Polen kan in vijf geografische gebieden worden verdeeld. Het gebied aan de Oostzeekust, dat zich uitstrekt van de Pomeranian tot de baai van Gdańsk, wordt gekenmerkt door duinen, binnenwateren en spit. De kustlijn is grotendeels recht en wordt alleen onderbroken door de baai van Pucker en de frisse en Szczecin-lagune. In het noorden en in het midden verbindt het laagland zich met de Midden-Europese vlakte. Genesteld in het heuvelachtige morenenlandschap van de Baltische Ridge, liggen hier vier grote merenplateaus.

Ten zuiden van dit laagland liggen de landschappen van Mazovië en Silezië, die worden gekenmerkt door de gletsjerdalen van de grote rivieren. Vooral de regio Lublin, die op de centrale Vistula ligt, wordt gekenmerkt door verzonken paden. Op hun beurt naar het zuiden zijn de Poolse lage bergketens, het Heilige Kruisgebergte, het Beskydy-gebergte, de Sudeten en de Karpaten. De Tatra is de hoogste top en een geologisch zeer interessant gebied op de kaart van Polen.

De grootste grootstedelijke gebieden van Polen zijn de regio rond Katowice met een bevolking van 2.594.059 inwoners en het gebied rond de hoofdstad Warschau met 2.197.727 inwoners. 13 procent van de inwoners van Polen woont in deze twee grootstedelijke gebieden. Een andere agglomeratie bevindt zich rond de zogenaamde tri-stad Danzig-Zappot-Gdynia. De drie steden liggen dicht bij elkaar op de Baai van Gdańsk. Andere grote steden in Polen zijn Krakow, Wroclaw en Poznan.

Landkaart Polen

 

 

 

 

 

Google maps van Polen

Polen Landkaart